تهران- ایرنا- معاون وزیر و رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به اهمیت آموزش و ارائه خدمات ژنتیک برای جلوگیری از تولد فرزندان دارای معلولیت گفت: این خدمات باید در قالب طرح‌های محله محور بهزیستی به خانواده‌ها ارائه شود.

به گزارش ایرنا از روابط عمومی و امور بین الملل سازمان بهزیستی، دکتر سیدجواد حسینی در دیدار با مدیران و مسئولان بنیاد ژنتیک ایران با بیان اینکه تعداد ۶۵ هزار خانواده دارای ۲ معلول و یا بیشتر تحت پوشش بهزیستی قرار دارند،افزود: یکی از اقدامات مهم سازمان بهزیستی ارائه خدمات مشاوره ژنتیک به زوج هایی است که در خانواده خود افراد دارای معلولیت دارند.

وی ادامه داد: از هر اقدامی که بتواند از تعداد افراد دارای معلولیت ما بکاهد استقبال می کنیم و در این راستا اقدامات بنیاد ژنتیک بسیار اثرگذار است.

رئیس سازمان بهزیستی با بیان اینکه نگاه ها به مسائل یا نهادی و ساختاری است یا پاتولوژیک و سبب شناسانه گفت: معمولا میان مسئولان ما نگاه سبب شناسانه حاکم است و آنها بعد از بروز مشکل به دنبال حل آن هستند در حالی که نگاه ساختاری به دنبال حل مسائلی می رود که موجب مشکل شده است.

جلوگیری از تولد فرزندان دارای معلولیت نگاه ساختاری است

وی با بیان اینکه جلوگیری از تولد فرزندان دارای معلولیت همان نگاه ساختاری است ادامه داد: این نوع نگاه موجب می شود تا جامعه هزینه کمتری متحمل شود. عقل سلیم می گوید با اقدامات ساختاری کاری کنیم که اگر شده حتی یک فرد دارای معلولیت کمتر متولد شود.

دکتر حسینی با بیان اینکه بهزیستی تنها دستگاهی است که مسئولیت پیشگیری در کشور را دارد، افزود: پیشنهاد می کنم که بنیاد ژنتیک اتاق فکر بهزیستی باشد و ایده برای ارائه خدمات به ما بدهد.

وی تاکید کرد: مشاوره به خانواده ها اهمیت زیادی دارد و ما می توانیم در قالب طرح بهزیست محله یا مراکز مثبت زندگی به صورت محله محور آموزش های ژنتیک به خانواده ها ارائه کنیم.

بررسی طرح بهزیست محله با حضور متخصصین و صاحب نظران

همچنین طرح بهزیست محله در جلسه ای با حضور دکتر سیدجواد حسینی، معاون وزیر و رئیس سازمان بهزیستی و جمعی از متخصصان و صاحب نظران مورد نقد و بررسی قرار گرفت.

دکتر حسینی با بیان اینکه بهزیست محله می تواند بستری برای ارائه خدمات مهارت آموزی، سالمند یاری، کودک یاری و آموزش های مربوط به ازدواج موفق باشد گفت: با اجرای بهزیست محله می توان به احیای نهاد محله پرداخت.

وی ادامه داد: راه غلبه بر ناترازی های موجود استفاده از ظرفیت های مردم و محله است. شبکه داوطلبان می تواند مشکلات مربوط به نیروی انسانی را بر طرف سازد و مشارکت مردم نیز می تواند خیر کثیر ایجاد کرده و مشکل اعتبار را از بین ببرد.

دکتر ملک افضلی با ارائه ۹ راهکار برای اجرای هرچه بهتر طرح بهزیست محله گفت: این یک طرح بسیار خوب و البته دشوار است که می بایست با وجود تمامی دشواری ها به اجرا در بیاید.

وی ادامه داد: برای اینکه طرح بهزیست محله بدون مشکل اجرا شود باید اول سازمان بهزیستی نقش تسهیل گر را ایفا کند نه فرماندهی و در گام بعد با توجه به ابعاد فراگیری، تمام افراد امکان مشارکت در آن را داشته باشند.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: همچنین نیاز است تا راهبری طرح توسط مردم صورت گیرد این موضوع سبب می شود تا با تغییر مدیران طرح ادامه یابد. همچنین قبل از هر اقدامی باید مردم را توانمندسازیم تا نسبت به بهزیست محله احساس نیاز کنند.

دکتر ملک افضلی ادامه داد: در گام بعدی باید به شناسایی و سازماندهی داوطلبانی که در کل محله پراکنده هستند بپردازیم و در گام های بعد با نیازسنجی، اولویت بندی و تعیین شاخص ارزیابی به اجرای طرح بپردازیم.

وی تاکید کرد: نکته آخر نیز این است که که نباید استفاده از تکنولوژی را در طرح هایمان فراموش کنیم.

همچنین دکتر حسن موسوی چلک رئیس انجمن مددکاری بر لزوم پایداری طرح ها تاکید کرد و گفت: ما ابتدا باید با اعتمادسازی بتوانیم از مشارکت مردم در چنین طرحی بهره مند شویم.

در پایان و پس از اعلام نظر تمامی حضار مقرر شد تا طرح پس از اعمال نظرات کارشناسان حاضر در جلسه؛ در جلسه ای دیگر بررسی شود.