به گزارش ایرنا از ریانووستی، ولادیمیر پوتین روز پنجشنبه سوم آبان ۱۴۰۳ در سخنانی در اجلاس سران بریکس پلاس متشکل از رهبران مقامات کشورهای عضو بریکس - از جمله دکتر مسعود پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران - و کشورهای علاقهمند به همکاری با این اتحاد در کازان، وضعیت در خاورمیانه را نگرانکننده خواند.
وی با تأکید براینکه خشونت در خاورمیانه باید متوقف شود، اظهار داشت: شدت گرفتن سطح درگیری در خاورمیانه، منطقه را در آستانه یک جنگ تمام عیار قرار می دهد.
رئیسجمهور روسیه با بیان اینکه مسکو به دنبال کمک به ثبات اوضاع در خاورمیانه است، گفت: با اصلاح بی عدالتی های تاریخی علیه فلسطین می توان به صلح در خاورمیانه دست یافت.
وی تأکید کرد: حل و فصل مسائل در خاورمیانه باید بر اساس روند مسالمت آمیز برای حل و فصل اوضاع خاورمیانه و اصول پذیرفته شده بینالمللی صورت گیرد.
پوتین خاطرنشان کرد: همه کشورهای بریکس نگران وضعیت غزه هستند و انتظار دارند از همه گزینه ها برای کاهش تنش استفاده شود.
رئیسجمهور روسیه با تأکید بر لزوم پیگیری راه حل ایجاد دو دولتی (در سرزمینهای اشغالی) تأکید کرد: سازمان ملل باید به ایفای نقش محوری در تضمین صلح و امنیت ادامه دهد
دعوت به همکاری در کریدور شمال – جنوب
پوتین در بخش دیگری از سخنان خود از همه کشورهای علاقه مند به همکاری در کریدور حمل و نقل بین المللی شمال-جنوب و مسیر دریای شمال دعوت کرد.
وی ادامه داد: موج بعدی رشد اقتصاد جهانی در کشورهای اکثریت جهانی در حال ظهور است، بنابراین کشورهای بریکس برای فعالسازی ظرفیت اقتصادهای در حال رشد به چارچوبی نیاز دارند.
رئیسجمهور روسیه گفت:در این راستا، ایجاد فرایندهای جایگزین و قابل اعتماد مالی چندجانبه، زنجیره های تولید و لجستیک، ایجاد تبادل فناوری و دانش پیشرفته، توسعه و افزایش ظرفیت کریدورهای حمل و نقل بین المللی جدید مهم است.
پوتین ادامه داد: روسیه، مانند همه کشورهای عضو بریکس، آماده همکاری با کشورهای جنوب و شرق جهانی برای ترویج توسعه فراگیر و پایدار به منظور ساختن جهانی بهتر است، جهانی که در آن نظرات و منافع همه مردم مورد توجه قرار گیرد.
رئیسجمهور روسیه تأکید کرد: برای توسعه پایدار در جهان آینده باید اصالت همه مردمان به رسمیت شناخته شود و همه فرهنگ ها، سنت ها و مذاهب بدون استثنا مورد احترام قرار گیرند.
پوتین هدف از برگزاری اجلاس بریکس پلاس را افزایش جریان سرمایه گذاری به کشورهای بریکس، جنوب جهانی و شرق و تمرکز بر سرمایه گذاری در پروژه های بزرگ زیرساختی و فناوری عنوان کرد.
رئیس جمهور روسیه در ادامه با اشاره به مناقشه اوکراین گفت: غرب از اوکراین برای ایجاد تهدیدهای حیاتی علیه امنیت روسیه استفاده میکند.
وی اظهار داشت: آنها می خواهند شکستی راهبردی به روسیه وارد کنند که این موضوع مبتنی بر محاسبات واهی است که فقط کسانی می توانند درباره آن فکر کنند که از تاریخ روسیه مطلع نیستند.
به گزارش ایرنا، یک روز پس از برگزاری شانزدهمین اجلاس سران کشورهای عضو بریکس و تعیین خط مشی و رویکردهای این گروه، سران و مقامات ارشد کشورهای دوست بریکس روز پنجشنبه سوم آبان ۱۴۰۳ به جمع آنها پیوستند تا درباره ساخت مشترک دنیای بهتر و عادلانه تر شدن مناسبات بین المللی گفتوگو کنند.
دکتر مسعود پزشکیان رئیسجمهوری اسلامی ایران که به دعوت رئیسجمهور روسیه و برای نخستین بار به عنوان عضو رسمی بریکس در این اجلاس شرکت کرده است، به همراه رؤسای هشت کشور دیگر عضو بریکس شامل برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی، مصر، اتیوپی و امارات متحده عربی در نشست بریکس پلاس حضور یافته است.
به گفته مقامات میزبان، علاوه بر ۹ کشور عضو بریکس، نمایندگان ۲۷ کشور دیگر نیز که علاقهمند به توسعه همکاری با گروه بریکس هستند، در نشست بریکس پلاس شرکت کردهاند.
همانند اجلاس سران کشورهای بریکس در روز چهارشنبه دوم آبان، اجلاس سران کشورهای بریکس پلاس در روز پنجشنبه با عکس یادگاری رؤسای هیأتهای شرکتکننده آغاز شد.
موضوع محوری این اجلاس، «بریکس و جنوب جهانی، ساخت مشترک دنیای بهتر» است و بنا بر پیشبینی، در آن توجه ویژهای به وضعیت خاورمیانه خواهد شد.
قرار است ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه عصر پنجشنبه سوم آبان در نشستی خبری، نتایج اجلاس سران بریکس و بریکس پلاس را تشریح کند.این کنفرانس مطبوعاتی، پایان بخش رسمی این اجلاس محسوب میشود. بیانیه نهایی اجلاس سران پیش از این روز چهارشنبه منتشر شده است. (اینجا را بخوانید)