حسین سعادت مهر روز چهارشنبه در گفتگو با خبرنگار گروه علمی ایرنا اظهار داشت: یكی از بزرگترین فواید ورزش در افراد دیابتی كنترل گلوكز خون(سطح قند خون) است، در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 گلوكز خون بیش از اندازه است زیرا بدن آنها به اندازه كافی انسولین تولید نمی كند و یا بدن آنها به درستی از انسولین استفاده نمی كند یعنی بدن به انسولین مقاومت پیدا كرده است.
وی با بیان این كه عضلات می توانند بدون استفاده از انسولین گلوكز را هنگام ورزش استفاده كنند، توضیح داد: فارغ از این كه بدن به انسولین مقاومت پیدا كرده باشد یا انسولین كافی نداشته باشد، مقاومت به انسولین هنگام ورزش كاهش می یابد و سلول ها می توانند از گلوكز بیشتر استفاده كنند.
**ورزش های مناسب افراد دیابتی
به گفته سعادت مهر، اساسا مناسب ترین زمان برای ورزش یك الی دوساعت پس از صرف غذا است و اگر فرد تا به حال ورزش نكرده باشد، بهتر است تمرینات را به آرامی و آهسته شروع كند و رفته رفته به میزان آن بیافزاید.
عضو انجمن پزشكان ورزشی ایران سه گروه تمرینات هوازی، قدرتی و كششی را برای افراد مبتلا به دیابت توصیه كرد و افزود: فرد مبتلا به دیابت بهتر است ورزش منظم و روزانه را با تمرینات هوازی مثل پیاده روی و دوچرخه سواری شروع كند و كم كم تا 30دقیقه تمرین پیش رود،
وی ادامه داد: بعد از مدتی كه بدن آماده شد می توان تمرینات قدرتی را شروع كرد.تمرینات قدرتی را می توان با وزن بدن یا با وزنه شروع كرد.
'تمرینات قدرتی باعث افزایش حجم ماهیچه ها و قوی شدن استخوان ها می شود،عضلات بیشترین میزان گلوكز را استفاده می كنند بنابراین اگر فرد بتواند بیشتر از آنها استفاده كند، امكان كنترل سطح قند خون بیتر می شود.'
وی خاطرنشان كرد: انجام تمرینات قدرتی 3روز در هفته به مدت 30 دقیقه كافی است اما باید دقت كرد كه افراد دیابتی با احتیاط بیشتری نسبت به سایرین به فعالیت های ورزشی بپردازند.
عضو انجمن پزشكان ورزشی ایران ادامه داد: بیماران دیابتی حتما رشته ای را برای ورزش انتخاب كنند كه به آن علاقه مند هستند و یا در جمع و محیطی قرار گیرند كه به واسطه آن از انجام ورزش لذت ببرند، زیرا اگر از ورزش لذت نبرند شرایط برای انها خسته كننده خواهد شد و پس از مدتی ورزش كردن را رها می كنند.
وی همچنین توصیه كرد: انجام تمرینات كششی قبل و بعد از تمرین حایز اهمیت است به خصوص بعد از تمرین سبب كاهش درد عضلانی، افزایش خون رسانی و ریكاوری بدن می شود.
سعادت مهر همچنین یادآور شد: در افراد دیابتی كه انسولین یا داروهای كاهنده قند خون مصرف می كنند، هیپوگلیسمی(كاهش قند خون) مشكلی است كه با ورزش پیش می آید.
**هفته ملی دیابت
19 آبان الی 25 آبان ماه به نام هفته ملی دیابت نام گذاری شده است. افزایش قند خون یا دیابت یكی از اصلی ترین دلایل مرگ در انسان ها شناخته شده است.این بیماری در كنار سرطان،بیماری های تنفسی و بیماری های قلبی و عروقی 70درصد از مرگ و میر های جهان را تشكیل می دهند.
سعادت مهر در خصوص بیماری دیابت توضیح داد: از علایم اولیه این بیماری می توان به تشنگی شدید، سردردهای مزمن، كم حواسی و تاری در بینایی، احساس خستگی و تكرر ادرار اشاره كرد كه در صورت مشاهده این علایم باید به پزشك مراجعه شود.
'مشكلات كلیوی،عفونت های پوستی، یبوست، ترمیم نشدن زخم ها و ریزش بی دلیل مو از عوارض بیماری است.'
وی افزود: حفظ وزن طبیعی و نرمال هم یكی از موارد ضروری برای بیماران دیابتی است. با افزایش وزن غده پانكراس فعالیتش بیشتر شده و برای اینكه قند خون بیمار را پایین بیاورد انسولین بیشتری تولید می كند كه پس از مدتی به دلیل فعالیت زیاد، غده پانكراس خسته شده و ترشح انسولین رفته رفته كمتر می شود و سطح قند خون بالا خواهد ماند كه در نتیجه، دیابت فرد بدتر خواهد شد. وزن بالا همچنین مقاومت به انسولین را افزایش می دهد.'
عضو انجمن پزشكان ورزشی ایران با بیان این كه افراد دیابتی باید از كم تحركی، استرس، عفونت و بی انگیزگی پرهیز كنند، ادامه داد: فعالیت بدنی مستقیما روی ترشح انسولین تاثیرگذار است و ترشح انسولین را زیاد و حساسیت بافت ها را نسبت به انسولین افزایش می دهد. در افرادی كه دیابت خفیف دارند با انجام فعالیت های ورزشی دارو قطع خواهد شد همچنین افرادی كه كمتر از 30 واحد انسولین در روز دریافت می كردند امكان قطع آن امكان پذیر می باشد.
وی همچنین گفت: افراد دیابتی باید از دخانیات هم پرهیز كنند زیرا نیكوتین میزان ترشح انسولین از پانكراس را كاهش داده و همچنین سبب مقاومت به انسولین می شود.
علمی*9242*2017
تهران- ایرنا- عضو انجمن علمی پزشكان ورزشی ایران با اشاره به اهمیت قرار گرفتن ورزش در برنامه روزانه تمامی افراد برای حفظ سلامتی و پیشگیری از ابتلا به دیابت، گفت: به طور خاص مبتلایان به این بیماری باید به طور منظم و در عین حال با رعایت برخی ملاحظات، ورزش كنند.