۲۴ آذر ۱۴۰۳، ۱۰:۱۰
کد خبر: 85678261
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

تهدیدهای سوء تغذیه در خراسان جنوبی

۲۴ آذر ۱۴۰۳، ۱۰:۱۰
کد خبر: 85678261
تهدیدهای سوء تغذیه در خراسان جنوبی

بیرجند- ایرنا- سوء تغذیه یکی از علل ضعف سیستم ایمنی بدن است که این موضوع در خراسان جنوبی برای طیف کودکان بیشتر در حیطه کم وزنی، لاغری و کوتاه قدی و در گروه بزرگسالان به صورت چاقی و اضافه وزن در افراد ۱۸-۶۰ سال و لاغری در سالمندان نمود دارد.

به گزارش ایرنا، تغذیه مناسب برای سلامتی بهینه ضروری است از همین رو سیاست‌ها و برنامه‌های دولت که با هدف توسعه سلامت تدوین می‌شود باید در برگیرنده تدارک غذای سالم، مناسب و ارزان‌قیمت برای تمام جمعیت باشند.

امنیت غذایی مقوله‌ای مهم و حیاتی محسوب می شود که کمتر به آن توجه شده و یا اصلا مورد توجه قرار نگرفته است؛ نگاهی به مواد غذایی مورد استفاده در زندگی روزمره نشان می‌دهد که کدام مواد غذایی از استانداردهای لازم برخوردار است و می‌تواند نقش موثری در تغذیه فرد داشته باشند.

امنیت غذایی ضرورتی اجتناب ناپذیر و مورد توجه تمام دولت ها و کشورهاست و باید این مهم دوباره جایگاه اصلی خود را پیدا کرده و از غبار فراموشی بیرون بیاید.

شاخص‌هایی در سه حیطه تامین غذا، توان اقتصادی خرید و انتخاب غذا امنیت غذایی را مشخص می‌کند که ارزیابی اخیر این شاخص‌ها نشان داده خراسان جنوبی جزو استان‌های ناامن غذایی است.

آنطور که معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی، خدمات بهداشتی و درمانی بیرجند گفته این شاخص‌ها در زمینه کشاورزی، اقتصادی، اجتماعی، اقلیمی، بهداشتی و تغذیه‌ای است.

مجید شایسته با اشاره به اینکه سوء تغذیه نوعی بیماری به شمار می آید که به علت مصرف ناکافی یا بیش از اندازه یک یا چند ماده غذایی بروز می کند عنوان کرد: خراسان جنوبی سوءتغذیه کودکان بیشتر در حیطه کم وزنی، لاغری و کوتاه قدی و در گروه بزرگسالان به صورت چاقی و اضافه وزن در افراد ۱۸-۶۰ سال و لاغری در سالمندان است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند ادامه داد: همچنین آمار مربوط به کمبود ریز مغذی‌ها در همه گروه‌های سنی قابل توجه است.

وی با اشاره به اقدامات انجام گرفته برای کنترل و مقابله با این مشکل گفت: اجرای برنامه مکمل یاری با مگادوز ویتامین A برای کودکان ۵-۲ سال استان با همکاری یونیسف به منظور پیشگیری و کنترل کمبود ویتامین A از مهتمرین برنامه های تاکنون بوده است.

شایسته ادامه داد: برگزاری کارگاه‌های آموزشی تغذیه، توزیع رایگان مکمل‌های دارویی در گروه‌های مختلف سنی و فیزیولوژیک، اجرای پویش ملی تغذیه سالم، شناسایی، مشاوره و حمایت کودکان مبتلا به سوء تغذیه و مادران باردار و شیرده از دیگر اقدامات انجام گرفته است.

وی یکی از مهمترین دلایل سوء تغذیه در خراسان جنوبی را کمبود مواد غذایی و کیفیت نامناسب برشمرد و گفت: وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، عدم دسترسی به غذای کافی و مقرون به صرفه و سالم، فرهنگ و سواد تغذیه‌ای نامطلوب، اعتیاد و مصرف دخانیات، فاکتورهای ژنتیکی از جمله علل منجر به سوء تغذیه است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با اشاره به ضرورت مقابله با سوء تغذیه در هر زمینه ای بیان کرد: تغذیه صحیح از ارکان زندگی سالم به شمار می‌رود و در برخی از دوران‌های زندگی از اهمیت بیشتری برخوردار است.

