به گزارش روز دوشنبه ایرنا از روزنامه گاردین، ترس از وقوع جنگ تجاری جهانی پس از تهدید ترامپ به وضع تعرفههای ۱۰۰ درصدی بر کشورهای عضو گروه بریکس (گروه اقتصادهای نوظهور) در صورت ایجاد ارز جدید برای رقابت با دلار افزایش یافته است.
ترامپ روز شنبه در رسانه اجتماعی متعلق به خود، «تروث»، خطاب به کشورهای عضو بریکس اعلام کرد که چنانچه از ارز دیگری برای جایگزینی دلار استفاده کنند، او نیز دست بکار میشود.
رئیس جمهوری منتخب آمریکا نوشت: «ما به تعهد این کشورها نیاز داریم که نه ارز جدیدی در بریکس ایجاد کنند و نه از ارز دیگری برای جایگزینی دلار قدرتمند آمریکا استفاده کنند. در غیر این صورت با تعرفههای ۱۰۰ درصدی روبرو میشوند و باید منتظر باشند تا با فروش در اقتصاد شگفت انگیز ایالات متحده خداحافظی کنند. آنها می توانند بروند و یک احمق دیگر را پیدا کنند. هیچ شانسی وجود ندارد که بریکس جایگزین دیگری برای دلار آمریکا در تجارت بینالمللی پیدا کند و هر کشوری که تلاش کند باید با آمریکا خداحافظی کند».
این هشدار کمتر از یک هفته پس از آن منتشر شد که ترامپ اعلام کرده بود پس از آغاز به کار به عنوان رئیس جمهوری جدید آمریکا، بر کالاهای وارداتی از کانادا، مکزیک و چین تعرفه وضع خواهد کرد.
گروه بریکس که در ابتدا شامل کشورهای برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی بود، اکنون با حضور مصر، امارات متحده عربی، اتیوپی، عربستان سعودی و ایران گستردهتر شده است.
گاردین یادآور شده است که برخی اعضای بریکس مایل به دلارزدایی از اقتصاد جهانی هستند؛ از جمله ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری روسیه که در ماه اکتبر (مهرماه) خواستار یک نظام پرداخت بینالمللی جایگزین شد تا مانع استفاده آمریکا از دلار به عنوان یک سلاح سیاسی گردد. با این حال، برخی کشورها از پیامدهای قطع روابط با آمریکا و سایر کشورهای غربی از طریق کنار گذاشتن دلار در مبادلات تجاری که پشتوانه مالی جهانی است، هراس دارند.
به گفته تحلیلگران، اعمال تعرفه ۱۰۰ درصدی از سوی آمریکا میتواند هزینه کالاها را در کشورهای عضو بریکس به شدت افزایش دهد، تورم را در ایالات متحده تشدید کند و به بی ثباتی جریان تجارت جهانی منجر شود.
استیون اینس از مدیران شرکت سوئیسی مدیریت دارایی SPI در این زمینه گفت که ترامپ با «پیشنهاد خصمانه» تعرفه ۱۰۰ درصدی، حریف را به مبارزه طلبیده است.
بسیاری نگران هستند که در پی پیروزی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری ۵ نوامبر (۱۵ آبان) آمریکا، وی وعدههای خود مبنی بر اعمال تعرفههای سنگین ۶۰ درصدی بر کالاهای وارداتی از چین را عملی سازد. این رویکرد که بازتاب سیاست اقتصادی گسترده تر «اول آمریکا» ترامپ است، با هدف تنظیم دوباره پویایی تجارت جهانی و تقویت حاکمیت اقتصادی ایالات متحده صورت میگیرد.
روزنامه گاردین در پایان خاطرنشان کرد که همزمان با افزایش بالقوه تحول در حوزه تجارت جهانی، جهان شاهد آغاز زمینه برای ورود بحث برانگیز دولت جدید ترامپ است.