سبزوار - ایرنا - دیابتولوژیست کلینیک دیابت دانشگاه علوم پزشکی سبزوار گفت: دیابت درمان قطعی ندارد اما می‌توان با مراجعه منظم به پزشک و مصرف صحیح دارو، افزایش سطح آگاهی و مهم‌تر از همه، تغییر و اصلاح سبک زندگی، این بیماری را کنترل کرده و کیفیت زندگی را حفظ کرد.

به گزارش ایرنا از درگاه اطلاع‌رسانی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، دکتر زهرا پورمجاهد روز پنجشنبه به مناسبت ۱۴ نوامبر، روز جهانی مبارزه با دیابت، اظهار کرد: دیابت بیماری مزمنی است و زمانی پیش می آید که پانکراس، انسولین کافی تولید نکرده و یا بدن نمی‌تواند به طور موثر از انسولین تولید شده استفاده کند.

وی افزود: دیابت به پنج گروه نوع یک، نوع ۲، دیابت بارداری، پیش دیابت و دیابت بی‌مزه تقسیم می شود که نوع ۲ شایع‌ترین نوع دیابت است و بیش از ۹۰ درصد از کل موارد ابتلا به دیابت در سراسر جهان را تشکیل می‌دهد.

وی خاطرنشان کرد: در بیشتر افراد مبتلا به دیابت نوع یک، سیستم ایمنی بدن فرد که به طور معمول با عفونت‌ها مبارزه می‌کند، به سلول‌های پانکراس که انسولین را می سازند حمله کرده و آن‌ها را از بین می‌برد، در نتیجه، پانکراس یا انسولین نمی‌سازد یا انسولین بسیار کمی تولید می‌کند.

دکتر پورمجاهد افزود: در صورت تولید نشدن انسولین، ورود گلوکز به سلول‌ها امکان‌پذیر نیست، در نتیجه سطح گلوکز در خون افزایش پیدا می‌کند، در حالی که در دیابت نوع ۲ یا بدن انسولین کافی تولید نمی‌کند یا سلول های بدن به درستی از انسولین استفاده نمی‌کنند.

دیابتولوژیست کلینیک دیابت دانشگاه علوم پزشکی سبزوار گفت: در دیابت نوع ۲ علایم در بیشتر موارد به کندی و در چندین سال آشکار می شود و با توجه به اینکه دیابت نوع ۲ علائم خاصی ندارد، لازم است تا افراد نسبت به چک کردن قند خون خود به صورت دوره ای اقدام کنند تا تشخیص به موقعی برای بیماری آن‌ها انجام شود.

وی تشنگی زیاد و پرنوشی، پرادراری، تاری دید، بی حسی یا گزگز دست و پاها، احساس خستگی، تاخیر در بهبود زخم‌ها، گرسنگی زیاد، کاهش وزن بدون دلیل را از جمله علایم دیابت نوع ۲ برشمرد که فرد در صورت بروز این علایم باید برای ارزیابی بیشتر به پزشک مراجعه کند.

دکتر پورمجاهد در خصوص علل ابتلا به دیابت نوع ۲ یادآور شد: به نظر می آید دیابت نوع ۲ به دلیل ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی ایجاد می‌شود که تغییر و اصلاح سبک زندگی بهترین راه پیشگیری یا به تاخیر انداختن ابتلا به این بیماری است که می‌تواند روند پیشرفت بیماری را کند یا متوقف سازد.

وی تاکید کرد: سبک زندگی سالم شامل کاهش وزن در افراد دارای اضافه وزن و حفظ وزن سالم، داشتن فعالیت فیزیکی، داشتن یک رژیم غذایی سالم شامل موادغذایی دارای فیبر بالا و چربی کم از جمله سبزی‌ها و میوه ها، پرهیز از سیگار کشیدن می شود.

وی اضافه کرد: مورد قابل تامل اینکه بدن کربوهیدرات‌های غذا را به گلوکز تبدیل می‌کند که این مساله می‌تواند سطح گلوکز خون را بیشتر کند. بنابراین باید افراد در زمان برنامه ریزی وعده‌های غذایی خود، میزان کربوهیدرات مواد غذایی را نیز در نظر بگیرند.

۱۴ نوامبر، روز جهانی دیابت است که امسال به منظور آگاهی عموم جامعه درباره بیماری دیابت و تاکید بر اهمیت مراقبت همه جانبه و تلاش برای ارتقای سلامت جسمی و روحی بیماران، روزهای ۱۹ تا ۲۵ آبان ماه به عنوان هفته ملی دیابت نامگذاری شده است.

دانشگاه علوم پزشکی سبزوار با ۴۵ مرکز خدمات جامع سلامت فعال، ۳۱ پایگاه شهری و یک پایگاه روستایی، ۱۹۵ خانه بهداشت و ۶ بیمارستان زیر پوشش به بیش از نیم میلیون نفر جمعیت شهرستان‌های جوین، جغتای، خوشاب، داورزن و ششتمد در غرب خراسان رضوی خدمات بهداشتی و درمانی ارائه می‌کند.