بیرجند- ایرنا- رییس گروه بهبود تغذیه جامعه در معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: دریافت ناکافی شیر و لبنیات باعث تاخیر در رشد استخوان و کوتاه قدی در کودکان و نوجوانان می‌شود.

سیده سمیه اصغری روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: به دلیل محتوای بالای کلسیم و فسفر در شیر مصرف آن برای رشد، استحکام و سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها ضروری بوده و اگر فرد به طور روزانه مصرف کافی شیر نداشته باشد خطر افزایش احتمال چاقی، پرفشاری خون و بروز پوکی استخوان در سنین بزرگسالی و سالمندی زیاد است.

وی بیان کرد: همچنین دریافت مقدار کافی کلسیم علاوه بر تاثیر روی سلامت استخوان‌ها، در تنظیم بسیاری از فعالیت‌های حیاتی بدن مثل انعقاد خون، هدایت جریان عصبی، انقباض عضلات و فعالیت آنزیمی نقش دارد.

این کارشناس تغذیه گفت: ترکیبات طبیعی موجود در شیر عملکرد سیستم ایمنی بدن را بهبود بخشیده و با خنثی کردن سموم در شرایط آلودگی هوا از دستگاه تنفس و قلب و عروق محافظت می‌کند.

مصرف سالانه ۲۰۰ کیلوگرم شیر و فرآورده‌های آن باعث افزایش رشد، ارتقای سلامت جسم، افزایش هوش و قدرت فراگیری، افزایش توان کار، دیر از کار افتادگی و افزایش طول عمر می‌شود

وی با بیان اینکه مصرف روزانه و منظم منابع غذایی غنی از کلسیم (مانند شیر و ماست کم‌چرب) می‌تواند خطر بروز برخی سرطان‌ها را کاهش‌ دهد افزود: مصرف سالانه ۲۰۰ کیلوگرم شیر و فرآورده‌های آن باعث افزایش رشد، ارتقای سلامت جسم، افزایش هوش و قدرت فراگیری، افزایش توان کار، دیر از کار افتادگی و افزایش طول عمر می‌شود.

اصغری با تاکید بر اینکه چربی شیر ﻗﺎﺑﻠﻴـﺖ هضم بالایی دارد و ﺣﺎﻭی چربی‌های ضروری ﻣﻮﺭﺩ ﻧﻴﺎﺯ ﺑﺪﻥ است اظهار کرد: ﺷـﻴﺮ نقش ﻣﻬمی ﺩﺭ ﺗﺎﻣﻴﻦ پرﻭﺗﺌﻴﻦ ﻣﻮﺭﺩ ﻧﻴﺎﺯ ﺭﻭﺯﺍﻧﻪ ﺑﺪﻥ دارند زیرا ﻧﻴﻢ ﻟﻴﺘﺮ ﺷـﻴﺮ ۲۰-۲۵ درصد ﺍﺯ ﻛـﻞ پـﺮﻭﺗﺌﻴﻦ مورد نیاز روزانه ﺭﺍ ﺗﺎﻣﻴﻦ میﻛﻨﺪ ﻭ ﺣﺎﻭی ﻣﻘـﺎﺩﻳﺮ ﻗﺎﺑـﻞ ﺗـﻮجهی ﺍﺯ ﺗﻤﺎﻡ ﺍﺳﻴﺪﻫﺎی ﺁﻣﻴﻨﻪ ضروری بدن است.

وی یادآور شد: ﺑﺎ ﻣﺼﺮﻑ سه تا چهار ﻟﻴﻮﺍﻥ ﺷﻴﺮ ﻭ ﻓﺮﺁﻭﺭﺩﻩ‌ﻫﺎی آن تقریبا ﻛﻞ ﻧﻴﺎﺯ ﺭﻭﺯﺍﻧﻪ بزرگسالان ﺑﻪ ﻛﻠﺴﻴﻢ ﺑﺮﺁﻭﺭﺩﻩ میﺷﻮﺩ.

حفظ سلامت قلب با شیر

رییس گروه بهبود تغذیه جامعه در معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند به فواید مصرف لبنیات اشاره کرد و گفت: تحقیقات مختلفی از تاثیر مثبت مصرف محصولات لبنی در پیشگیری از سرطان کولورکتال و تخمدان، حفظ فشار خون طبیعی و انقباض عضلانی گزارش شده است.

وی با بیان اینکه کلسیم در شیر به راحتی جذب می‌شود عنوان کرد: تحقیقات نشان داده در جوامعی که شیر و لبنیات کافی مصرف می‌کنند شیوع فشارخون بالا و بیماری‌های قلبی و عروقی کمتر است.

