وحید خیرآبادی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: بر اساس مصوبه اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۱ ستاد ملی هماهنگی مدیریت تالابهای کشور برای احیای تالاب گمیشان ۱۶ برنامه مداخلهای تصویب شد که مهمترین آن ساخت ایستگاه پمپاژ برای انتقال آب از کانال آبرسان مجتمع میگو گمیشان به این تالاب به ظرفیت سه متر مکعب بر ثانیه است.
وی ادامه داد: با اجرای این برنامه میتوان بخش عمدهای از شمال تالاب که خشک شده را آبگیری و خاک آن را مرطوب نگه داشت.
معاون حفاظت محیط زیست گلستان افزود: این اداره کل از محل اعتبارات سفر ریاست جمهوری دولت سیزدهم به استان تجهیزات و ادواتی مانند پمپاژ را خریداری کرد و قرار بود جهاد کشاورزی عملیات ساخت ساختمان ایستگاه پمپاژ به مساحت ۲۰۰ متر مربع و تامین برق آن را انجام دهد.
خیرآبادی گفت: با وجود گذشت بیش از یک سال از خریداری تجهیزات و برگزاری نشستهای گوناگون بین دستگاهی هنوز وزارت جهاد کشاورزی در این رابطه اقدامی نکرده و در نتیجه همچنان بخش عمدهای از تالاب گمیشان خشک باقی مانده است.
وی افزود: دستگاه قضا و دادگستری گلستان هم در این موضوع ورود و مراجع استانی وزارت جهاد کشاورزی را مکلف به ساخت این ایستگاه کرد اما هنوز اتفاقی نیافتاده است.
معاون اداره کل حفاظت محیط زیست گلستان بیان کرد: یکی از مهمترین مسائلی که تالاب گمیشان برای استان اهمیت دارد این است که سه هزار هکتار از مساحت پهنه غبارخیزی با ظرفیت بالا استان به بخش خشک شده این تالاب بر می گردد و در طول سال شاهد بروز گرد و غبار محلی در شهرهای گمیش تپه، بندرترکمن، آققلا و گرگان هستیم.
به گزارش ایرنا، تالاب گمیشان با مساحت حدود ۲۰ هزار هکتار در حوزه شهرستان گمیشان و در فاصله ۶۰ کیلومتری شمال غرب گرگان در حاشیه شرقی دریای خزر واقع بوده و افزون بر ۱۴ هزار هکتار آن منطقه شکار و صید و تیراندازی ممنوع است.
خیرآبادی وضعیت تالابهای سهگانه گنبدکاووس را به نسبت سالهای قبل بهتر دانست و گفت: با توجه به اجرای عملیات احیای کانالهای آبرسان به تالابهای آلماگل، آلاگل و آجیگل به طول ۲۵ کیلومتر با اعتبار ۸۰ میلیارد ریال در طول یک سال گذشته، وضعیت آبگیری این تالابها بهتر از قبل شده است.
وی افزود: در این عملیات مسیرهای مسدود و واقع در تقاطع پلها و دریچهها را لایروبی و تجهیزات را مرمت یا تعویض کردیم که باعث آبگیری خوب در سیلابها به ویژه ۶ آبان امسال شد و هم اینک ۸۵ درصد از مساحت تالابهای آلماگل و آجیگل و ۲۵ تا ۳۰ درصد تالاب آلاگل آب دارد.
به گزارش ایرنا، سه تالاب بینالمللی که در بخش داشلیبرون گنبدکاووس نزدیک به مرز ایران- ترکمنستان و در فاصله کمی نسبت به هم واقع شدند در مجموع افزون بر سه هزار هکتار مساحت دارند که بزرگترین آنها «آلاگل» با ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار و سپس «آجیگل» با ۳۲۰ هکتار و در نهایت «آلماگل» با ۲۰۷ هکتار است.
معاون حفاظت محیط زیست گلستان گفت: با توجه به بهبود وضعیت زیستگاههای آبی استان به ویژه تالابها در مقایسه با سالهای گذشته، جمعیت ورودی پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی به استان از جمله چنگر، خودتکا و انواع مرغابیها رو به افزایش است.
استان گلستان به سبب دارا بودن مجموعه تالاب های آلماگل، آلاگل، آجیگل، اینچه، دانشمند، بیبیشیروان ، تالاب ساحلی گمیشان و خلیج گرگان همه ساله میزبان انواع پرنده آبزی است و ۲۳ سایت سرشماری پرندگان در زیستگاههای آبی آن وجود دارد.