نوشهر- ایرنا- یکی از ویژگی های آب و هوای شهرهای شمالی مازندران، بارش باران در بیشتر فصول سال است اما اهالی نقاطی از روستاهای زیبا و سرسبز بخش مرکزی نوشهر بر عکس همه مردم، به علت گل آلود شدن آب آشامیدنی به هنگام تغییرات جوی، دعا می کنند تا باران نبارد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، براساس مستندهای موجود دست کم چهار هزار مشترک در نقاطی روستایی شامل انارور، حمزده سفلی، حمزده علیا، سنگسرا، ملکار و بندپی بخش مرکزی شهرستان گردشگرپذیر نوشهر سال‌ها است که با هر بارندگی از مشکل گل آلودگی بودن آب آشامیدنی رنج می برند.

بارندگی های چند روز گذشته هم سبب شده تا شماری از اهالی همین روستاها، به تهیه فیلمی از وضعیت آب آشامیدنی که نشان از گل آلودگی آب داشت در فضای مجازی نشر پرداختند به طوری که این چالش سوژه خبری بسیاری از رسانه ها هم شد و از مسوولان خواستند تا برای رفع این چالش تدبیری بیندیشند.

آب آشامیدنی این روستاها به هنگام آلودگی به آب های مزارع زراعی شبیه است که پس از هر بارندگی حداقل مدت یک هفته غیر قابل خوردن است و مسئولان آب و فاضلاب روستایی هم برای رفع این مشکل، هرازگاهی با تانکر برای آنان آبرسانی می کنند.

روستاییان در باره گل آلودگی آب چه می گویند

در این پیوند یکی از اهالی روستای سنگسرا گفت: با این که بارها این موضوع به اطلاع مسئولان مربوط بویژه بخشداری، فرمانداری و مدیریت شبکه بهداشت و درمان شهرستان رسانده شد، اما تاکنون این مشکل حل نشده است.

علی سلیمانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: اگرچه عده ای از اهالی برای پیشگیری از ابتلا به برخی از بیماری ها ناشی از نوشیدن این آب ناگزیرند آب معدنی خریداری کنند و بنوشند اما غالب آن ها آب آشامیدنی خود را از چاه و یا آبی که در شبکه های قدیمی آن هم فقط شماری از اهالی روستا از آن بهره مند، تامین می کنند.

وی ادامه داد : عده ای هم به علت بضاعت اندک مالی ناگزیرند این آب را بجوشند و بنوشند هرچند بنا به اظهارنظر پزشکان و متخصصان افرادی که به برخی بیماری مبتلا می شوند، ناشی از نوشیدن آب ناسالم است و از سویی دیگر برخی از روستاییان منطقه در آینده دچار بیماری شوند اتفاقی دور از انتظار نیست.

سلیمانی گفت: اکنون رنگ آب گل آلود است و حتی نمونه ای از آن را برای دیدن برخی از مسئولان ذیربط به فرمانداری، بخشداری، شرکت آب و فاضلاب و شبکه بهداشت و درمان شهرستان فرستاده شد.

وی افزود : هرچند با ساخت مجتمع آبرسانی اهالی این روستا دیگر دغدغه کمبود آب ندارند اما گل آلودگی آب در زمان بارندگی سبب شده است تا آن ها مشکلات دوره های گذشته ناشی از کمبود و قطع پیوسته آب آشامیدنی را بر وضعیت موجود ترجیح دهند.

سلیمانی گفت : نکته مهم تر این است با این که مسئولان می دانند که در زمان بارندگی آب آشامیدنی این روستا گل آلود می شود حتی از فرستادن آب با تانکر جهت توزیع در میان روستائیان این منطقه نیز دریغ می کنند.

یکی دیگر از اهالی روستای انارور هم با ابراز نگرانی از وضعیت آب آشامیدنی این روستا از مدیران ادارات مربوط به ویژه شرکت آب و فاضلاب روستایی خواست تا نسبت به حل آن چاره ای بیندیشند.

غلامعلی خوجوی نیا گفت: شاید بیشتر روستائیان این منطقه تاب و تحمل مشکلات موجود در منطقه از جمله نداشتن راه روستایی مناسب، اشتغال، نبود حمایت های لازم از بخش کشاورزی و دامداری را داشته باشند اما ناسالم بودن آب آشامیدنی به عنوان معضلی است که با سلامت مستقیم مردم ارتباط دارد.

وی افزود: اغلب اهالی در روزهای بارندگی با صرف مبالغی به جای آب گل آلود، آب معدنی می نوشند اما استحمام کردن با این آبی که یک هفته پس از بارندگی نیز گل آلود است از دغدغه های جدی آنهاست.

