به گزارش خبرنگار ایرنا، تعریف بیشتر افراد از واژه کارآفرین، ایجاد اشتغال است در حالی که کارآفرین کسی است که با قبول ریسککاری را آغاز میکند و موجب ایجاد ارزش افزوده میشود.
به گفته برخی از کارشناسان؛ کارآفرین فردی است که بتواند محصولی که به راحتی با قیمت ارزان در بازار عرضه میشود را بتواند با استفاده از صنایع تبدیلی با بهترین کیفیت ارائه دهد و موجب ایجاد اشتغالهای متعدد در جامعه شود.
دبیر کانون کارآفرینان چهارمحال و بختیاری در پنجمین کارگروه اشتغال و سرمایهگذاری این استان گفت که کارآفرین در شرایط تحریمی که تکتک صنعتگران و کارآفرینان را اذیت میکند با هوش مصنوعی و فکری نو با ایجاد اشتغالهای زیاد به رفاه و امنیت جامعه کمک میکند.
دبیر رضایی در این کارگروه تاکید کرد ؛ کارآفرین هنرمندترین و جانبازترین سرباز جبهه اقتصادی به شمار میرود و مسوولان با توجه به نقش این افراد تلاش کنند دستاندازهای پیش روی فعالان این بخش را برطرف کنند.
او با تاکید بر اهمیت ارتقای فرهنگ کارآفرینی در چهار محال و بختیاری میگوید: در راستای حمایت از کارآفرینان همکاری مراکز علمی، پژوهشی، پارک علم و فناوری و دانشگاهها ضروری است.
به گفته رضایی، کارآفرینان استان و کشور امروز گرفتار دستورالعملها و قوانین جدید هستند که تولید را با مشکل مواجه کرده است و انتظار میرود مدیران با روانسازی کار و رفع موانع تولید و اشتغال این مجموعه را حمایت کنند.
وی حفظ نیروی کار را از جمله مشکلات کارآفرینان استان عنوان کرد و افزود: با وجود همه مشکلات اما کارآفرینان در تلاش هستند برای حفظ نیروی کار هزینه زیادی را پرداخت کنند در غیر اینصورت نیروی کار استان به راحتی به خارج از استان مهاجرت میکند.
دبیر کانون کارآفرینان چهارمحال و بختیاری به این نکته هم اشاره کرد که ممکن است کارآفرینان برای خود بیمه تکمیلی لحاظ نکنند اما برای حفظ نیروی کار در کنار پرداخت حقوق بیشتر باید این امکان را نیز برای نیروی کار فراهم کنند.
اما کارآفرینان به خصوص کارآفرینان زن چهارمحال و بختیاری با مشکلات و چالشهایی از جمله مسائل اجتماعی، قوانین و دستورالعملها، دسترسی به تسهیلات بانکی و نیروی کار مواجه هستند که میطلبد مسوولان در این خصوص چارهاندیشی کنند.
در این نوشتار تلاش شده با شنیدن سخنان زنان کارآفرین مشکلات این قشر از جامعه که نقش مهمی در اشتغال و رونق اقتصادی دارند احصا شود.
موانع پیش روی زنان کارآفرین بیش از مردان
معصومه خورشیدی مدیرعامل یک شرکت تعاونی فرش و صنایع دستی به عنوان یکی از زنان کارآفرین چهارمحال و بختیاری است که برای ارائه آموزش قالیبافی به زنان و دختران به دورترین مناطق استان سفر میکند و در کنار فعالیت خود زنان زندانی را نیز فراموش نکرده و برای اینکه این افراد پس از آزادی بتوانند کمک حال خانواده باشند آنها را نیز زیر پوشش آموزشهای خود قرار میدهد.
این بانوی کارآفرین که کار خود را از یک کارگاه قالیبافی شروع کرد با تلاش، پشتکار و چشم بستن بر برخی از ناملایمات، امروز توانسته است برای بیش از ۶۰ تا ۷۰ نفر از زنان سرپرست خانوار این استان در حوزه فرش، گلیم و تابلو فرش اشتغال ایجاد کند.
خورشیدی به خبرنگار ایرنا میگوید: فعالیت در بخش کارآفرینی بسیار سخت و پرمشقت است و اگر یک زن در این حوزه بخواهد فعالیتی انجام دهد با مسائل و مشکلات دوچندانی روبرو میشود.
