بجنورد-ایرنا- تشکیل ۱۷ تعاونی جدید در سال جاری و پرداخت یکهزار و و ۳۱۰ میلیارد ریال تسهیلات به این شرکت‌ها از جمله اقدامات حمایتی است که موجب رونق و صادرات ۱۱ میلیون دلاری محصولات تعاونی در خراسان شمالی شد.

به گزارش ایرنا، تعاونی‌ها بسترساز مشارکت دادن مردم در رونق اقتصادی و شتاب دادن به توسعه بوده و حمایت های دولت فعالیت های این شرکت ها در خراسان شمالی رونق گرفته است.

توجه به تعاونی ها در خراسان شمالی سبب شد تا تشکیل تعاونی‌های جدید نیز افزایش یابد و به دنبال آن فرصت های جدید برای اشتغال جوانان فراهم شود.

افزایش تعاونی ها در خراسان شمالی در سالی که با نام جهش تولید و مشارکت دادن مردم در رونق اقتصادی گره خورده، زمینه ساز افزایش میزان تولید و افزایش سهم تعاون گران از بازار فروش و تامین نیازمندی های مختلف شده است.

شرکت‌های تعاونی استان امسال محصولات تولیدی خود از جمله بافته‌های داری، گرانول، تولیدات دانش بنیان، مصالح ساختمانی و مواد غذایی را به کشورهای مختلف صادر کردند.

«مهدی اسلام خواه» ، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان شمالی درباره وضعیت تعاونی های استان بیشتر توضیح می دهد.

ایرنا: خراسان شمالی چه تعداد تعاونی دارد؟

اسلام خواه: سه هزار و ۶۹۳ تعاونی در استان ایجاد شده است که این تعاونی ها بیش از یک میلیون و ۳۷ هزار نفر با احتساب عضویت در تعاونی های دیگر و تعاونی های سهام عدالت عضو دارند.

این شرکت ها برای ۲۴ هزار و ۵۰۰ نفر فرصت شغلی ایجاد کرده اند.

تعاونی ها باعث رشد استان در ابعاد مختلف هستند و در استان شاهد فعالیت این شرکت ها در حوزه های مختلف هستیم به طوری که تعداد تعاونی های حوزه فرش در سطح استان ۱۲۳ مورد با ۸۶۱ عضو، در حوزه صنایع دستی ۶۶ تعاونی با ۵۶۶ عضو و ۶۴ مورد تعاونی های مصرف با سه هزار و ۲۲۱ عضو فعال است.

ایرنا: امسال چه تعداد تعاونی در استان تشکیل شد؟

اسلام خواه: امسال ۱۷ تعاونی امسال در استان تشکیل شد که با تشکیل این تعداد تعاونی جدید ۶۵۳ نفر در این شرکت ها عضو شدند و سرمایه گذاری آنها هشت میلیارد ریال گزارش شد.

تعاونی ها نقش موثری در رشد و توسعه اقتصادی استان دارند، سند توسعه بخش تعاون، یک سند متعالی و نوین است که برای تعاونی های کشور تدوین شده و باید تا حد امکان برای توانمندسازی تعاونی ها در استان دنبال شود.

ایرنا: چه تعداد تعاونی غیرفعال است؟

اسلام خواه: یکهزار و ۷۳۸ تعاونی فعال از سه هزار و ۶۹۳ تعاونی موجود در استان است و تلاش داریم با همدلی و هم افزایی بتوانیم جایگاه تعاونی ها را ارتقا دهیم. بر این اساس اکنون ۴۷ درصد از تعاونی های استان غیرفعال و یا نیمه فعال هستند که باید تعیین تکیلف شوند.

در تلاش هستیم تا با شناسایی مشکلات در تعاونی ها به فعالیت آنان کمک کنیم، مشکلات ۴۰ تعاونی استان شناسایی شده است، بیشتر مشکلات شامل مسائل حقوقی و مالی و رفع آن نیازمند بررسی در سطح استان و برخی نیز نیازمند پیگیری‌ها در سطح ملی است.

ایرنا: تعاونی های استان چه میزان صادرات داشتند؟

اسلام خواه: شرکت‌های تعاونی استان در سال جاری ۱۱ میلیون دلار به کشورهای مختلف صادر کردند.

بیشتر کالاهای صادراتی تعاونی های خراسان شمالی شامل بافته‌های داری و دستبافت، گرانول، تولیدات دانش بنیان، مصالح ساختمانی و مواد غذایی به کشورهای عراق، تاجیکستان، افغانستان و ترکمنستان است.

