به گزارش ایرنا، حامد یزدیان شامگاه شنبه در نشست پرسش و پاسخ با دانشجویان در تالار «شهید آوینی» دانشگاه اصفهان افزود: در زمان حاضر هر مترمکعب برداشت غیرمجاز آب، فقط ۴۰۰ تومان جریمه دارد در حالی که هزینه انتقال هر مترمکعب آب از دریا(در قالب پروژه انتقال آب از دریای عمان) سه یورو یعنی حدود ۲۰۰ هزار تومان است.
عضو هیات رییسه کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی و محیط زیست مجلس افزود: پیشنهاد ما این بوده است که این رقم به ۲۰ هزار تومان برسد اما افزایش میزان جریمه در مجلس نیز کار راحتی نیست و بطور معمول با انتقادهایی با مضمون «ظلم به کشاورز و اقشار کم برخوردار» مواجه می شود.
نماینده مردم اصفهان در مجلس با بیاناینکه نجات سُفرههای آب زمینی مستلزم مسدود کردن چاههای غیرمجاز است، افزود: فرایندهای قضایی مسدودسازی چاههای غیرمجاز زمانبر و گاهی تا سه سال هم به دارازا میکشد که در این زمینه کوشیدهایم اقدامات جایگزین را در مجلس تدوین کنیم.
یزدیان گفت: مشارکت شرکتهای دانش بنیان اصفهان برای تسهیل و شتاب بخشی به مسدودسازی چاههای غیرمجازآب ضروری و امکانپذیر است.
نماینده مردم اصفهان با بیان اینکه بهرهوری در کشاورزی نیازمند سامانه اطلاعاتی جامع است، افزود: این موضوع را در کنار سایر نیازهای این بخش مطالبه کرده ایم که پیش بینی میشود تصمیمات خوبی در تدوین بودجه و در صحن علنی برای این موارد گرفته شود.
یزدیان در پاسخ به پرسش یکی از دانشجویان مبنی بر «پیامدهای زیست محیطی پروژه انتقال آب دریا به اصفهان» گفت: دریای عمان به آبهای آزاد وصل است و نگرانی برای خشک شدن آن با انتقال ۲۰۰ مترمکعب آب به اصفهان وجود ندارد، از طرفی در حوزه تخصیص بیرویه از دریا نیز فرایندهای نظارت مستمر و دقیق نیز وجود دارد.
وی ادامه داد: خط انتقال آب دریا به اصفهان از خلیج فارس مستقل و از طریق دریای عمان است که از نظر کیفیت، حجم و عمق وضعیت بهتری دارد، همچنین مجموع برداشت آب برای اصفهان قابل مقایسه با برداشت های چندین برابر کشورهای حاشیه خلیج فارس نیست.
این نماینده مجلس گفت: طرح انتقال آب دریا به اصفهان برای حذف بار آبی صنعت از دوش زایندهرود است، بنابراین توسعه صنعتی در اصفهان منطقی نیست و مسببان صدور مجوز برای اینکار بدترین اقدام ممکن را در حق استان انجام میدهند.
وی تصریح کرد: پروژههای توسعه صنایع باید در استانهای دیگر انجام شود.
یزدیان در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر «تکلیف دیگر طرحهای انتقال آب به اصفهان» گفت: طرح «کوهرنگ سه» که در چند سال گذشته به دلایل مختلفی متوقف بود از زمستان پارسال مجددا از سر گرفته شد اگرچه با مشکلات تامین مالی مواجه است.
وی اضافه کرد: در ۲ سال اخیر با تعریف طرح «ماندگان» (احداث سد ماندگان در سمیرم اصفهان) مقرر شد بخشی از کمبودها در حوضه زایندهرود رفع و برای جبران نیازهای زیست محیطی اختصاص یابد که پیشرفت خوبی داشته است.
یزدیان با بیان اینکه فضاسازیها در شبکههای مجازی برای طرح ماندگان صحت ندارد، افزود: این طرح در هفتههای اخیر با مخالفتهایی از سوی برخی مسوولان و نمایندگان استانهای دیگر مواجه شد و نمایندگان اصفهان می کوشند با اقناع سازی از سنگاندازیها جلوگیری و حقوق از دست رفته مردم در این حوزه را دنبال کنند.
یزدیان گفت: وزارت نیرو در سال های گذشته هیچ کمکی در این زمینه نکرده بود اما با اقدامات و رایزنی های انجام شده، اکنون به یکی از مدافعان پروژه ماندگان تبدیل شده است.
نماینده مردم اصفهان در مجلس با بیان اینکه مطالبهگری برای آب آمیخته به مسائل اجتماعی، اقتصادی، امنیتی و فنی است، افزود: دیدگاه هایی که نسبت به استان اصفهان در این زمینه وجود دارد در ابعاد ملی متفاوت و متناسب با واقعیتها شکل نگرفته، بنابراین تصمیم سازی در این زمینه دشوار است.
وی افزود: کنشگری قشر دانشجو و دانشگاهیان استان برای مساله آب و زایندهرود در مقایسه با گذشته کمرنگ شده و این موضوع باید تقویت شود تا مطالبهگری برای این حوزه به صدای واحد برسد.
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی به مطالبه کشاورزان اصفهان در باره پساب اشاره و بیان کرد: مطالعات اولیه طرح ساماندهی پساب تصفیهخانه های اصفهان که در محدوده اطراف این مکان ها به مصرف میرسد برای واگذاری به حقابهداران در حال انجام است.
یزدیان افزود: تامین مالی و تکمیل سامانه دوم آبرسانی اصفهان ضروریست زیرا با تکمیل آن، مشکل آب آشامیدنی مناطق شهری اصفهان برطرف خواهد شد.
وی گفت: این سامانه علاوه بر حل مشکل آب آشامیدنی، بعنوان مسیر جایگزین در مواقعی که از لحاظ پدافندی در بالادست رودخانه اتفاقی بیفتد پیش بینی شده است.
به گزارش ایرنا، طرح سامانه دوم آبرسانی به ۱۴ شهرستان استان اصفهان با هدف تأمین، انتقال و تصفیه آب شرب برای شهرستان های زیر پوشش شامل اردستان، اصفهان، برخوار، خمینیشهر، تیران و کرون، خور و بیابانک، دهاقان، شاهین شهر، میمه و وزوان، فلاورجان، لنجان، مبارکه، نایین، نجفآباد و نطنز توسط شرکت آب منطقهای اصفهان در مرحله اجرا قرار دارد.
وضعیت کمآبی در اصفهان به یکی از چالشهای اساسی این خطه تبدیل شده است تا جایی که تأمین آب آشامیدنی بویژه در فصول گرم سال با اختلال روبهرو میشود؛ تنش آبی این استان در کنار خشکی مستمر رودخانه زایندهرود، افزایش پدیدههای مخربی همچون فرونشست زمین، ریزگردها و دیگر معضلات زیست محیطی را به همراه داشته است.
پیش از این مسوولان پیش بینی کرده بودند با اجرای پروژههای تامین آب اصفهان (انتقال آب از دریا و ماندگان) در بهار سال آینده و با مجموعه اقداماتی که در کوهرنگ انجام میشود، احیای زایندهرود در اواخر سال ۱۴۰۴ قابل تحقق خواهد بود.
به گفته معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای اصفهان، برداشت غیرقانونی ۱.۶ میلیون مترمکعب آب زیرزمینی در استان در پی پر کردن ۳۱۴ چاه غیرمجاز از ابتدای سال جاری تا شهریور متوقف شده است.
به گفته مسوولان، در حالی که در دهه ۵۰ خورشیدی، تنها حدود ۱۵ هزار حلقه چاه در کشور وجود داشت در زمان حاضر این تعداد به ۹۰۰ هزار حلقه رسیده که ۴۵۰ هزار حلقه از آنها غیرمجاز است.
نشست امروز پرسش و پاسخ با دانشجویان مقارن با بازگشایی موقت زایندهرود با عنوان «اصفهان بی آب میمیرد» از سوی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه اصفهان برگزار شد.