اصغری با اشاره به اینکه شیر و فرآورده‌های لبنی نقش اساسی در رشد و استحکام استخوان‌ها بویژه در دوران کودکی و نوجوانی دارد بیان کرد: مصرف کافی شیر و لبنیات (۳-۲ واحد ) روزانه برای حفظ و ارتقای سلامت استخوان‌ها و جلوگیری از بروز پوکی استخوان در بزرگسالان ضروری است.

وی افزود: در حالی که مصرف شیر با کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های غیر واگیر مانند پوکی استخوان و احتمالاً سرطان روده بزرگ و دیابت نوع ۲ همراه است، نگرانی در مورد ارتباط احتمالی بین مصرف زیاد لبنیات و سایر بیماری‌های غیر واگیر مانند بیماری‌های قلبی عروقی و سرطان پروستات بیان شده که نتایج جدید مطالعات مروری سیستماتیک نشان می‌دهد هیچ ارتباط معناداری بین چربی اشباع شیر لبنیات و سکته‌های قلبی و مغزی و بیماری‌های قلبی وجود ندارد.

رییس گروه بهبود تغذیه جامعه در معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: اما باید توجه داشت که به جز کودکان زیر ۲ سال تمامی افراد باید لبنیات کم چرب ( ۱.۵ درصد و کمتر ) به دلیل کم بودن کالری و کاهش دریافت کالری مصرف کنند.

وی با اشاره به توصیه‌های تغذیه‌ ای در خصوص مصرف شیر یادآور شد: اگر کسی دچار بی خوابی‌های شبانه می‌شود و برای به خواب رفتن در شب دچار مشکل است یک ساعات قبل از زمان خواب یک لیوان شیر به همراه کمی عسل مصرف کند.

اصغری با تاکید بر اینکه شیر و ماست و پنیر به دلیل داشتن پروتئین خوب باعث حفظ و ساخت عضلات می‌شود افزود: شیر و ماست از سرطان روده بزرگ جلوگیری می‌کند.

فاصله مصرف لبنیات ایرانی‌ها با سبد غذایی مطلوب

وی یادآور شد: در ایران سرانه مصرف شیر در سال‌های گذشته به علل مختلف کاهش یافته و از استانداردهای جهانی بیش از پیش فاصله گرفته است.

رییس گروه بهبود تغذیه جامعه در معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند ادامه داد: طی دهه اخیر مصرف لبنیات در خانوارهای ایرانی روند کاهشی داشته و به حدود ۱۶۴ گرم در روز رسیده است که با پیشنهادهای«سبدغذایی مطلوب برای جامعه ایرانی» مبنی بر مصرف روزانه ۲۵۰ گرم لبنیات فاصله بسیار زیادی دارد.

عوامل مختلفی در افراد بر مصرف شیر و لبنیات تأثیرگذارند و این عوامل به نوبه خود از سیاست‌های اتخاذ شده در بخش‌های تولید، فراوری، عرضه و مصرف لبنیات تأثیر می‌پذیرند و همین امر می‌تواند زمینه ساز شیوع بیماری‌هایی همچون فشار خون بالا، سرطان، پوکی استخوان و حتی شکستگی‌های متعدد استخوانی شود

وی بیان کرد: طبق جدیدترین آمار مرکز آمار ایران سال ۱۳۹۶ مصرف شیر در افراد ۱۵ سال و بیشتر در هفته به طور متوسط ۳.۶۶ لیوان و در سال ۱۳۹۹ ، ۲.۸ لیوان گزارش شده است.

اصغری تاکید کرد: عوامل مختلفی در افراد بر مصرف شیر و لبنیات تأثیرگذارند و این عوامل به نوبه خود از سیاست‌های اتخاذ شده در بخش‌های تولید، فرآوری، عرضه و مصرف لبنیات تأثیر می‌پذیرند و همین امر می‌تواند زمینه ساز شیوع بیماری‌هایی همچون فشار خون بالا، سرطان، پوکی استخوان و حتی شکستگی‌های متعدد استخوانی شود.

وی با اشاره به اینکه یکی از دلایل کاهش مصرف لبنیات افزایش قیمت این گروه غذایی است گفت: مطالعه ای سال ۱۳۹۸ با عنوان «امنیت غذایی در ایران و چالش‌های پیش رو» با بررسی پنج گروه اصلی غذایی نشان داده که لبنیات یک کالای ضروری برای خانوار های شهری بوده و از سال ۹۰ تا سال۱۳۹۶ سهم مصرف مواد غذایی در دهک‌های درآمدی کاهش و سهم نان افزایش یافته است.