به گزارش خبرنگار ایرنا وقوع خشکسالی در خراسان جنوبی بنابر مستندات موجود از سال آبی ۷۹ - ۷۸ آغاز شد و با ادامه روند کاهش بارندگیها در سال آبی جاری، استان وارد بیست و چهارمین سال خشکسالی شده است.
وضعیتی که با توجه به وابستگی منابع آبی این خطه به بارشهای سالانه و منابع آب زیرزمینی، محدودیتهای آبی را برای بسیاری از مردم روستاها و حتی شهرها به همراه داشت.
اکنون ۴۵۳ روستای فاقد تاسیسات آب پایدار در خراسان جنوبی وجود دارد که در ۶ ماه نخست امسال آب این روستاها با تانکر سیار تامین شده است.
طرح "جهاد آبرسانی" به منظور تامین آب و رفع تنش آبی نقاط روستایی کشور به عنوان یکی از طرحهای مهم کشور کلید خورد و نقطه امیدبخش برای مردم این دیار شد.
طرح جهاد آبرسانی با هدف محرومیتزدایی و تامین آب پایدار مناطق روستایی، در قالب ۲ قرارداد و یک تفاهمنامه از چند سال گذشته عملیاتی شد.
قرارداد اول آبرسانی به ۱۱۵ روستای استان در دستورکار قرار گرفت و این مرحله با پیشرفت فیزیکی ۷۶ درصد در دست اجراست.
هدف گذاری شده که مرحله اول طرح جهاد آبرسانی یعنی آبرسانی به ۱۱۵ روستای استان در صورت تخصیص به اندازه و بهموقع اعتبارات تا پایان سال جاری به اتمام برسد.
با توجه به نیاز روستاهای این استان پهناور به آبرسانی پایدار، قرارداد آبرسانی به ۱۴۵ روستا در قالب قرارداد دوم طرح جهاد آبرسانی نیز با برآورد هزینه ۱۰ هزار میلیارد ریال تهیه شده است.
براساس دستورالعمل ابلاغی وزارت نیرو باید قرارداد اول به ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی برسد که قرارداد دوم برای اجرا ابلاغ شود و در خراسان جنوبی با توجه به پیشرفت ۷۶ درصدی قرارداد اول، شرایط برای اجرای قرارداد دوم تا حدی فراهم شده است.
پیشرفت فاز نخست طرح جهاد آبرسانی خراسان جنوبی به ۷۶ درصد رسید
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در تشریح آخرین روند اجرای طرح جهاد آبرسانی در روستاهای خراسان جنوبی، گفت: طرح "جهاد آبرسانی" به منظور تامین آب و رفع تنش آبی نقاط روستایی کشور به عنوان یکی از طرحهای مهم کشور از چند سال قبل کلید خورد و نقطه امیدبخش برای مردم این منطقه شد.
مهدی دوستی با اشاره به اینکه قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) مجری طرح جهاد آبرسانی خراسان جنوبی است اظهار کرد: بسیج سازندگی و قرارگاه عملیاتی شهید ناصری به عنوان معین استانی فعالیت دارند، آبرسانی به روستاهای شهرستانهای مرزی به جز زیرکوه برعهده قرارگاه شهید ناصری و سایر شهرستانها توسط بسیج سازندگی در دست انجام است.
وی با بیان اینکه طرح جهاد آبرسانی در قالب ۲ قرارداد و یک تفاهمنامه در حال پیگیری و اجراست، بیان کرد: مرحله اول طرح جهاد آبرسانی استان ۷۶ درصد پیشرفت فیزیکی دارد که آبرسانی و پایدارسازی ۱۱۵ روستا را شامل میشود.
دوستی افزود: در قرارداد اول تاکنون آبرسانی و پایدارسازی شبکه آب ۶۸ روستای استان انجام شده و هدفگذاری شده که در صورت تخصیص به موقع و مورد نیاز اعتبارات، مرحله اول جهاد آبرسانی استان تا پایان سال جاری به اتمام برسد.
وی گفت: در قرارداد اول با قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) طرح آبرسانی به ۴۹ روستای هدف که با احتساب روستاهای در مسیر آبرسانی به ۱۱۵ روستا افزایش یافت، با اعتبار ۲ هزار و ۵۶۰ میلیارد ریال با پیشرفت فیزیکی ۷۶درصد در دست اجراست.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی، حفر و تجهیز چهار حلقه چاه به عمق ۸۰۰ متر، لوله گذاری به طول ۳۲۰ کیلومتر، احداث مخازن ذخیره آب به حجم ۱۵ هزار متر مکعب، احداث ۲۵ باب ایستگاه پمپاژ، ۳۰ باب ساختمان تاسیسات به مساحت حدود ۴۰۰ متر مربع و احداث ۵۲۰ باب حوضچه شیرآلات را از مشخصات فنی مرحله اول طرح جهاد آبرسانی استان عنوان کرد.
هدف گذاری آبرسانی به ۱۴۵ روستا در قرارداد دوم جهاد آبرسانی
دوستی اظهار کرد: با توجه به نیاز روستاهای استان به آبرسانی پایدار، اسناد قرارداد آبرسانی به ۱۴۵ روستا در قالب قرارداد دوم طرح جهاد آبرسانی نیز با برآورد هزینه ۱۰ هزار میلیارد ریال در حال تهیه است.
وی گفت: با اتمام قرارداد اول جهاد آبرسانی، قرارداد دوم را برای اجرا ابلاغ خواهم کرد و در خراسان جنوبی این شرایط تا حدی مهیا است لذا در صورت تخصیص مناسب و به موقع اعتبار برای تکمیل فاز نخست، در دهه فجر امسال فاز دوم طرح جهاد آبرسانی آغاز خواهد شد.
دوستی با بیان اینکه خراسان جنوبی در کمربند خشک و نیمه خشک قرار گرفته و همواره با محدودیت ذاتی آب مواجه است افزود: خشکسالیها و افزایش دما در ۲ دهه اخیر مشکل ما را دوچندان کرده به گونهای که در تابستان امسال آب ۴۵۳ روستا فاقد تاسیسات آب پایدار با تانکر آبرسانی شد.
وی عنوان کرد: آبرسانی پایدار به ۳۱ شهر خراسان جنوبی با ۵۶۱ هزار نفر جمعیت و شاخص برخورداری ۹۹.۸ درصد در دست انجام است و اکنون ۱۰۰ درصد جمعیت شهری استان از آب سالم و بهداشتی برخوردارند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی گفت: همچنین هزار و ۳۰ روستای استان با جمعیت ۲۷۵ هزار نفر و شاخص برخورداری ۸۹.۸۲ درصد از آب سالم و بهداشتی برخوردار هستند.
دوستی افزود: اکنون خدماترسانی به ۴۵۰ هزار مشترک شهر و روستا با بهرهبرداری از ۳۸۲ حلقه چاه و تولید سالانه ۸۷ میلیون متر مکعب آب در حال انجام است.
هزار و ۷۷۶ آبادی دارای سکنه با جمعیت ۳۰۴ هزار و ۸۴۷ نفر در خراسان جنوبی وجود دارد و تعداد تمام روستاهای دارای دهیاری استان ۹۴۹ روستا با جمعیت ۲۸۵ هزار و ۴۹ نفر است.