این بانوی کارآفرین ادامه میدهد : تغییر دیدگاه و دید مثبت مسوولان چهارمحال و بختیاری به بانوان کارآفرین مانند سایر استانهای دیگر از مهمترین مطالبات این قشر است.
او ادامه میدهد: دستگاههای دولتی از کارآفرینان و روانسازی کار برای فعالیت این قشر تلاش کنند اجازه بروز دستاندازهای مختلف و دلسردی کارآفرین را فراهم نکنند.
به گفته این کارآفرین، امروز در استان حمایت چندانی از کارآفرینان برای حضور در نمایشگاهها و شناخت بازارهای جدید برای فروش محصولات و دستبافتههای زنان استان انجام نمیشود.
خورشیدی با انتقاد از سلیقهای عمل کردن برخی از دستگاههای دولتی میافزاید: به طور مثال یک کارآفرین واقعی در زمان مراجعه به ارگانهای مختلف برای تمدید مجوز با مشکلات زیادی مواجه میشود در حالی که برخی افرادی که به آسانی گواهینامهای دریافت کردهاند خیلی راحت مجوز برای آنها صادر میشود.
این بانوی کارآفرین با تقدیر از اداره کل تعاون کار و رفاه در خصوص حمایت از قشر کارآفرین در خصوص تخصیص تسهیلات میگوید: هر چند در خصوص تامین تسهیلات لازم برای رونق کار کارآفرینان این اداره کل حمایت لازم انجام میشود اما در بحث دریافت این تسهیلات از بانکها باید کفش آهنین پوشید.
حمایت مهمترین نیاز زنان کارآفرینان
وجیهه اسدالله اسدآبادی یکی دیگر از زنان کارآفرین چهارمحال و بختیاری است که در بخش صنایع دستی و هنر سرمهدوزی مشغول به فعالیت است و با استفاده از هنر دست خود توانسته کسب درآمد کند و با ارائه آموزش به زنان دیگر شرایط امرار معاش را برای آنان فراهم کند.
امروز این بانوی کارآفرین ۱۲ نفر بیمه شده و بیش از یک هزار نفر کارآموز دارد و همچنین حدود ۹۰ نفر نیز به صورت برون سپاری کار را در منزل انجام میدهند.
اسداللهی اسدآبادی با تاکید براینکه کارآفرین باید برنامه و هدف داشته باشد و هر کارآفرینی بسته به کاری که انجام میدهد با مشکلاتی روبرو است به خبرنگار ایرنا میگوید: در زمان حاضر کارآفرین واقعی در کشور به ندرت وجود دارد و در یک کلام کارآفرین شدن به خصوص برای بانوان کار بسیار سختی است.
به گفته این کارآفرین، هرچند نیرو، مواد اولیه و بازار مهمترین نیازمندیهای یک کارآفرین است اما از یک جایی به بعد کارآفرین به حمایت و کمک از سوی دولت نیاز دارد که باید به خوبی به آن پرداخته شود.
وی در توضیح رشته سرمهدوزی میافزاید: مواد اولیه و متریال هنر سرمه دوزی وارداتی و وابسته به قیمت دلار است به همین دلیل کمترین نوسان بازار دلار بر روی کار تاثیر میگذارد.
به گفته اسداللهی، اشباع بازار داخلی از حضور صنعتگران صنایع دستی و تولیدات آنها و نداشتن توان اقتصادی خانوادهها برای خرید این محصولات صنایع دستی از جمله مشکلات فعالان بخش صنایع دستی است و آنچه امروز کارآفرینان و صنعتگران این بخش به آن نیاز دارند حضور و عرضه محصولات خود در بازارهای خارجی است.
او ادامه میدهد: یکی از راهکارهای عرضه محصولات و دستسازههای صنایع دستی در بازارهای خارجی حضور در نمایشگاههای خارج از کشور است که این امکان باید از سوی مسوولان برای کارآفرینان فراهم شود.
این کارآفرین با اشاره به ارزآوری رشتههای مختلف صنایع دستی اظهار میدارد: با برطرف شدن موانع صادراتی میتوان به درآمدزایی بیشتر در این بخش امیدوار بود.
از نظر این بانوی کارآفرین، به طور قطع انگیزههای مالی میتواند افراد را به سمت انجام کارهای هنری و صنایعدستی گرایش داد و به این صورت تا حدودی مشکل بیکاری در استانی که نرخ بیکاری آن کم نیست برطرف شود.
تامین تسهیلات امری ضروری برای زنان کارآفرین
سیده فیروزه صالحیفرد یکی دیگر از بانوان کارآفرین چهارمحال و بختیاری در بخش صنایع دستی (رشته سرمه و ترمه دوزی) و پوشاک است که با راهاندازی کارگاه سرمه دوزی در روستای بهرامآباد توانسته فرصتهای شغلی متعددی برای بانوان ایجاد کند.
این بانوی کارآفرین اشتغال روستایی در بخش صنایع دستی که امروز ۵۳ نفر نیرو دارد در گفت وگو با خبرنگار ایرنا تامین تسهیلات برای بانوان کارآفرین را به دلیل نداشتن پشتوانه مالی ضروری میداند و میگوید: اعتماد نکردن به توان بانوان به خصوص در بخش پرداخت تسهیلات از مهمترین مشکلات زنان کارآفرین در چهارمحال و بختیاری است.
سیده فیرزه صالحیفرد افزود: پس از ۲ سال دوندگی برای دریافت تسهیلات مورد نیاز برای توسعه کار خود تنها با پرداخت یک سوم از این تسهیلات آن هم با وثیقههای سنگین موافقت شده است.
او محدودیت در بیمه کردن افراد را از دیگر مشکلات کارآفرینان عنوان میکند و میگوید: در زمان حاضر تنها امکان بیمه چهار تا پنج نفر به صورت دولتی وجود دارد و مابقی افراد یا باید به صورت آزاد و یا در قالب بیمه روستایی و عشایری خود را بیمه کنند که افراد تمایل زیادی به این کار ندارند.
این کارآفرین معتقد است: جذب زنان در بخشهای مختلف و رفع مشکل اشتغال امکان مهاجرت معکوس و ماندگاری افراد را در روستا فراهم میکند به همین دلیل باید حمایت لازم از این بخش صورت بگیرد.
مسوولان وعدههای بیعمل ندهند
فرزانه ارشادی فارسانی یکی دیگر از زنان کارآفرین چهارمحال و بختیاری است که به عنوان کارآفرین نمونه کشوری و همچنین مدیرعامل شرکت تعاونی روستایی زنان فارسان است.
این بانوی کارآفرین از سال ۸۱ در کشت محصولات کشاورزی از جمله قارچ دکمهای، صدفی و زعفران مشغول به فعالیت شد و امروز یکی از پیشرانهای طرح ملی توسعه مشاغل خانگی در مجموعه جهاد دانشگاهی به شمار میرود.
او کار خود در پرورش قارچ که از نظر برخی مسوولان وقت جهاد کشاورزی دور از انتظار میدانستند را از آشپزخانه قدیمی آغاز کرد و پس از موفقیت در این رشته فعالیت خود را در بخش کشت گیاه زعفران از روستای چوبین شهرستان فارسان آغاز و توانست رتبه برتر کشور را در این بخش کسب کند.
براساس عیارسنجی انجام شده از زعفران تولیدی این بانوی کارآفرین چهارمحال وبختیاری در دانشگاه سوربن فرانسه مشخص شد عیار این گیاه ۶۰ عیار از زعفران قائنات مشهد بالاتر است و همین امر موجب شد کار کشت این گیاه با جدیت بیشتر پیگیری کند و همین امر موجب شد تا امروز محصول زعفران فرزانه ارشادی کارآفرین نمونه چهارمحال و بختیاری به صورت چمدانی به کشورهای حوزه خلیج فارس و حتی به اروپا نیز صادر شود.
این بانوی کارآفرین چهارمحال و بختیاری با گلایه از مسوولان در خصوص مشکلات بانوان کارآفرینان به خبرنگار ایرنا میگوید: مشکل ما این است که برخی از مسوولان فقط به مسائل گوش داده و وعدههای بیعمل میدهند اما کار چندانی برای بهبود و روانسازی کار این قشر انجام نشده است.
ارشادی فارسانی ادامه میدهد: بانوان کارآفرین چهارمحال و بختیاری تنها با غیرت خود و لطفی که خداوند به آنها داشته است کار خود را پیش میبرند.
او بستهبندی، صادرات، نداشتن حمایت لازم مسوولان و بیمهنشدن محصول زعفران را از جمله مشکلات زعفران کاران استان عنوان میکند که اگر این حمایتها باشد با توجه به اینکه این محصول از جمله محصولات کمآب بر است میتواند کشتی پرسود ده باشد.
ارشادی فارسانی با انتقاد از اینکه برخی از مسوولان از تجربیات کارآفرینان استفادهای نمیکنند میگوید: مهمترین مسالهای که امروز مورد انتظار کارآفرینان است این است که مسوولان آنها را دریابند و به نحوی با ارائه آموزشهای مختلف زمینه به روز شدن آنها را فراهم کنند.
صنعت فقط یک کار مردانه نیست
مرجان امیریان فارسانی یکی از کارآفرینان زن در عرصه صنعت و همچنین مسئولیت کانون زنان بازرگان چهارمحال و بختیاری را برعهده دارد.
این زن کارآفرین که یک کارخانه گرانول دارد میگوید: برخی از افراد تصور میکنند حضور و فعالیت در صنعت یک کار مردانه است و زنان کمتر میتوانند در این بخش نقشآفرینی داشته باشند درحالی که استعداد زنان در این بخش کمتر از مردان نیست.
امیریان فارسانی اضافه میکند: زنان استان از نظر استعداد و مدیریت فوقالعاده هستند اما از آن جایی که کرسیهای چانهزنی از آن زنان نیست و باید به وسیله دیگران ارزیابی شوند هیچ وقت نتوانسته ایم آن چیزی که باید ارائه شود را ارائه دهیم.
او با اشاره به اینکه کارخانه گرانول دارد میگوید: برخی از افراد، نهادها و موسسهها به خصوص بانکها، کارخانهای که یک زن مسئولیت آن را به عهده دارد از همان ابتدا به عنوان یک کارخانه ورشکسته میپندارند و در پرداخت تسهیلات سنگ اندازی میکنند.
به گفته این زن کارآفرین، بسیاری از افراد تصور میکنند مردان تنها برای کار خود هزینه میکنند و زنان تلاش و زحمتی برای سرمایه های خود نکشیده اند.
امیریان به این نکته اشاره میکند که مشکلات زنان کارآفرین چهارمحال و بختیاری مشکلات دلی و بیشتر مربوط به فرهنگ و دیدگاه است و شاید هیچ قانونی برای رفع این مشکلات وجود نداشته باشد اما همین تنگناها مانع بزرگ و مهمی هستند که در پیش روی زنان کارآفرین وجود دارد و باید اصلاح و برطرف شود.
این موارد و مسائل تنها بخشی از مشکلات زنان کارآفرین چهارمحال و بختیاری است که تلاش شد در این نوشتار به آن پرداخته شود و انتظار است که مسوولان با تغییر دیدگاه و همچنین روان سازی امور همکاری لازم را با این قشر تاثیرگذار داشته باشند.
به گزارش ایرنا، در حال حاضر در این استان بیش از یک هزار واحد صنعتی در حال فعالیت است که ۳۶ واحد از این مجموعه واحدهای بزرگ و دارای اشتغال بالای ۱۰۰ نفر و ۳۲ واحد متوسط با اشتغال بین ۵۰ تا ۱۰۰ نفر و بقیه واحد های صنعتی کوچک هستند.
تاکنون با صدور بیش از ۲ هزار جواز تاسیس و افزون بر ۴۰۰ طرح با سرمایه گذاری بالای ۶۰ درصد طرحهای صنعتی اجرایی شده که در راستای کمک به تکمیل این طرح گامهای بلندی برداشته شده است.
چهارمحال و بختیاری دارای ۱۲ شهرستان با جمعیتی بیش از یک میلیون نفر است که در برخی محصولات صنعتی از جمله لوازم خانگی، تولید چادر مشکی، موکت و برخی از صنایع دیگر رتبههای مطلوبی در کشور دارد.