شهرکرد – ایرنا - آیین بزرگداشت زنده‌یاد استاد داراب رئیسی نویسنده، پژوهشگر و از مفاخر حوزه شعر و ادب چهارمحال و بختیاری شامگاه چهارشنبه همزمان با دومین سالگرد فوت این فرهیخته با حضور فعالان بخش ادبیات و فرهنگ‌دوستان این استان برگزار شد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی چهارمحال و بختیاری گفت: پاسداشت نام و یاد مفاخر این استان با هدف جریان‌سازی لازم برای پوشش استعدادهای نو و فرهیخته و اثرگذاری معرفتی از مهمترین راهبردهای این اداره کل است.

پیام احمدی با بیان اینکه مفاخر الگوهای مناسبی برای جامعه به شمار می‌روند افزود: داراب رئیسی از جمله مفاخر چهارمحال و بختیاری است که همواره در دوران حیات خود منادی وحدت و برادری بود.

وی اظهار داشت: داراب رئیسی شاعر، مولف و روزنامه‌نگاری بود که در کنار همه فعالیت‌های خود برای پیشبرد فرهنگ انتشارات را پایه‌گذاری کرد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی چهارمحال و بختیاری گفت: داراب رئیسی مردی خستگی‌ناپذیر، موقعیت‌شناس و دلداده این آب، خاک و مردم بود و شایسته است این شخصیت فرهنگی به عنوان یکی از الگوهای اصلی جوانان این سرزمین معرفی شود.

وی با بیان اینکه کارشناسی اندیشه‌های داراب رییسی نیاز به اقدامات علمی و پژوهشی داشت که این کار با همت دانشگاه شهرکرد انجام شد اضافه کرد: مقاله‌های متعددی در این خصوص به دبیرخانه رسید و کتابی در خصوص این شخصیت فرهنگی آماده شده که در روزهای آینده رونمایی می‌شود.

وی ادامه داد: امید می‌رود این اقدام مهم دانشگاه شهرکرد در خصوص برگزاری همایش‌های علمی در رابطه با سایر مفاخر چهارمحال و بختیاری ادامه داشته باشد تا به این صورت مفاخر استان به جامعه بیش از پیش معرفی شوند.

احمدی افزود: همچنین در حوزه زیرساخت نیز سعی شده در برخی مناطق مستعد مانند چغاخور و دَشتَک به نام و یاد بزرگان فرهنگی این دیار از جمله پژمان بختیاری و داراب رییسی برنامه‌هایی برپا شود تا به این صورت فرهنگ درخشنده این دیار درخشان تر پیش برود.

وی یادآور شد: حضور چهره‌های ادبی در آیین نکوداشت داراب رئیسی بیانگر این است که این شخصیت فرهنگی حتی بعد از فوت خود نیز در حوزه فرهنگ و هنر کار خود را ادامه می دهدد و این راه خاموشی و فراموشی ندارد.

داراب رئیسی پیوند دهنده همه اقوام چهارمحال و بختیاری‌

رییس بنیاد ایران‌شناسی شعبه چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه داراب رییسی به مرحله بلوغ شعری رسید گفت: این شخصیت فرهنگی و ادبی در حوزه شعر گویشی به عنوان یکی از شاخص‌ها و سرآمدان ادب فارسی، ادب گویشی و ادب چهارمحال و بختیاری شناخته می‌شود.

عباس قنبری عدیوی با بیان اینکه داراب رئیسی یکی از روسای آموزش و پرورش عشایر و صاحب نظر در حوزه مدیریت کلان آموزش و پرورش هم بود افزود: این شخصیت فرهنگی اهل غیبت و مذمت نبود و به عنوان یکی از جلوه‌های خوب، انسان‌های بزرگ و ریشه‌دار شناخته می‌شود.

وی با اشاره به اینکه داراب رئیسی درباره پریدخت رئیسی دهکردی و دکتر مسعود فرزان دهکردی شعر گفته است گفت: شعر، شخصیت و نام داراب رئیسی پیوند دهنده همه چهارمحال و بختیاری‌ها بود و این کار بزرگی است که باید در شعر شاعران امروز تجلی پیدا کند.

این پژوهشگر فرهنگ و هنر چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه الگوها دست‌یافتنی هستند اضافه کرد: ما نمی‌خواهیم از داراب رئیسی اسطوره ساخته شود بلکه تلاش می‌شود از این شخصیت و چهره فرهنگی الگویی ساخته و به جامعه معرفی شود.

وی با تقدیر از اداره کل فرهنگ و ارشاد چهارمحال و بختیاری برای برگزاری چنین همایش‌هایی اضافه کرد: مفاخر و مشاهیر استان باید بیش از این به جامعه معرفی شوند.

رییس بنیاد ایرانشناسی شعبه چهارمحال و بختیاری با تاکید بر اینکه هیچ نگاه قومی به شخصیت‌ها و مفاخر این استان ندارد گفت: بهترین کار برای معرفی این شخصیت‌هاو مفاخر استان نام‌گذاری یک میدان و خیابان به نام آنان است.

وی با تاکید براینکه هرگونه بُخل در خصوص نامگذاری خیابان‌ها و میدان‌های شهر به نام نام‌آوران جایز نیست اضافه کرد: امروز خیابان‌ها و میدان‌های شهرهای شاهین‌شهر، فولادشهر و زرین‌شهر به نام مفاخر این استان نام‌گذاری شده اما جای نام این افراد بر خیابان‌ها و میدان‌های این شهر خالی است.

