رشت - ایرنا - پنجم دسامبر (۱۵ آذر) روز جهانی خاک و سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۴ دهه خاک نامگذاری شده است؛ از این رو در آستانه این روز، همایش روز جهانی خاک امروز دوشنبه از سوی جهاد کشاورزی گیلان با حضور مسئولان، کارشناسان و متخصصان استانی و کشوری در رشت برگزار و بر ضرورت مراقبت از خاک و پیشگیری از تغییر کاربری‌های غیر مجاز و به نوعی تبدیل خاک به بتن تاکید شد.

به گزارش ایرنا، با توجه به اهمیت خاک به عنوان سومین جزء عمده محیط زیست انسان پس از آب و هوا؛ اتحادیه جهانی علوم خاک در سال ۲۰۰۵ در راستای ارزش گذاشتن به اهمیت خاک و پیشگیری از تخریب و نابودی آن، پنجم دسامبر (۱۵آذر) را به عنوان روز جهانی خاک و سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۴ را دهه خاک نامگذاری کرد؛ محوریت سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد ( UN - FAO) روز خاک در سال جاری نیز «مراقبت از خاک با سنجش، پایش و مدیریت» است.

تغییر کاربری غیرمجاز چالش خاک است

مدیرکل دفتر امور خاک وزارت جهاد کشاورزی بیان کرد: از ۱۶۵ میلیون هکتار زمین در کشور ۱۸.۵ میلیون هکتار قابلیت کشت دارد بقیه جنگل، بیابان، کویر و مرتع هستند؛ همچنین از این میزان خاک قابل کشت پنج میلیون هکتار مرغوب است.

ناصر دواتگر با بیان اینکه حال خاک خوب نیست به شدت به سوی فرسودگی می‌رود، با بیان اینکه تغییر کاربری غیرمجاز، فرسایش و ریختن یا دفن زباله از چالش‌های حوزه خاک است اظهار کرد: خاک‌های کشور ما تاب آوری کمی دارند؛ البته در همه دنیا همین طور است؛ بیشترین مقدار فرسایش خاک در دیم زارها (شخم در جهت شیب) است از اینرو حواسمان باید به فرسایش خاک باشد.

وی با بیان اینکه تغییر کاربری اراضی تنها در کشور ما نیست اضافه کرد: در دنیا، جنگل را تبدیل به مرتع و مزرعه می‌کنند اما در کشور ما نوع تغییرکاربری خطرناک‌تر است و این عنصر ارزشمند را به بتن تبدیل می‌کنیم.

وی با اشاره به تغییر زمین‌های شالیزاری به باغ، ویلا، فضای گردشگری، توسعه مسکن، شهرصنعتی و تغییر جنگل و مرتع به معدن بیان کرد: خاک چند سالی است که به کالای سرمایه‌ای تبدیل شده‌است باید برای این نعمت ارزش قائل شویم.

مدیرکل دفتر امور خاک کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه خاک تنها برای کشاورزی و تولید غذا نیست اضافه کرد: خاک آب آلوده را تصفیه می‌کند و برای دستیابی به برخی اهداف توسعه پایدار نقش اصلی دارد بنابراین نباید نسبت به این نعمت بزرگ بی مهری شود.

وی با تاکید بر فرهنگ‌سازی صیانت از خاک اظهار کرد: برای حفاظت و مدیریت خاک راهی جز فرهنگ سازی در بین دانش آموزان نداریم.

صدایی بلند برای حفاظت از منابع طبیعی داشته باشیم

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان نیز در این همایش گفت: همه ما موظفیم تا صدایمان برای حفاظت از خاک و منابع طبیعی سرزمینمان بلند و رسا باشد.

صالح محمدی با تاکید بر اینکه ترویج و فرهنگ‌سازی در راستای حراست از خاک باید از کودکی و از مدارس آغاز شود از کارشناسان حوزه آب و خاک خواست با حضور در مدارس و واحدهای آموزشی در مورد اهمیت خاک و محافظت از آن فرهنگ سازی کنند.

وی با بیان اینکه خاک تامین کننده ۹۵ درصد غذای انسان هاست و تداوم زندگی بشری، گیاهی و جانوری به آن بستگی دارد گفت: خاک در امنیت غذایی و حیات بشری نقش اساسی دارد نباید از صیانت از این نعمت خدادادی غفلت شود.

محمدی در همایش روز جهانی خاک اظهار کرد: حفظ خاک یکی از مهمترین موضوعات در پاکسازی و پایداری سرزمین است؛ اگر چه همه ما از اهمیت خاک آگاه هستیم اما باید بیشتر به این موضوع پرداخته شود.

گیلان دارای ۴۲۰ هزار هکتار زمین کشاورزی است و ۳۱۷ هزار نفر از مردم این خطه در بخش کشاورزی مشغول به فعالیت هستند؛ برنج، چای، زیتون، پیله ابریشم، بادام زمینی، زیتون، فندق و مرکبات عمده‌ترین محصولات کشاورزی استان است ضمن اینکه یکی از تولیدکنندگان مهم طیور در کشور می‌باشد.

گیلان بزرگترین تولیدکننده ارقام بومی و با کیفیت برنج کشور به شمار می‌رود که با ۲۳۸ هزار هکتار شالیزار رتبه نخست کشور را از لحاظ سطح زیرکشت و همچنین رتبه دوم تولید برنج را داراست.