بیرجند - ایرنا - رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند گفت: تعیین قیمت پایه صادراتی محصول  زرشک در این استان همواره جزو مطالبات فعالان اقتصادی استان بوده که با پیگیری‌های صورت گرفته در سال جاری محقق شده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا علیرضا خامه‌زر روز چهارشنبه در سومین جشنواره ملی زرشک خراسان جنوبی اظهار کرد: تعیین قیمت پایه صادراتی زرشک که قبلا در گمرکات کشور انجام می‌شد، با درخواست فعالان بخش خصوصی خراسان جنوبی از این پس در گمرکات استان انجام خواهد شد.

وی از تشکیل کارگروه توسعه صادرات زرشک در اتاق بازرگانی بیرجند خبرداد و گفت: قبلا زرشک زیر مجموعه صنف قنادان قرار داشت که با همراهی جهاد کشاورزی صنف جدید برای محصول زرشک مشخص شد.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند با اشاره به اینکه گمرک تخصصی زرشک را در خراسان جنوبی مستقر کردیم، بیان کرد: با راه اندازی این گمرک محصول صادراتی از لحاظ کیفی کنترل می‌شود.

خامه‌زر گفت: زرشک محصول بومی و خاص خراسان جنوبی است و با وجود خشکسالی‌ها و تغییرات اقلیم باز هم محصول زرشک پرچمدار بخش زیادی از اشتغال این استان است.

وی عنوان کرد: به دلیل خواص مختلف محصول زرشک، این محصول به نوعی گیاه دارویی هم محسوب می‌شود که باید خواص آن در سطح جامعه و کشور معرفی شود.

خامه‌زر اظهار کرد: در خراسان جنوبی سالانه بیش از ۲۰ هزار تن تولید محصول زرشک به صورت خشک تولید می‌شود که اگر هر ایرانی سالانه ۲۵۰ گرم از این محصول را مصرف کند، نباید کشاورزان ما دغدغه فروش محصول خود را داشته باشند.

وی با اشاره به اینکه زیبایی منظره‌های زرشک استان در فصل برداشت نقش موثری در توسعه گردشگری مزرعه دارد، بیان کرد: باید در راستای تسهیل صادرات، تمام آیتم‌های مختلف در زمان کاشت، داشت، برداشت، بسته‌بندی و فرآوری این محصول رعایت شود.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند عنوان کرد: به دلیل اینکه بیش از ۹۵ درصد زرشک بی‌دانه جهان در خراسان جنوبی تولید می‌شود، در زمینه رقابت این محصول در بازارهای جهانی مشکل نخواهیم داشت اما باید در تمام مراحل تولید این محصول آیتم‌های مختلف مدنظر صادرات توسط کشاورزان رعایت شود.

لزوم تسهیل روند صادرات محصول زرشک

نماینده جامعه کشاورزی خراسان جنوبی هم گفت: زرشک از جمله محصولات راهبردی خراسان جنوبی با سطح زیر کشت بیش از ۱۹ هزار هکتار و تولید سالانه ۱۰۰ هزار تن محصول تر است.

محمود هاشمی‌زاده افزود: تولید زرشک منحصرا در کشور و جهان مخصوص خراسان جنوبی است، در این استان ۵۰ هزار خانوار به صورت مستقیم و غیرمستقیم از تولید زرشک امرار و معاش می‌کنند.

وی عنوان کرد: زرشک‌کاران خراسان از مشکلات مختلفی همچون محدودیت برداشت آب از چاه‌های کشاورزی، قطع برق در فصل تابستان، وجود دلالان، مسائل فنی و فرآوری و رعایت نکردن مسائل بهداشتی و بسته بندی نامناسب رنج می‌برند که باید برای رفع آن چاره‌اندیشی شود.

هاشمی‌زاده بیان کرد: در شهرستان‌هایی که تولید انبوه زرشک وجود دارد، انتظار داریم در صورت وجود سردخانه و کارخانه فرآوری نسبت کمک فنی و مالی نسبت به کشاورزان اقدام شود و در صورت نبود سردخانه، نسبت به صدور مجوز سردخانه به افراد توانا اقدام شود.

وی اظهار کرد: با وجود تلاش وافر جهاد کشاورزی و ورود در چرخه فرآوری و خرید توافقی زرشک که سبب افزایش قیمت زرشک در چند سال اخیر شده، اما هنوز زرشک به ارزش واقعی خود به فروش نمی‌رسد که باید آموزش‌های مختلف در مراحل کاشت، داشت و برداشت و خشک کردن، بسته بندی مناسب و تولید محصولات با ارزش افزوده بیشتر همراهی لازم را داشته باشند.

نماینده جامعه کشاورزی خراسان جنوبی عنوان کرد: اجرای طرح مرزعه در قالب چند کار نو در زمینه تولید، حمایت، بازاررسانی و بازاریابی در خراسان جنوبی می‌تواند موثر باشد.

هاشمی‌زاده با تاکید بر ایجاد گمرک تخصصی زرشک به منظور نظارت دقیق بر کیفیت محصول صادراتی و تسهیل امر صادرات و همچنین حذف تعهدی ارزی این محصول، اظهار کرد: همچنین استفاده از شرکت‌های توانمند دانش بنیان به منظور فرآوری و بسته بندی مناسب زرشک ضروری است.

وی خواستار تخصیص اعتبار برای خرید توافقی زرشک برای حفظ و تقویت قیمت عادلانه محصول شد و گفت: همچنین باید صنایع فرآوری زرشک حمایت شوند.

هاشمی‌زاده عنوان کرد: اگر دنبال افزایش تولید و تولید با کیفیت زرشک هستیم باید نسبت به واقعی کردن زرشک و سودآوری آن اقدام شود، از یک تولید کننده زیان ده و کم توان نمی‌توان انتظار بهبودی کیفیت محصول را داشت!

وی با اشاره به اینکه نوع خشک کردن و بسته بندی زرشک خوب نیست، بیان کرد: همه ما به خوبی می دانیم که نام خراسان جنوبی با نام زرشک، عناب، زعفران گره خورد و این محصول برند و بخشی از هویت خراسان جنوبی است که باید بیش از گذشته مورد توجه همه جانبه قرار گیرد.

نماینده جامعه کشاورزی خراسان جنوبی ادامه داد: باید در شهرستان‌ها کشاورزان در خصوص ساخت بارگاه بهداشتی زرشک حمایت شوند.