وی با تاکید بر اینکه بارداری یکی از حساس‌ترین و مهم‌ترین دوران‌های زندگی یک زن، محسوب می‌شود ادامه داد: زیرا غذای مصرفی باید هم زمان، نیاز مادر و جنین را تأمین کند لذا فردی که در دوران جنینی به قدر کافی از مواد مغذی بهره برده، سالم تر از فردی بوده که در این دوران شرایط تغذیه ای مناسبی نداشته است.

شایسته عنوان کرد: همچنین، مادری که نیازهای غذایی اش به طور متعادل تأمین شده، آمادگی بیشتری برای زایمان و شیردهی و توان بیشتری برای مراقبت از نوزادش دارد.

وی ادامه داد: مواد مغذی که جنین از مادر دریافت می‌کند، صرف رشد و تکامل او می‌شود لذا برای اطمینان از کفایت دریافت، سال‌های اول زندگی به عنوان دوره ای حساس از زندگی هر فرد شناخته شده و نقش بی بدیلی در آینده فرد، اجتماع و کشور دارد.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: فرصت‌های این سالها در هیچ مرحله دیگری از زندگی تکرار نخواهد شد زیرا حاکمیت، جامعه و خانواده در هیچ مرحله دیگری از زندگی اینقدر فرصت نخواهد داشت تا برای آینده سرمایه گذاری کند.

وی با بیان اینکه سوءتغذیه یکی از مشکلات تغذیه ای شایع در کودکان زیر پنج سال است بیان کرد: از پیامدهای نامطلوب سوء تغذیه کودکان می‌توان به اختلال در رشد و تکامل مغزی و جسمی، تضعیف سیستم ایمنی بدن و افزایش موارد مرگ و میر، افزایش هزینه‌های درمانی و مراقبت‌های پزشکی، افت تحصیلی و تحمیل هزینه‌های سنگین به آموزش و پرورش است.

شایسته با اشاره به اینکه از دست دادن روزهای کاری توسط والدین هم بار سنگین مالی بر اقتصاد جامعه وارد می‌سازد عنوان کرد: فقر، ناامنی غذایی، بیسوادی، بیکاری، ناآگاهی‌های تغذیه ای، الگوی تغذیه نامناسب، دسترسی نداشتن به خدمات بهداشتی، اپیدمی بیماری های عفونی مثل شیوع بیماری کووید - ۱۹ در شرایط فعلی و پیامدهای نامطلوب اقتصادی آن از علل بروز سوءتغذیه در کودکان است.

وی با اشاره به اینکه دوران نوجوانی از مهمترین دوران رشد انسان محسوب می‌شود ادامه داد: تامین نیازهای تغذیه‌ای و رساندن مواد مغذی اعم از پروتئین، انرژی، ویتامین‌ها و املاح معدنی (ریزمغذی‌ها) نقش بسیار مهم و اساسی در رشد جسمی و تکامل مغزی، ضریب هوشی و قدرت یادگیری دارد از این کمبودها در دوران نوجوانی و سنین مدرسه غیر قابل جبران است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: فرآیند سالمندی تغییرات تدریجی در ساختار و عملکرد موجودات زنده است که با مرور زمان ایجاد شده و ناشی از بیماری یا صدمات عمده نیست.

وی با بیان اینکه سالمندی معمولا همراه با مشکلات مختلفی است که جنبه‌های اجتماعی، روانی و فیزیولوژیک را در بر می‌گیرد افزود: این مشکلات، هزینه‌های قابل توجهی را به خانواده‌ها و جامعه تحمیل می‌کند.

شایسته ادامه داد: تغییر نیاز به ریز مغذی‌ها و درشت مغذی‌ها از جنبه‌های مختلف بر سلامتی سالمندان تاثیرگذار است و ا گر برخورد مناسبی با این تغییرات صورت نگیرد منجر به کمبود و یا اضافه دریافت و عواقب ناشی از آن خواهد شد.

وی با تاکید بر اینکه در افراد سالمند مشکل اصلی کاهش وزن و لاغری است گفت: مطالعات نشان داده رژیم غذایی ناکافی، شاخص توده بدنی پایین، کم شدن دور بازو و کاهش آلبومین سرم با شکستگی لگن ارتباط دارد.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند یادآور شد: کاهش وزن حتی هنگامی که به صورت خود خواسته انجام شود احتمال شکستگی لگن را افزایش می‌دهد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha