به گزارش خبرنگار ایرنا، سیداحمد علوی روز چهارشنبه همراه با خبرنگاران و مسوولان شهری منطقه ۵ شهرداری تهران در قالب تور رسانهای از بخشهای تاریخی و میراثی منطقه کن بازدید کرده و از نزدیک مسایل و مشکلات آن را جهت راهبرد گردشگری مورد بررسی قرار دادند.
وی در جریان این بازدید اظهار کرد: یخچال کن در گذشته در واقع یک کارخانه یخ بوده که نیاز مردم تهران و مناطق پایینتر را در فصل گرم سال تامین میکرده است.
علوی با بیان اینکه محله کن پس از شهر ری از قدیمیترین محلههای تهران بشمار میآید، افزود: آثار موجود در این منطقه، قدمتی بیش از یک هزار سال دارند و بعضا در این محله قبرهایی یافت میشود که برخی از آنها حتی رو به قبله نیستند و این نشان از قدمت بالای این منطقه است.
وی با بیان اینکه محله کن به باغات و توتستانهایش معروف است و باغهای میوه زیادی دارد، اضافه کرد: باغات این منطقه در حال نابودی است و با توجه به ارزش افزوده بسیار زیاد، مالکان در حال تبدیل زمینها به مسکونی یا تجاری هستند.
رییس کمیته گردشگری شورای شهر حفظ آثار تاریخی محله کن را به عنوان بخشی از هویت تهران ضروری دانست و ادامه داد: بطور قطع حقوق مالکین در حفظ آثار و بناهای تاریخی نادیده گرفته نمیشود.
درختی ۳۳۰ ساله در محله کن
رییس کمیته گردشگری شورای شهر تهران با اشاره به وجود یک اصله درخت تنومند در محله کن گفت: این دومین درختی است که در این محله تاریخی به ثبت رسیده و دارای قدمتی بیش از ۳۳۰ سال است که در کنار امامزاده شعیب این محله قرار دارد.
وی افزود: این درخت تنومند در معبری که اطراف آن آسفالت شده قرار گرفته البته مسوولان شهری منطقه گفتند این آسفالت به درخت لطمهای وارد نمیکند چرا که ریشه این درخت در ارتفاعی زیاد قرار گرفته و از آب جویی که کنار آن قرار دارد، آبیاری و تغدیه میشود.
علوی در پاسخ به این سوالی مبنی بر اینکه آیا از این درخت با قدمت محافظت میشود؟ اظهار کرد: وقتی این درخت به ثبت رسیده طبعا باید از آن نیز محافظت لازم توسط مدیریت شهری بعمل آید.
وی همچنین تاکید کرد: درخت هفت چنار یکی دیگر از این درختان بسیار نادر است که نمونهای از آن در ملک شخصی یکی از بومیان این منطقه قرار دارد و اجازه ثبت آن را هم نمیدهد.
پل آجری کن تنها پل تاریخی تهران
علوی ضمن بازدید از پل آجری و تاریخی کن؛ این پل را تنها پل تاریخی ثبت شده تهران اعلام کرد و گفت: این پل دو دهنه روی رودی که از کوههای البرز سرچشمه میگرفت ساخته شده است.
رییس کمیته گردشگری شورای شهر افزود: این پل سال ۱۳۱۲ با هزینه شخصی فردی با نام مرحوم محمد حاج علی کنی که از باغداران این محله بوده ساخته و به بهره برداری رسیده است، این فرد این پل تاریخی را بنا و آن را وقف محله کرده است.
وی در ادامه اظهار کرد: احداث این پل ۴ سال بطول انجامیده ضمن آنکه وی توتستانی را هم وقف محله کرده تا هزینههای نگهداری از این پل تاریخی تامین شود، البته حسینیه بزرگ الغدیر کن از دیگر موقفات مرحوم حاج علی کنی است.
علوی با بیان اینکه محله کن عالم پرور است، یادآور شد: خیلی افراد متدین در این منطقه ساکن هستند و میراث وقف در این محله و بسیاری از اماکن آن ملموس است.
حمام تاریخی اسماعیلیان
رییس کمیته گردشگری شورای شهر تهران با دیدن درب بسته حمام اسماعیلیان در این محله قدیمی گفت: این حمام تاریخی مربوط به دوره قاجار است که سال ۱۳۸۰ به عنوان آثار ملی به ثبت رسیده است.
وی از دانشگاه شهید بهشتی تهران بدلیل اینکه این حمام را در اختیار دارد تا به کتابخانه تبدیل کند، ولی کاری صورت نداده است، انتقاد کرد.
محله کن ۱۵ میراث ملموس و ناملموس ثبت شده دارد
علوی در پایان این تور بازدید گردشگری در جمع خبرنگاران گفت: این محله حداقل ۱۵ میراث نباید محلهای ناملموس که جزو فرهنگش بوده است، دارد که نباید جابجا شوند تا افراد جدید که از فرهنگ بومی این محلات تاریخی خبر ندارند وارد این منطقه شوند و فرهنگ آن را تغییر دهند.
وی تاکید کرد: توسعه محلات قدیمی و تاریخی همچون کن باید بگونهای باشد که به بافت بومی آن آسیبی وارد نشود و اگر ساخت و سازی هم صورت میگیرد باید با حفظ ظرفیت مردم و هویت محله باشد و بدون شک باید نشستهایی در این باره برگزار شود تا بتوانیم این فضا و هویت را در کمیته نمای شهرداری حفظ کنیم.
علوی با اشاره به مسیر گردشگری کن هم ادامه داد: در این محله یکی از گذرگاههای گردشگری خانوادگی تهران قرار گرفته که امید داریم با اعتبارات تخصیصی شورای شهر؛ این مسیر گردشگری هر چه بیشتر بهینه سازی و نواقص آن برطرف شود.
۴ میلیارد تومان اعتبار مدیریت شهری به گردشگری کن اختصاص دارد
وی با بیان اینکه اعتبارات خوبی به گردشگری اختصاص یافته است، گفت: امسال برای منطقه ۵ شهر تهران حدود ۷ میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفتهایم که ۴ میلیارد تومان آن به مسیر گردشگری این محله اختصاص دارد البته آمادگی داریم این بودجه را در سال ۱۴۰۴ تکرار کنیم.
این عضو شورای شهر تهران اضافه کرد: معتقدم اگر قرار است این طرحها به محله کن کمک کند باید بافت تاریخی آن را حفظ کند ضمن اینکه باید مسیر برای گردشگران و گردشگری خانوادگی بهینه سازی شود و برخی از المانهای شهری همچون نیمکت و روشنایی نیز در مسیر تدارک دیده شود.
وی ابراز امیدواری کرد تا پایان سال جاری شهرداری تهران نکات مورد نیاز گردشگران در مسیر گردشگری کن را تدارک ببیند.
خبرنگاران در جریان این تور از دو ساباط تاریخی (ساباط دالانهایی با سقفهای کوتاه بوده و در گذشته در معابر قرار داشته و خانه روی آنها بنا میشده است) و تکیه بزرگ کن، مسیر گردشگری و راههای منتهی به باغات این محله و نیز مزار شهدا، امامزاده شعیب بازدید کردند.