به گزارش ایرنا اعضای شورای اسلامی شهر و شهردار مراغه مدتهاست که قطار توسعه شهری را روی ریل گردشگری هدایت میکنند و گفتوگو با آنان نیز از نگاه حرفهای و برنامهمحور مجموعه مدیریت شهری نسبت به این بخش خبر میدهد.
شهردار مراغه میگوید: مجموعه مدیریت شهری مراغه کمبودها و نقاط ضعف حوزه گردشگری را احصا کرده تا بر مبنای آنها نسبت به برنامهریزی اقدام کند و یکی از اصلیترین نقاط ضعف، گردشگرپسند نبودن برخی از اماکن گردشگری است.
«شهرام مروتی»، نداشتن امکانات و تجهیزات و کاربریهای مورد نیاز گردشگران نظیر سرویس بهداشتی، نبود خدمات گردشگری، تردد موتورسیکلت به این اماکن، عدم نورپردازی و نبود راهنمای گردشگری را تنها بخشی از مشکلاتی میداند که به گردشگرپسند نبودن اماکن گردشگری مراغه منجر شده است.
وی با بیان اینکه ظرفیتهای گردشگری مراغه به معرفی در سطوح استان و کشوری نیاز دارد، اضافه کرد: نبود جاده دسترسی مناسب از طرف هشترود و تهران نیز یکی از نقاظ ضعف بخش گردشگری این شهر به شمار میرود.
شهردار مراغه به برخی از نقاط قوت بخش گردشگری هم اشاره، و بیان کرد: تعدد بناهای تاریخی به ویژه وجود رصدخانه مراغه، موزه فسیل، منطقه حفاظتشده صوفیچای، سهند به عنوان عروس کوههای ایران، مناظر سد علویان و محصولات صادراتی سیب و خشکبار، از مزیتهای بخش گردشگری این شهر است.
به گفته «مروتی» فعالیت مجموعه کاوه سودا در این شهر نیز ظرفیتی برای ایجاد مراکز تجاری عرضه شیشه و بلور فراهم کرده است و در کنار این ظرفیتها باید به وجود فرودگاه و ایستگاه راهآهن هم توجه شود.
ایجاد ۱۰ پاتوق گردشگرپسند در مراغه
«رضا عسکری» رییس شورای اسلامی شهر مراغه نیز با بیان اینکه برنامه مشخصی برای توسعه گردشگری مراغه وجود دارد، میگوید: ایجاد ۱۰ پاتوق گردشگرپسند در رصدخانه، گنبد غفاریه، گنبد کبود، گنبد سرخ، مجموعه فرهنگی و هنری اوحدیه، حمام خواجهنصیر، کریدور تفریحی و گردشگری صوفیچای، بازار تاریخی مراغه، کلیسای هوانس و موزه فسیل در دستور کار مجموعه مدیریت شهری قرار دارد.
وی همچنین معرفی گسترده جاذبههای گردشگری از طریق رسانههای جمعی، بلاگرها و وبسایتهای گردشگری و ایجاد تعامل و هماهنگی با مدیران تورهای داخلی و خارجی را نیز جزو برنامههای مجموعه مدیریت شهری میداند.
راهاندازی فرهنگسرای گردشگری در مراغه
«رقیه سعیدی» رییس کمیسیون گردشگری شورای اسلامی شهر نیز از راهاندازی فرهنگسرای گردشگری خبر میدهد و میگوید: این فرهنگسرا میتواند طیف وسیعی از فعالیتها و خدمات را برای ترویج فرهنگ گردشگری و بومی در دستور کار قرار دهد.
به گفته وی آموزش مهارتهای مرتبط با گردشگری از جمله راهنمای گردشگران، حفاظت از محیط زیست، دورههای آموزش صنایع دستی و هنرهای محلی نیز میتواند در این فرهنگسرا دایر شود.
وی افزود: همچنین میتوان نمایشگاه آثار هنری، صنایع دستی و محصولات محلی برای معرفی فرهنگ و سنتهای منطقه را در این فرهنگسرا دایر کرد.
«سعیدی» اضافه کرد: سازماندهی جشنوارهها، کنسرتها و رویدادهای هنری با همکاری بخش خصوصی که فرهنگ محلی را ترویج دهد و مردم را به شرکت در این رویدادها تشویق کند، از دیگر اقداماتی است که میتوان در این فرهنگسرا انجام داد.
رییس کمیسیون گردشگری شورای اسلامی شهر مراغه تصریح کرد: ارایه اطلاعات درباره جاذبههای گردشگری، مسیرهای طبیعی و تاریخی، و فرهنگ محلی از طریق وبسایت فرهنگسرا و چاپ بروشورها و تبلیغات در فضای مجازی نیز میتواند بخشی از فعالیتهای این فرهنگسرا باشد.
به گفته «سعیدی» انجام پژوهشهای مرتبط با گردشگری، توسعه مسیرهای گردشگری برای پیادهروی، دوچرخهسواری و هدایت فعالیتهای سازمانهای مردمنهاد حوزه میراث فرهنگی در مسیر توسعه گردشگری نیز میتواند در این فرهنگسرا دنبال شود.
آغاز اقداماتی برای گردشگرپسند کردن رصدخانه
شهردار مراغه میگوید: مجموعه مدیریت شهری با جدیت، توسعه گردشگری شهر را در دستور کار قرار دارد و اقداماتی هم برای گردشگرپسند کردن رصدخانه مراغه آغاز کرده است.
«مروتی» افزود: اقدامات لازم شامل احداث سردرب، صدور بلیت ورودی، بهسازی مسیر سردرب تا رصدخانه، نصب تابلوهای تاریخ نجوم و ابزارآلات نجومی قدیمی در مسیر، ایجاد نمایشگاه دائمی ابزارآلات نجومی قدیمی رصدخانه، احداث و ایجاد پلانتاریوم آموزشی و تفریحی در داخل گنبد رصدخانه، نصب چند سایبان در مسیر دسترسی به رصدخانه، احصا شده است.
به گفته وی بخش دیگری از نیازمندیها برای گردشگرپسند کردن رصدخانه شامل ایجاد گالری نجوم و کیهان، بهکارگیری راهنمای گردشگری دائم در محل، نصب تجهیزات آزمایشگاهی کیهانشناسی در رصدخانه از قبیل ترازوهای اجرام مختلف آسمانی، تلسکوپ، احداث رصدخانه مدرن در پشتبام ساختمان موجود برای رصد اجرام، ایجاد غرفههای عرضه صنایع دستی و سوغات مراغه در قسمت خروجی است.
به گزارش ایرنا تمام کارشناسان و صاحبنظران در این خصوص که گردشگری محور اصلی توسعه شهری مراغه است، اتفاق نظر دارند و تمرکز مجموعه مدیریت شهری روی این محور نیز نشاندهنده تلاش شهردار و اعضای شورای اسلامی شهر برای توسعه روزافزون این کهنشهر به شمار میرود.
مسیری که باید به صورت مستمر دنبال شود و میتواند فرصتهای جدید شغلی برای اهالی دست و پا کرده و بار دیگر پای گردشگران خارجی را به این کهنشهر باز کند.