اسلام‌آباد- ایرنا- پاکستان همزمان با تلاش برای متقاعد کردن چین و برخی از کشورهای حوزه خلیج فارس برای تامین مالی پروژه‌های بزرگ عمرانی و اقتصادی خود اکنون در تکاپوی یافتن مسیری سهل برای جذب سرمایه‌گذاری کلان روسیه است اما به دلیل خروج مسکو از سامانه سوئیفت، اسلام‌آباد هنوز یک روش پرداخت جایگزین در معامله با روس‌ها را نیافته است.

به گزارش روز دوشنبه خبرنگار ایرنا، روابط جمهوری اسلامی پاکستان و فدراسیون روسیه طی سال‌های اخیر در حوزه‌های مختلف پیشرفت چشمگیری داشته و همزمان تبادل هیات‌های دو کشور در زمینه‌های سیاسی، تجاری، امنیتی و نظامی نیز بیشتر شده است.

به تازگی معاون نخست وزیر روسیه برای دیدار با مقام‌های بلندپایه پاکستانی به این کشور سفر کرد. پس از آن، نخست وزیر روسیه نیز برای اجلاس روسای دولت‌های عضو سازمان همکاری شانگهای به اسلام‌آباد آمد و همزمان رزمایش مشترک نیروهای دو کشور نیز در پاکستان برگزار شد.

با توجه به جایگاه مهم سازمان بریکس و عضویت روسیه و چین به عنوان دو قدرت شرق در این سازمان، پاکستان ضمن ارائه درخواست رسمی برای عضویت در بریکس به حمایت مسکو چشم دوخته است و روس ها نیز از عضویت پاکستان حمایت کرده‌اند.

همزمان با این تحولات در مناسبات دو کشور که از آنان به عنوان دشمنان قدیم و دوستان امروز یاد می‌شود، قرار است نهمین نشست کمیسیون بین دولتی پاکستان و روسیه در مسکو برگزار شود. سردار اویس لغاری وزیر انرژی پاکستان هفته آینده برای مذاکرات با مقام‌های روسی به مسکو سفر خواهد کرد.

گزارش رسانه‌های پاکستانی در خصوص مذاکرات آتی با روسیه از برنامه‌ریزی وسیع دولت اسلام‌آباد برای گشایش روزنه‌های جدید همکاری دوجانبه از جمله جذب سرمایه‌گذاری کلان روسیه در طرح‌های زیرساختی، انرژی، صنعت و معادن پاکستان حکایت دارد. با این حال مقامات پاکستانی نگران پیامدهای ناشی از تحریم‌های ضد روسی غرب هستند. همچنین پس از خروج مسکو از سامانه بین المللی سوئیفت، اسلام‌آباد همچنان در تلاش برای یافتن یک راهکار جایگزین برای پرداخت مالی و جذب اعتماد مالی از جانب روسیه است.

منابع دولت پاکستان گفتند: دولت اسلام‌آباد بار دیگر قصد دارد برای رسیدگی به مساله پرداختی، سازوکار تجارت تهاتر با روسیه را عملیاتی کند. طرفین قرار است در مورد پیش نویس تفاهم نامه بین گمرک فدرال روسیه، اداره گمرک جمهوری اسلامی ایران و سازمان درآمدهای ملی پاکستان (اف بی آر) گفت وگو کنند.

روزنامه انگلیسی زبان اکسپرس تریبیون پاکستان امروز در گزارشی پیرامون دستور کار مذاکرات دو کشور در مسکو نوشت: این گفت‌وگوهای سه روزه در قالب کمیسیون بین دولتی پاکستان و روسیه (IGC) در بحبوحه چالش‌های مداوم برای یافتن راهکار قانونی برای اجتناب از تحریم های مالی بین المللی علیه مسکو به دلیل تجارت با آن برگزار می‌شود.

در این گزارش به نقل از منابع دولتی آمده است: هر دو کشور دستور کار اقتصادی، تجاری به ویژه سرمایه‌گذاری کلان روس‌ها برای تعمیق روابط را در پیش خواهند گرفت. حضور مسئولان پاکستانی در مسکو یک هفته پس از سفر رئیس جمهور بلاروس به عنوان متحد و دوست دیرینه روسیه به اسلام‌آباد و امضای چند سند همکاری صورت می‌گیرد.

اکسپرس تریبیون نوشت: برخلاف پاکستان که نگران تبعات تحریم‌های ضد روسی است هند با روسیه تجارت می کند. برنامه اسلام‌آباد برای تجارت سهل با مسکو همچنان مبهم است با این حال سیاست اعلام شده پاکستان این است که این کشور بخشی از هیچ بلوک بندی غربی یا آسیایی نیست و می خواهد با همه به جز هند و (رژیم اشغالگر) اسرائیل تجارت کند.

روزنامه پاکستانی اکسپرس تریبیون افزود: برقراری کانال ارتباطی میان بانک‌های اگزیم (بانکی تخصصی و دولتی که وظیفه توسعه صادرات کشور خود و گسترش تعاملات و مبادلات بازرگانی را با دیگر کشورها دنبال می‌کند) دو کشور، بررسی راهکار تراکنش مالی، تلاش برای اجتناب از مالیات مضاعف در تجارت دوجانبه و تامین مالی احداث چندین اتوبان بزرگ در پاکستان توسط روسیه، موضوعاتی است که در نشست آتی از سوی مسئولان پاکستانی مطرح خواهد شد.

تریبیون به نقل از منابع دولتی پاکستان نوشت: رسیدگی به موانع پیش روی توافقنامه دو کشور درباره حمل و نقل بین المللی، نوسازی خط آهن کویته-تفتان با تامین مالی روسیه، ادامه خرید نفت و گاز مایع طبیعی از روسیه با نرخ تخفیفی، سرمایه‌گذاری روس‌ها در اکتشاف نفت و گاز در دریا در پاکستان، توسعه و امضای نقشه راه پنج ساله (۲۰۲۵ تا ۲۰۳۰) برای همکاری های تجاری و اقتصادی و همچنین افزایش تجارت محصولات گوشتی حلال نیز از سوی هیات پاکستانی در مسکو پیگیری خواهد شد.