تعاون گران برای رونق صادرات با مشکلاتی روبه رو هستند که کمبود نقدینگی یکی از این دغدغه ها است، کمبود نقدینگی لازم و فهرست اقلام مجاز صادراتی موضوع مصوبه کارگروه ماده ۱۲ صادرات و واردات از مشکلات صادرکنندگان است.

همچنین نبود گذرگاه مرزی از دیگر مشکلات توسعه صادرات در استان است که صادرکنندگان مجبور به ترانزیت کالا از طریق گمرک استان های دیگر و تحمل هزینه های بسیار می شوند.

ایرنا: چه اقداماتی برای حمایت از تعاونی ها انجام شده؟

اسلام خواه: پرداخت تسهیلات از جمله اقدامات حمایتی دولت از شرکت های تعاونی است، سهم تعاونی های استان در سال گذشته ۹۰۰ میلیارد ریال تسهیلات بود و در سال جاری این رقم یکهزار و و ۳۱۰ میلیارد ریال است که تاکنون ۱۳ طرح به ارزش یکهزار و ۱۳۰ میلیارد ریال مصوب و به بانک توسعه تعاون معرفی شد.

حمایت از تعاونی ها سبب شده تا سهم این شرکت ها از تولید اشتغال بیشتر شود، پیش از این سهم تعاونی ها از ایجاد اشتغال در استان ۲۵ درصد بود که این رقم در سال جاری به ۳۰ درصد رسیده است.

اخذ مصوبه کارگروه استانی و ملی برای برخورداری از تسهیلات برای تعاونی ها به مبلغ یکهزار و ۳۱۰ میلیارد ریال از جمله اقدامات برای حمایت از تعاونی ها است و بر اساس مقررات جاری، تا سقف ۲۵ درصد از تسهیلات تبصره ۱۶ و ۱۸ و مشاغل خانگی باید به شرکت های تعاونی پراخت شود.

این اقدام با رویکرد ایجاد اشتغال پایدار انجام می شود و امسال تاکنون از محل تبصره ۱۸ و خط اعتباری هشت هزار میلیارد ریال به مبلغ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال تسهیلات به شرکت های تعاونی استان اختصاص یافته است.

ایرنا: تعاونی‌های دانش بنیان از چه حمایت‌هایی بهره مند می شوند؟

اسلام خواه: حمایت از تشکیل و توسعه تعاونی های دانش بنیان نیز به صورت ویژه مورد توجه است، شرکت های دانش بنیان با توجه به مزیت‌های بسیاری که دارند از حمایت های دولتی همچون معافیت از پرداخت مالیات، عوارض و حقوقی گمرکی و عوارض مالیاتی و بهره‌مندی از تسهیلات کم بهره بلند مدت و کوتاه مدت برخوردار هستند.

در سال های اخیر بیش از ۲۰ تفاهم نامه با دستگاه های مختلف منعقد شد، تفاهم نامه ای در راستای سند توسعه تعاون با استانداری منعقد شد و در این زمینه تلاش داریم تا با شناسایی ظرفیت ها و رسته های اولویت دار استان برای تکمیل زنجیره ارزش و راهبری آن در استان گام های موثر برداشته شود.

تلاش داریم در قالب تفاهم نامه همکاری با ستاد نهضت احیای واحدهای اقتصادی با رویکرد احیا، نوسازی و فعال سازی واحدهای اقتصادی غیرفعال و نیمه فعال احیای تعاونی ها در اولویت قرار گیرد.

به گزارش ایرنا، خراسان شمالی ۱۸ شهرک و ناحیه صنعتی و یک منطقه ویژه اقتصادی با ۲۸۷ واحد صنعتی فعال با سرمایه گذاری بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان دارد که افزون بر چهار هزار و ۵۰۰ کارگر در این واحدهای صنعتی اشتغال دارند.

اکنون حدود ۳۰ هزار واحد صنفی شامل بیش از پنج هزار و ۵۷۰ واحد تولیدی، چهار هزار و ۶۴۸ واحد ارائه خدمات فنی، ۱۲ هزار و ۴۶۳ واحد توزیعی و سه هزار و ۲۳۱ واحد خدماتی در خراسان شمالی زیر نظر ۱۴۰ اتحادیه صنفی این استان فعالیت دارند.

سهم اشتغال خراسان شمالی در بخش کشاورزی ۳۹.۶ درصد، صنعت ۲۴.۳ درصد و خدمات ۳۶.۱ درصد است و سهم این استان در حوزه کشاورزی بیش از میانگین کشور است اما در حوزه صنعت و خدمات پایین تر است.

خراسان شمالی با بیش از یک میلیون نفر در شمالشرق کشور واقع است.