به گزارش ایرنا، برگزاری آخرین دوره جشنواره فرهنگی، گردشگری زعفران تربت حیدریه که هفته گذشته برای دهمین سال برپا شد، با توجه به وجود برخی بیبرنامگیها در اجرا، ثابت کرد کماکان در بر همان پاشنه همیشگی میچرخد و با گذشت ۱۰ سال از برگزاری این رویداد فرهنگی، گویا دستاندرکاران آن با اهداف برپایی این جشنواره چندان آشنا نبوده و دستاورد چندانی را از اجرای آن متوقع نیستند.
گواه این مدعا، وجود همان بینظمیها، آشفتگیها و کجسلیقگیهای همیشگی در فرایند برگزاری جشنواره طلای سرخ و از همه مهمتر نبود یک ساختار اطلاعرسانی منسجم در این خصوص است که با گذشت ۱۰ دوره از برپایی جشنواره فرهنگی، گردشگری زعفران، همچنان به چشم گردشگران، خبرنگاران و حاضران در این مراسم میآید.
همه ساله زمانی که خبرنگاران رسانهها بعد از برپایی آیینهای مرتبط با فصل برداشت زعفران، از نقاط ضعف و آشفتگی ها در برنامهریزیهای ویژه این ایام گلایه میکنند، مسوولان و دست اندرکاران برگزاری جشنواره زعفران همان پاسخ هر ساله را میدهند که "امسال تجربه کافی نداشتیم و انشالله این وضعیت در سالهای بعد تکرار نمیشود"!
این در حالی است که امسال و در ابتدای ماه جاری - آبان- شاهد افتتاح یک تشکیلات منسجم اداری با عنوان «دبیرخانه جشنواره ملی زعفران» زیر نظر دانشگاه تربت حیدریه نیز بودیم.
اما کجسلیقگی و بینظمیهای تکراری امسال، ثابت کرد که صرف روبان قیچی کردن و افزودن عنوان و میز و صندلی به ساختار اداری تربتحیدریه، تا زمانی که در پس آن فکری منسجم و علمی نباشد، نتیجه مطلوب و قابل قبولی در حوزه های اقنصای، اداری، سیاسی و فرهنگی این منطقه نخواهد داشت.
به گفته خبرنگاران، امسال برگزار کنندگان جشنواره حتی یک دستگاه خودرو برای انتقال اصحاب رسانه به منظور همراهی گردشگران ایرانی و خارجی و دیپلماتهای مهمان در مزارع زعفران در نظر نگرفته بودند و حتی در روزی که چهار دیپلمات شامل سرکنسول های عربستان، ترکیه، عراق و پاکستان در خراسان رضوی، برای حضور در جشنواره و بازدید از مزارع زعفران به منطقه وارد شدند، خودروی برای انتقال خبرنگاران تدارک دیده نشده بود.
این در حالی است که پوشش شایسته خبری حضور دیپلمات های خارجی در منطقه، می توانست علاوه بر محصول زعفران تربت حیدریه، برای منطقه بسیار موثر و پرفایده باشد و میشد از این فرصت برای معرفی بهتر طلای سرخ ایران بهرهبرداری کرده و حتی یک نشست مطبوعاتی را با مهمانان خارجی با محوریت زعفران، گردشگری و به ویژه گردشگری طبیعی ترتیب داد.
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تربتحیدریه در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: قبل از برپایی این جشنواره در فرمانداری تربت حیدریه نشست های متعددی برگزار و چندین کمیته ویژه جشنواره تشکیل شده بود.
علی محمدی افزود: میراث فرهنگی مسوول کمیته جشنواره و نمایشگاه، دانشگاه تربتحیدریه مسوول کمیته علمی، مدیریت جهاد کشاورزی، اداره صنعت، معدن و تجارت و نیز شهرداری مسوول کمیته پشتیبانی و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی هم مسوول برگزاری کمیته اطلاعرسانی و تبلیغات جشنواره تعیین شده بودند.
وی ادامه داد: چون کار میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در جشنواره نمود بیشتری داشت و به اصطلاح جلو صحنه و محور کارها بود، بیشتر مسوولیتها متوجه این اداره است و این از دایره انصاف به دور است که در زمان عمل و نیاز، سایر دستگاهها خود را کنار بکشند.
علی لایقیان جوان، رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی تربتحیدریه در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: به ما هیچ مسوولیتی در خصوص این جشنواره ابلاغ نشده بود.
مسوول دفتر نماینده شهرستان های تربتحیدریه، زاوه و مهولات در مجلس شورای اسلامی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: در جلسه برنامهریزی برگزاری جشنواره زعفران، نه تنها مسوول اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان حضور نداشت، بلکه حتی نماینده وی هم در جلسه حاضر نبود.
حسین شعبانی افزود: البته بر اساس صورتجلسه تنظیمی، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان مسوول کمیته اطلاعرسانی جشنواره تعیین و قرار شد یک نسخه از این صورتجلسه به رییس آن ابلاغ شود.
به گزارش ایرنا، در منطقه تربتحیدریه تا شعاعی ۵۰ کیلومتری، یعنی در تمام شهرستانیهایی که از این شهرستان جدا شده اند در مجموع افزون بر ۳۰ هزار هکتار کشتزار زعفران وجود دارد که بیش از ۳۴ درصد از سطح زیر کشت زعفران استان خراسان رضوی را دربرمی گیرد.
یکی از شاخصترین محصولات این شهرستان که در ایران و جهان رتبه نخست را به خود اختصاص دادهاست، زعفران است که میانگین تولید چهار کیلوگرم در هکتار و با تولید سالانه ۱۲۰ تن است.
در سطح استان ۱۱۷ هزار خانوار به کشت زعفران مشغول هستند که از این میزان بین ۱۴ تا ۱۵ هزار خانوار به زعفرانکاران تربتحیدریه اختصاص دارد.
کاشت هر هکتار زعفران برای ۲۱۸ نفر شغل ایجاد میکند که در مجموع در منطقه تربت حیدریه ۷۰ هزار نفر اشتغال مستقیم و ۲ تا سه برابر این رقم، اشتغال غیرمستقیم در این خصوص وجود دارد.
برداشت زعفران در تربت حیدریه به ترتیب در سه اقلیم سرد (جلگه رُخ)، معتدل (مرکزی و زاوه) و گرم (مهولات) صورت میگیرد که از ۱۵ مهر آغاز شده و تا اواخر ماه آبان ادامه دارد.
مرکز شهرستان ۲۲۵ هزار نفری تربتحیدریه با مزیتهای مختلف در حوزه کشاورزی، معدن، صنعت و تجارت در ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد واقع است.