به گزارش ایرنا کوهبنان به واسطه آسیاب های هشتگانه از سوی کارشناسان به عنوان دومین شهر آسیابی ایران شناخته می شود و قدمت این آسیابهای آبی حدود ۵۰۰ سال تخمین زده شده است.
آسیابهای آبی کوهبنان در طول پنج قرن با آرد کردن گندم منطقه، نقش مهمی در اقتصاد و معیشت مردم داشتند و تا حدود ۴۰ سال قبل نیز همچنان کار می کردند، اما پس از استفاده از فناوری در تهیه آرد، این آسیاب ها تعطیل و خاموش شدند.
براساس منابع خبری، نشتیفان از توابع شهرستان خواف در استان خراسان رضوی، به واسطه وجود ۴۰ آسیاب بادی نخستین شهر آسیابی ایران محسوب می شود که قدمت آنها به پیش از دوران اسلام برمی گردد.
به گزارش ارسالی روز شنبه روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی استان کرمان به ایرنا، مهدی احمدی روز شنبه گفت: عملیات بهسازی شامل محوطه اصلی اطراف آسیاب، ورودی، داخل آسیاب و تنوره می شود که با اعتباری بیش از ۹ میلیارد ریال اجرایی شده است.
وی افزود: این فاز، مرمت، آجرکاری، اندودکاری، بندکشی، نصب تجهیزات روشنایی و سنگچینی را برای ساماندهی و تسهیل در بازدید شامل میشود.
رییس میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کوهبنان بیان کرد: در شهرستان نزدیک به ۳۰ آسیاب با معماری خاص وجود دارد که براساس نظر کارشناسان دومین شهرآسیابی ایران است و ساماندهی این آثار ظرفیت خوبی در جذب گردشگر ایجاد میکند.
وی تصریح کرد: مهمترین چالش موجود در این منطقه خشک شدن قنات دهملک درسال گذشته به عنوان تغذیه کننده آسیابها و درختان کهنسال بوده که چاه عمیق در این منطقه حفر و میراثفرهنگی کوهبنان با انجام مکاتبات و طرح مساله در جلسات اداری شهرستان، مخالفت خود را نسبت به موضوع اعلام کرده و خواستار رفع این مشکل و احقاق حق آبه درختان کهنسال، آسیابها و کشاورزان منطقه از این قنات شده است.
احمدی خاطر نشان کرد: به دنبال احیای قنات دهملک با همکاری فرمانداری و جهادکشاورزی هستیم و این کار در دستور مطالعه و بررسی است.
کوهبنان با پیشینه تاریخی و فرهنگی بام فرهنگی کرمان لقب گرفته است، برج افزاد، روستای تاریخی درگزک، قلعه دختر، آسیاب های هشت گانه و خانه آل طه از جمله جاذبه های تاریخی و طبیعی کوهبنان محسوب می شود.
کوهبنان در فاصله ۱۸۰ کیلومتری شمال مرکز استان کرمان قرار دارد.