مسکو- ایرنا- سفیر ایران در روسیه از تثبیت عضویت رسمی کشورمان در گروه بریکس، بهره‌گیری از فرصت دیپلماتیک چندجانبه حاشیه اجلاس سران این گروه و همچنین تلاش‌ها برای شتاب‌بخشی به مناسبات تهران – مسکو به عنوان دستاوردهای مهم سفر رئیس‌جمهور به کازان یاد کرد.

کاظم جلالی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: سفر دکتر مسعود پزشکیان به کازان روسیه برای شرکت در اجلاس سران بریکس از چند بُعد قابل بررسی است؛ نخست آنکه، برای اولین بار، رئیس‌جمهور ایران در این اجلاس به عنوان عضو کامل بریکس شرکت کرد.
وی اظهار داشت: گزاره مبنایی بریکس عبارت است از اینکه ساختار کنونی قدرت پاسخگوی نیازهای امروز بشری و جامعه جهانی نیست.
سفیر ایران در مسکو گفت:‌سال ۲۰۲۴ و سال ۱۴۰۳ گواه بسیار قوی است برای این که نشان دهد که ساختار قدرت و همچنین ساختارهای بین المللی که ایجاد شده‌اند، نمی‌توانند پاسخگوی نیاز جهان باشند. اگر می‌توانستند پاسخگو باشند چرا بحران غزه بیش از یکسال به طول انجامیده و چند ده هزار نفر از انسان‌های بیگناه کشته شده‌اند و ویرانی‌های بسیاری در پی داشته است و یک رژیم ددمنش، جامعه را به سمت آینده نامعلوم و مبهم پیش می‌برد.
جلالی ادامه داد: با توجه به اینکه جمهوری اسلامی ایران از ابتدا، ساختار قدرت را نفی کرده است، ایران شایسته‌ترین کشور برای عضویت در گروه بریکس است.
وی افزود: زمانی که نظم جهان دوقطبی بود، ما رویکرد نه شرقی و نه غربی داشتیم و زمانی که یک‌قطبی حاکم شد و برخی آینده تاریخ را جشن گرفتند و نظریه پیروزی نهایی لیبرال دموکراسی را مطرح کردند، جمهوری اسلامی ایران نفی یکجانبه‌گرایی در ساختار قدرت را مطرح کرد.
سفیر ایران در مسکو با بیان اینکه گروه بریکس،‌ خود را نماینده جنوب جهانی و جریان معترض به کشورهای موسوم به شمال جهانی که به رهبری آمریکا اقدام می‌کنند، می‌داند، اظهار داشت: به تعبیر رئیس‌جمهور چین، کشورهای غربی در جهت اهداف خود، منافع کشورهای دیگر را قربانی می‌کنند.
جلالی ادامه داد: بنابراین، بریکس گفتمان جدیدی در عرصه جهانی است و هیأت جمهوری اسلامی ایران به ریاست رئیس‌جمهور کشورمان در این اجلاس به شکل مطلوبی حضور یافتند، سخنرانی‌های متعددی داشتند و در جایگاه عضو رسمی بریکس در سال ۲۰۲۴ تثبیت شدیم.
وی اظهار داشت: برگزاری رویدادهای زیاد و همچنین مدیریت خوب این رخدادها از سوی روسیه به عنوان رئیس دوره‌ای گروه بریکس، سبب شد که گروه بریکس در سال ۲۰۲۴ گام به جلو بردارد.
سفیر ایران در مسکو تأکید کرد: حضور رئیس‌جمهوری اسلامی ایران در اجلاس سران بریکس و طرح پیشنهادهای مؤثر برای تقویت همکاری بین اعضای این گروه، از دستاوردهای مهم سفر دکتر پزشکیان بود.
جلالی با اشاره به ملاقات‌های دوجانبه رئیس‌جمهور با ۱۰ نفر از سران کشورهای شرکت کننده در این اجلاس گفت: این دیدارها فرصت خوبی برای تقویت مناسبات با این کشورها بود و می‌توان گفت که هر یک از این دیدارها، اثربخشی یک سفر مستقل به هر یک از این کشورها را در پی داشت.
وی با اشاره به ملاقات روز چهارشنبه دوم آبان ۱۴۰۳ رؤسای جمهور ایران و روسیه در حاشیه اجلاس سران بریکس نیز گفت:‌ آقای پزشکیان ملاقات بسیار خوبی با آقای پوتین داشتند و در این ملاقات، ابعاد مختلف روابط دوجانبه مرور شد.
سفیر ایران در مسکو گفت: موضوعاتی از جمله در بحث کریدور،‌ طرح انتقال گاز روسیه به ایران، همکاری‌های نفتی و گازی، صنعتی، علمی و دیگر حوزه‌ها نیز در دیدار رؤسای جمهور دو کشور مورد بررسی قرار گرفت و فرصت خوبی برای شتاب‌بخشی به این همکاری‌ها بود که می‌توان از آن به عنوان دستاورد دیگر سفر یاد کرد.