عوارض مصرف آب های آلوده

مدیرشبکه بهداشت و درمان نوشهر نیز قرار گرفتن این روستاها زیرپوشش شرکت آب وفاضلاب روستایی را به عنوان یکی از راهکارهای اساسی حل این معضل دانست.

سیدرحیم سیدپور گفت: در این زمینه نشست های متعددی با مدیران دستگاه های اجرایی، اعضای شوراهای اسلامی و دهیاران این روستاها برگزارشد ولی به نظر می رسد که اعضای شوراهای اسلامی آمادگی لازم را برای واگذاری تاسیسات آبرسانی این روستاها به شرکت آب و فاضلاب ندارند.

وی وضعیت شبکه آبرسانی این روستا را بسیار اسفبار توصیف کرد و افزود: بخشی از گل آلود بودن آب در این مناطق ممکن است به علت نفوذ آب های زیرزمینی به داخل شبکه های فرسوده بر اثر شکستگی قسمتی از این شبکه ها باشد.

مدیرشبکه بهداشت و درمان نوشهر نیز گفت : این شبکه در زمینه سالم و یا ناسالم بودن آب آشامیدنی حوزه شهری و روستایی نقش نظارتی دارد البته هشدارهای بهداشتی مبنی بر رعایت نکات بهداشتی به مصرف کنندگان این منطقه داده می شود و ازسویی نیز کارهای کلرسنجی مخزن های آبی طبق برنامه در موعد مقرر توسط نیروهای این شبکه انجام می شود.

وی افزود : هم اینک یکی از راه های انتقال ویروس و بروز آلودگی های متعدد گوارشی درمیان افراد جامعه ناشی از نوشیدن آب ناسالم و آلوده است و اگرچه اهالی این روستاها در نوشیدن آب توجه جدی به توصیه های بهداشتی دارند اما این معضل اکنون دغدغه جدی تمامی مسئولان است و باید هرچه زودتر رفع شود.

بی میلی شوراها در واگذاری مدیریت تامین آب به شرکت آب و فاضلاب

مدیر شرکت آب و فاضلاب نوشهر هم گفت : پایین آمدن کیفیت آب در زمان بارندگی مربوط به اهالی روستاهایی بوده که تامین آب آن ها از طریق شوراها و دهیاری ها مدیریت می شود و شوراها هم با توجه به در آمدزایی که با فروش اشتراک دارند رغبت چندانی به واگذاری انشعابات به شرکت آب و فاضلاب نیستند.

عباس پاشا افزود : هم اکنون از مجموع ۵۷ روستای بخش مرکزی نوشهر، شاید بیش از ۶۰ درصدشان زیرپوشش این شرکت باشند شوراهای بقیه این روستاها با اینکه بارها چه در زمان حاضر و چه در گذشته به آن ها اعلام شده که مدیریت تامین آب را به این شرکت واگذار کنند تا بتوانیم به لحاظ قانونی در سامانه کد روستا دریافت نموده و از سازمان برنامه و بودجه اعتباری بابت تامین آب مطمئن، با کیفیت و اصلاح شبکه ها بگیریم اما متاسفانه آن ها به این موضوع چراغ سبز نشان ندادند.

اقدامات شرکت آب و فاضلاب برای رفع این چالش

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مازندران هم پیش از این در باره آخرین وضعیت روند عملیات این طرح به رسانه ها گزارش داد: روند اجرای این طرح مراحل نهایی را طی می کند و حدود ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و تاکنون کارهایی نظیر تامین و نصب پکیج های تصفیه و سامانه فیلتراسیون، حوضچه ته‌نشین با هدف کاهش کدورت آب در روزهای بارندگی، عملیات بهبود کیفیت آب آشامیدنی این مجتمع تا حدودی به سرانجام رسیده است.

بهزاد براراده افزود : با بهره برداری این طرح، دست کم چهار هزار و ۶۰۰ مشترک روستایی زیرپوشش قرار خواهند گرفت و تاکنون برای اجرای این طرح بیش از ۱۰۰ میلیارد ریال اعتبار هزینه شده و برابر پیش بینی ها حدود ۲۰۰ میلیارد دیگر نیاز بوده که این اعتبار تامین شده و در حال صرف به سرانجام رساندن این طرح بوده که به زودی تکمیل خواهد شد.

شهرستان نوشهر واقع در غرب مازندران با برخورداری از ۲ بخش، بخش کجور در قالب ۶۴ نقطه روستایی و ۲ نقطه شهری و دیگری بخش مرکزی با برخورداری از یک نقطه شهری و ۵۷ نقطه روستایی است که دستکم ۱۴۰ هزار نفر جمعیت بومی و بیش از ۲ برابر جمعیت متغییر در خود جای داده است.