به گزارش ایرنا، سالهاست حضور سگهای ولگرد در شهر به یکی از معضلات زیستمحیطی شهروندان قائمشهری تبدیل شده که علاوه بر ایجاد آلودگی و بیماریهای مختلف و صداهای ناهنجار موجب رعب و وحشت برخی شهروندان به ویژه کودکان شده است.
حضور سگهای ولگرد به عنوان یک معضل اساسی موجب سلب آرامش شهروندان قائمشهری در نقاط مختلف شده و جمعآوری این حیوانات خواستهای عمومی است.
تعداد سگهای ولگرد در بلوارها، خیابانها، میادین و کوچههای این شهر نسبت به سالهای گذشته افزایش یافته و ازدیاد این حیوانات و پرسه زدن آنها در اماکن مسکونی، موجب نارضایتی شدید مردم شده است.
برخی کارشناسان، رهاسازی سگهای گله یا نگهبان و خانگی در حاشیه شهرها و روستاها را عامل افزایش جمعیت این حیوانات میدانند.
وجود سگهای ولگرد علاوه بر اینکه مناظری نازیبا و مشمئزکننده در شهرها و روستاها ایجاد میکند، سلامت زیستی مردم را نیز به مخاطره میاندازد. سگهای ولگرد عمدتا ناقل انواع ویروس، انگل و باکتریهای بیماریزا هستند که از طریق بزاق، مدفوع یا ادرار آنها قابل انتشار و سرایت به دیگر مناطق است.
براساس برآورد سازمان بهداشت جهانی حدود ۲۰۰ میلیون سگ ولگرد در دنیا وجود دارد، بیش از ۵۵ هزار انسان هر سال براثر بیماری هاری میمیرند و ۱۵ میلیون نفر نیز واکسن هاری دریافت میکنند.
در سالهای اخیر حمله سگها به مردم بیشتر از گذشته گزارش شده به طوری که طبق آمار مرکز بهداشت استان ۹۰ درصد حیوان گزیدگیها به علت حمله سگهای ولگرد رخ میدهد.
موضوع ساماندهی سگهای ولگرد در شهر قائمشهر بحث تازهای نیست و تاکنون جلسات و کارگروههای متعددی برای بررسی و رفع خطرات احتمالی آنها در این شهرستان تشکیل شده است.
اما به رغم جلسات متعدد و برنامهها و سیاستهای مختلف اتخاذ شده هنوز موجی از نگرانیها در رابطه با جولان این حیوانات ولگرد در شهر وجود دارد.
جمعآوری، نگهداری و عقیمسازی سگهای ولگرد عزمی همهجانبه و جدی از سوی ادارات متولی نظیر شهرداری، حفاظت محیط زیست، دامپزشکی و علوم پزشکی میطلبد.
در آخرین آمارهای پزشکی قانونی مازندران اعلام شد که طی سه ماه نخست امسال ۴۲ مصدوم ناشی از سگگزیدگی برای بررسی صدمات و جراحات به پزشکی قانونی مراجعه کردندکه این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۴۰ درصد افزایش داشت که از این تعداد مصدومان ناشی از سگگزیدگی ۲۸ نفر مرد و مابقی زن بودند.
بنابراین گزارش بیشترین سن مصدومان ناشی از سگگزیدگی بین ۳۱ تا ۵۰ سال با ۹ نفر و کمترین سن ۱۱ تا ۲۰ سال با پنج نفر گزارش شده است و بر اساس آمار ارجاعی بیشترین آمار هم مربوط به شهرستانهای تنکابن با ۱۲ مورد، قائمشهر با ۶ مورد، آمل و ساری هر کدام با پنج مورد و کمترین آن مربوط به شهرستانهای نور، بابلسر و میاندورود هر کدام با یک مورد گزارش شده است.
پارسال نیز ۱۲۳ مصدوم ناشی از سگگزیدگی برای بررسی صدمات و جراحات به پزشکی قانونی مازندران مراجعه کردند که ۸۷ نفر مرد و ما بقی زن بودند.
با توجه به حساسیت این مساله و بروز خسارتهای ناشی از آن در ماههای اخیر دادستان شهرستان قائمشهر در پی مرگ تعدادی از شهروندان مازندرانی براثر سگگزیدگی به معضل سگهای بیصاحب و ولگرد در این شهرستان ورود کرد و ثمره آن ایجاد فضایی برای جمعآوری و نگهداری از این حیوانات از سوی شهرداری است.
شهردار قائمشهر روز دوشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا از ساخت پناهگاه برای سگهای بلاصاحب و رهاشده در این شهر خبر داد و گفت: امیدواریم با ایجاد این فضا و جمعآوری و نگهداری سگها در این پناهگاه بتوانیم این معضل و چالش را برطرف کنیم.
کاظم علیپور افزود: پناهگاه سگهای بیصاحب و ولگرد در نزدیکی و جوار مرکز جمعآوری زباله در زمینی به مساحت چهار هزار متر مربع در حال ساخت است.
وی ادامه داد: در حال حاضر پیشرفت فیزیکی این مکان ۷۰ درصدی است و ماه آینده این پناهگاه سگها به بهرهبرداری خواهد رسید.
شهردار قائمشهر اظهار کرد: تاکنون اقدامات برای جمعآوری سگهای رهاشده در این شهر به دلایل مختلف بازخورد لازم را نداشت و ایجاد این پناهگاه میتواند تا حد زیادی در رفع معضل و چالش اجتماعی پیش رو تاثیرگذار باشد.