به گزارش ایرنا، گرانی مواد اولیه و کاهش صادرات به اروپا و معرفی نشدن محصولات تولیدی پیرامون شیرینی گز از مهمترین مشکلات پیشروی تولیدکنندگان این محصول در چهارمحال و بختیاری است.
گز چگونه شیرینی است
گز یکی از شیرینیهای مخصوص کشور است که در بلداجی بخش عمدهای از این شیرینی تولید و روانه بازار میشود و به دلیل وجود کارگاههای متعدد و فعالان تولیدکننده به عنوان پایتخت گز ایران شناخته میشود.
گز از جمله تنقلات شیرین و فرآوردههای سنتی کشور است که تولید آن به دوره قاجاریه بازمیگردد که به عنوان کالای صادراتی به جهان عرضه شده بود و گز دارای معنای بسیاری است که مشهورترین آن نام درختچهای است که در حدود ۳۰ گونه از آن تاکنون شناخته شده است.
گزانگبین معروفترین گونه این درختچه است و در مناطق کویری در اطراف اصفهان و خوانسار و در برخی مناطق استان چهارمحال و بختیاری از جمله شهر بلداجی رشد میکند.
از عصاره درخت انگبین برای تولید گز استفاده میشود، این شرینی از قدیم با استفاده از مواد اولیه که بیشتر طبیعی است با وسایل و روشهای سنتی تولید میشده اما امروزه صادرات این محصول به خارج کشور منجر به در نظر گرفتن استانداردهایی برای تولید آن شده است.
گز از طریق مخلوط کردن شکر، گزانگبین، سفیده تخممرغ و مغز پسته و بادام در دهه ۲۰ هجری شمسی تولید شد اما از آن زمان تاکنون یکی از مناطقی که توانسته نام و شهرت ویژهای در تولید گز پیدا کند و بسیاری از بازارهای داخلی و حتی خارجی را به دست آورد بلداجی است.
گز بلداجی سالها است که به نام آشنایی در بین گزهای تولیدی کشور تبدیل شده و در سال ۱۳۹۱ موفق به کسب برند پدیده بلداجی شد و با شکلگیری خوشه گز صنعتی به جایگاه مهمی در کشور دست پیدا کرده است.
مشکلات پیشروی تولیدکنندگان گز
یکی از تولیدکنندگان شیرینی گز در بلداجی میگوید: فروش گز در فصل خارج از فروش نه خوب است و نه بد ، با این وجود بیشتر محصول تولید شده گز در نزدیکی عید نوروز به فروش میرسد.
سجاد طهماسبی در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: مهمترین مطالبه تولیدکنندگان گز در بلداجی از دولت اختصاص تسهیلات و کاهش هزینههای تولید است چرا که هر روز قیمتها تغییر میکند و مواد اولیه گران به دست تولیدکننده میرسد.
به گفته وی، اگر قیمت مواد اولیه تولید گز ثابت شود بازار گستردهای از این محصول در کشور ایجاد میشود اما در صورت بروز نوسانات قمیتی ، هم مصرفکننده و هم تولیدکننده ضرر میکند.
طهماسبی اظهار داشت: در بحث صادرات گز نیز همین مساله به شدت وجود دارد به طور مثال برای صادرات گز به مالزی به دلیل نوسانات قیمت سفارشدهنده در این زمینه ابراز ناخرسندی کرد.
این تولیدکننده گز در چهارمحال و بختیاری گفت: پیش از این حتی در تابستان که بازار گز مانند شب عید پر رونق نبود بازار کار و اشتغال مناسبی در شهر وجود داشت اما اکنون این روند کاهشی است و این صنعت نیازمند حمایت مسوولان است.
یکی دیگر از تولیدکنندگان گز در بلداجی میگوید: زمانی که گردشگر و مسافر نباشد مانند همین فصل پاییز ، فروش گز در بلداجی نیز روند کاهشی دارد.
داریوش صفیان در گفت و گو با ایرنا یادآور شد: انتظار میرود در صورت کنترل قیمتها، بهبود وضعیت اقتصادی و افزایش توان خرید مردم، بازار محصولات تولیدی به ویژه شیرینی گز نیز بسیار خوب شود.
وی در خصوص صادرات محصول گز از بلداجی به کشورهای دیگر نیز گفت: صادرات گز بیشتر سمت کشورهای حوزه خلیج همیشه فارس انجام میشود و کشورهای اروپایی با مشکلاتی روبرو است و مصرفکننده در کشورهای عربی نیز خواهان گز با ارزان هستند.
صفیان اظهار داشت: به دلیل اینکه تاریخ مصرف گز چند ماه بیشتر نیز و صادرات آن به اروپا به دلیل وجود موارد گمرکی طولانی میشود از این رو برای صادرات گز به اروپا چندان حمایتی نشده است.
جشنواره گز فرصتی برای معرفی این محصول
امسال قرار است جشنواره ملی گز به میزبانی شهر بلداجی برگزار شود شهری که زنجیره تولید گز در آن شکل گرفته است و یکی از شیرینترین شهرهای ایران است.
رییس شورای شهر بلداجی چهارمحال و بختیاری در خصوص برگزاری نخستین جشنواره گز ایران در این شهر میگوید: در دوم و سوم اسفندماه سالجاری جشنواره ملی گز بلداجی در بخش و شهر بلداجی برگزار میشود.
حمید نادری بلداجی افزود: در این جشنواره همایش تخصصی گز پیشبینی شده است و راهکارهای توسعه و افزایش صادرات محصول نیز در نظر گرفته شده است.
وی میگوید:ایجاد نمایشگاه فروشگاه گز به مناسبت پیشفروش سال نو و فروش ویژه سال نو در محل بخش بلداجی به مدت ۲ روز در کنار همایش برگزار میشود.
به گزارش ایرنا، در سالهای اخیر با کسب برند، گز بلداجی و توسعه کارگاه تولیدی گز و شکلگیری خوشه کسب و کار در این منطقه، برند گز بلداجی به برند معتبری در کشور تبدیل شده و امروز بسیاری از طرفداران این خوردنی خوشمزه پایتخت گز و بهترین نمونههای آن را با نام بلداجی میشناسند.
بلداجی از شهرهای شهرستان بروجن در استان چهارمحال و بختیاری است و در فاصله ۳۵ کیلومتری جنوب غربی بروجن قرار دارد.