سارا محمدی روز شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: بطور معمول جوانان مهمترین دلیل خود را در باره کاهش رغبت به ازدواج نگرانی در باره مساله اقتصادی و نبود رفاه نسبی بیان میکنند اما این پدیده اجتماعی لایه های دیگری را نیز در خود نهفته دارد.
وی افزود: دلایل کاهش ازدواج جوانان تنها به مسائل اقتصادی محدود نمی شود و اکنون موانع دیگر از جمله «تغییر نگرش ذهنی افراد» نیز به آن اضافه شده است.
این روانشناس با بیان اینکه برای عدهای پذیرفتن تعهدها و نقش های جدید ازدواج بسیار دشوار است و با خلقیات آنها سازگاری ندارد، افزود: افراد با ازدواج وارد دنیای جدید میشوند و بار مسوولیت های مختلفی را به دوش می کشند که این مساله نوعی هراس در جوانان امروز ایجاد کرده است.
استاد دانشگاه ادامه داد: افراد بدلیل تصویر ذهنی از ازدواجهای سنتی تصور میکنند با تن دادن به ازدواج، دیگر از دایره آزادی های زندگی مجردی خبری نیست که این مساله ناشی از ناکافی بودن آموزشها و درک نادرست از مفهوم زندگی مشترک است.
وی گفت: یکی دیگر از دلایل کاهش رغبت به ازدواج که دیدگاه منفی به زندگی مشترک ایجاد میکند والدینی هستند که متارکه کردهاند یا بدنبال طلاق عاطفی و ناسازگاریشان، تصویر ذهنی مطلوبی از ازدواج به فرزندان ارائه نکردهاند.
مدیرعامل انجمن صنفی مراکز مشاوره و روانشناسی اصفهان افزود: نسل امروز معتقد است والدین آنها با ازدواج درگیر مشکلات مالی و از خود گذشتگی بوده اند، از این رو حریصانه در جست و جوی کسب ثروت، موقعیت اجتماعی، آزادی و تفریح است و میپندارد ازدواج با این نوع دیدگاه ممکن است همسو نباشد.
محمدی با بیان اینکه نسل جوان خود را غرق در فضای مجازی و تبلیغات آن کرده است، افزود: این موضوع مشکلات روانی و چالش های رفتاری نسل جوان را دو چندان کرده و ضعف مهارت های ارتباطی آنها بعنوان پیش نیاز مهم ازدواج را بدنبال داشته است.
این مدرس دانشگاه تاکید کرد: گشایش این گرههای ذهنی و بازسازی نگرش جوانان نسبت به ازدواج نیازمند برنامهریزی هدفمند و همزمان نهادهای مربوطه است.
به گزارش ایرنا، پایین بودن نرخ ازدواج، نقش موثری در بروز بحران جمعیتی دارد. نخستین اثر آن، کاهش نرخ موالید است بطوری که به گفته مسوولان، کاهش ۴۰ درصدی ازدواجها باعث نزول ۳۴ درصدی تولدهای سالانه نسبت به ۱۲ سال پیش شده است.
بر اساس آمار، سال ۱۴۰۲ تعداد کل ازدواج های ثبت شده در ثبت احوال استان اصفهان نسبت به مدت مشابه سال گذشته تنها نیم درصد افزایش یافت.
حدود ۶ هزار و ۲۰۰ واقعه ازدواج نیز در بهار ۱۴۰۳ در استان اصفهان ثبت شد که اگرچه نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲.۳ درصد افزایش یافته اما به اذعان کارشناسان، جوانان همچنان به ازدواج بی علاقه هستند و این موضوع با توجه به تهدید پنجره جمعیتی نیازمند برنامهریزی موثر و فراگیر است.
استان اصفهان اکنون با بیش از پنج میلیون و ۴۰۰ هزار نفر جمعیت در شاخصهای جمعیتی روند کاهشی دارد.
به گفته مسوولان، اگر هفت یا هشت سال آینده نرخ رشد منفی جمعیت جبران نشود، بین سالهای ۱۴۲۵ تا سال ۱۴۳۰، یک سوم جمعیت این استان در سن سالمندی قرار میگیرند.