قنبری عدیوی انسان‌های توسعه یافته فراتر از قوم، قبیله، مذهب و زبان حرف می‌زنند اظهار داشت: درخواست ما از شورای شهر این است که نام مشاهیر چهارمحال و بختیاری باید برکوچه و خیابان باشد تا مردم با آن‌ها آشنا شوند.

وی با تاکید براینکه نماد فرزانگی یک ملت کتاب،موسیقی، هنر و اخلاق است و این نمادها هیچ کاری به قوم، طایفه، شهر و منطقه ندارد گفت: یکی از شاخصه‌های مهم و پدافند غیرعامل ایران این است که برخلاف کشورهای منطقه که قومیت برای آن‌ها دردسر ساز است هیچ‌گاه درد سرساز نبوده و نیست.

وی با اشاره به اینکه از دهه 70 تاکنون آثار داراب رئیسی تجدید چاپ نشده است گفت: مهمترین کار برای زنده نگه داشتن نام و خاطره این چهره فرهنگی تجدید کتاب این شخصیت بزرگ فرهنگی و ادبی است.

قنبری عدیوی همچنین بر نصب تندیس داراب رئیسی در دانشکده ادبیات علوم انسانی دانشگاه شهرکرد تاکید کرد.

بیشتر بخوانید:

همایش ادبیات و هنر آیینی در چهارمحال و بختیاری برگزار شد

داراب رئیسی شخصیتی همه جانبه گرا

فعال فرهنگی گفت: صفا، سادگی، پاکی، بی‌آلایشی، سخاوت، دریادلی، متانت، با حوصله و ادب داراب رئیسی زبانزد است.

اقبال صالحی با بیان اینکه داراب رئیسی شخصیتی همه جانبه گرا بود افزود: این شخصیت فرهنگی برخلاف برخی‌ از مفاخر که تنها در یک بعد فعال بودند علاوه بر اینکه شاعر بود نویسنده، ناشر، سخنور و حتی سیاستمدار بود.

داراب رئیسی چراغ انجمن‌های ادبی را روشن نگه داشت

شاعر، پژوهشگر حوزه زبان و ادبیات فارسی با تقدیر از برگزار کنندگان این آیین گفت: داراب رئیسی از تاثیرگذارترین اعضای انجمن شعر و ادب عمان سامانی بود و چراغ این انجمن را در کنار سایر بزرگان دیگر پرفروغ تر کرد.

همایون علیدوستی افزود: در یک برهه‌ای که انجمن ادبی عمان سامانی دچار رخوت شده بود بنا را بر تغییر شاکله این انحمن گذاشتند.

وی اضافه کرد: داراب رئیسی تنها شاعر نبود بلکه نقش مهمی در برگزاری شب‌های شعر با حضور شاعران بزرگ کشور بود نقش مهمی در ارج نهادن به فعالیت‌های ادبی و تشویق شاعران جوان داشت.

علیدوستی علاقه‌مندی به شعر طنز، هم‌سویی و هم‌راهی با شاعران سایر استان‌ها و برقراری زنجیره اتحاد در بین همه شاعران، بدیهه‌گویی، ورود به شعر حوزه دفاع مقدس، تسلط بر تدریس عروض و قافیه و مشارکت در امور خیریه را از دیگر ویژگی‌های داراب رئیسی عنوان کرد.

لاله رئیسی فرزند استاد داراب رئیسی گفت: داراب رئیسی به احیای فرهنگ و زبان قوم بختیاری عشق می ورزید و احساس غرور می‌کرد.

وی اظهار داشت: داراب رئیسی همواره به مردان و زنان شجاع، پاکدل و غیور بختیاری افتخار می‌کرد.

به گزارش ایرنا، داراب رئیسی شاعر، نویسنده و پژوهشگر فرهنگ بختیاری در سال ۱۳۳۰ در منطقه بیدکان کوهرنگ چهارمحال بختیاری به دنیا آمد.

تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در شهرکرد پشت سر گذاشت و به عنوان آموزگار عشایری وارد آموزش‌وپرورش شد وی در کنار آموزگاری به تحصیل خود در رشته علوم تربیتی ادامه داد و فعالیت‌های فرهنگی و ادبی را نیز دنبال کرد.

پایه‌گذاری محافل ادبی و صاحب‌امتیازی و مدیرمسئولی نشریه «کُهرنگ» که به صورت ویژه به تاریخ و فرهنگ بختیاری می‌پرداخت از جمله فعالیت‌های داراب رئیسی است.

سرانجام این شاعر بنام بختیاری پس از عمری تلاش در حفظ و پاسداشت فرهنگ و ادب و به یادگار گذاشتن چندین اثر و کتاب، در مهرماه ۱۴۰۱ دارفانی را وداع گفت و در قطعه هنرمندان آرامستان بهشت رحمت شهرکرد به خاک سپرده شد.

از آثار برجای مانده از داراب رئیسی می‌توان به مجموعه شعر "آوای ایل"، "خون نامه علیداد رستم بختیاری"، "دوبیتی‌های بختیاری" و "گلبانگ بختیاری" اشاره کرد.