به گزارش گروه علمی ایرنا از وبگاه سایتِکدِیلی، زآرالنون موجود در مواد غذایی این قابلیت را دارد که با تغییر اقلیم افزایش یابد، تولیدمثل برخی حیوانات را مختل میکند. پژوهشگران دانشگاه راتگرز و دانشگاه راچستر در آمریکا در ۹۷ درصد نمونههای ادرار زنان باردار و ۸۴ درصد از جفتها سم زآرالنون یا متابولیتهای (مواد شرکتکننده در سوختوساز سلولی) آن را شناسایی کردند.
زآرالنون نوعی مایکواستروژن است؛ ترکیبی شبیه استروژن که توسط قارچهای خاص تولید میشود و غلات، گوشت و غذاهای فرآوریشده را در سراسر جهان آلوده میکند. این سم بیشتر در محصولاتی مانند ذرت، گندم و جو وجود دارد. درباره تأثیر زآرلنون بر حیوانات بهخوبی مطالعه و مشخص شده ممکن است در تولیدمثل آنها مشکل ایجاد کند؛ اما تأثیر آن در انسانها زیاد شناخته نشده است.
یافتههای این پژوهش نشان داد زنان با شاخص توده بدنی بالاتر و آنهایی که قبلاً زایمان کرده بودند، زآرالنون بیشتری در ادرارشان داشتند. رژیم غذایی نیز بر میزان وجود این سم در بدن تأثیر داشت. میزان زآرالنون در بدن زنانی که از رژیم غذایی سالمتر پیروی میکنند، بهویژه آنهایی که پروتئین و سبزیجات بیشتری مصرف میکردند، کمتر بود. این سم در بدن کسانی که از غذاهای فوق فرآوریشده بیشتری استفاده میکردند، زیادتر بود.
نوشیدنیهای قنددار، کیکها، برخی از بیسکوییتها، چیپس و پفک، برخی از غذاهای آماده یخزده و گوشتهای فرآوریشده از جمله خوراکیهای فوق فرآوریشده محسوب میشوند.
این پژوهش در بحبوحه نگرانیهای رو به فزونی درخصوص مواد شیمیایی مختلکننده غدد درونریز در محیط صورت گرفت. زآرالنون برخلاف بسیاری از مواد شیمیایی دیگر، از مدتها پیش در مواد غذایی ما یافت میشود؛ اما ممکن است به دلیل تولید موادغذایی مدرن و تغییر اقلیم، احتمال وجود آن را در بدن افزایش میدهد.
پژوهشگران قصد دارند درباره تأثیر این سم بر بدن انسانها بیشتر پژوهش کنند. آنها توصیه میکنند تا زمان مشخص شدن نتایج این پژوهشها، زنان باردار از رژیم غذایی سالم استفاده کنند تا از تأثیرات مضر این سم بر بدن در امان باشند.