شانزدهمین اجلاس سران گروه بریکس اول تا سوم آبان‌ماه ۱۴۰۳ در کازان مرکز تاتارستان روسیه برگزار شد. دکتر پزشکیان رئیس‌جمهور که به دعوت رئیس‌جمهور روسیه به کازان سفر کرده بود، روز چهارشنبه در نخستین حضور جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو رسمی و تمام عیار در اجلاس سران بریکس، پیشنهادهایی برای تقویت همکاری‌های چندجانبه مطرح کرد.
وی در این نشست ضمن تشریح ظرفیت‌های متقابل بریکس و ایران برای همکاری‌ها، پنج پیشنهاد مهم در راستای تحقق اهداف تشکیل این نهاد بین‌المللی ارائه داد و گفت: پیگیری برنامه‌های بسیار متنوع درون گروهی، بدون داشتن یک دبیرخانه کوچک و چابک مشکل خواهد بود.
پزشکیان روز پنجشنبه نیز در اجلاس سران کشورهای علاقه مند به همکاری با بریکس موسوم به بریکس پلاس سخنانی ایراد کرد.
رئیس جمهور در این سفر با روسای جمهور روسیه، چین، آفریقای جنوبی، مصر، ونزوئلا، بلاروس، بولیوی، نخست وزیران هند، اتیوپی و ارمنستان و رئیس دولت امارات به صورت دو جانبه دیدار و درباره مسائل مورد علاقه طرفین گفت و گو کرد.
این سفر، نخستین سفر پزشکیان به روسیه و پنجمین سفر خارجی وی به عنوان رئیس‌جمهور بود.
وزیران امور خارجه، امور اقتصادی و دارایی و نفت، رئیس دفتر رئیس‌جمهور و معاون امور سیاسی دفتر رئیس‌جمهور، وی را در این سفر همراهی می‌کردند.

رهبران کشورهای عضو گروه «بریکس» چهارشنبه در بیانیه‌ نهایی اجلاس سران این اتحاد، با محکوم کردن حمله رژیم اسرائیل به کنسولگری سفارت ایران در سوریه، بر لزوم برقراری «آتش‌بس فوری، جامع و دائمی» در غزه تاکید کردند.
رهبران بریکس با ابراز «نگرانی شدید خود نسبت به وخامت اوضاع و بحران انسانی در سرزمین‌های فلسطینی اشغالی، به ویژه تشدید بی‌سابقه خشونت در نوار غزه و کرانه باختری» در پی جنایات رژیم صهیونیستی، خواستار برقراری «یک آتش‌بس فوری، جامع و دائمی در نوار غزه، آزادی فوری و بدون قید و شرط همه اسرا و بازداشت‌شدگان از هر دو طرف» شدند.

رئیس جمهور شامگاه پنجشنبه سوم آبان پس از شرکت و سخنرانی در اجلاس سران گروه بریکس، بریکس با ترکیب گسترده، بریکس پلاس و دیدار و گفتگو با ۱۰ تن از سران کشورهای شرکت‌کننده در این نشست‌ها، روسیه را به مقصد تهران ترک کرد.

برچسب‌ها