به گزارش ایرنا، حل معضل دیرینه تخلیه فاضلاب خانگی قائمشهر در رودخانه تلار طی ۲ دهه گذشته موجب اعتراضات شهروندان و پیگیری رسانهها شد؛ خودروهای لجنکش فاضلاب خانگی را در رودخانه "تلار " تخلیه میکردند.
معضل تخلیه فاضلاب به وسیله خودروهای لجن کش در رودخانه تلار قائمشهر سابقه چند دهه ای دارد، ولی در ۲ دهه گذشته با ورود رسانه ها و شهروند خبرنگاران حل این موضوع به عنوان وظیفه شهرداری و شرکت آب و فاضلاب مورد قبول قرار گرفت و مقرر شد مسئولان شهری دست به دست هم داده و رودخانه تلار را از این معضل زیست محیطی نجات دهند.
تا قبل از دهه ۹۰، مشکل اصلی پاسکاری توپ این مشکل میان شهرداری و شرکت آب و فاضلاب بود. شهرداری طی سال های سال بر این اعتقاد بود که طبق بند ۴ ماده ۲ قانون مدیریت پسماند شهرداریها، واژه پسماند شامل مواد مایع، جامد و گاز زائد تولید شده توسط انسان در مناطق مختلف شهری و روستایی اطلاق می شود که فاضلاب خانگی و شهری را در برنمیگیرد.
بر اساس این تعریف، شهرداری تاکید داشت که شرکت آب و فاضلاب شهری میبایست نسبت به جمعآوری فاضلابهای خانگی اقدام کرده و تخلیه سالم و بهداشتی آن را مدیریت کند، در حالی که این شرکت هم خودش را متولی تامین مکان نمی دانست و توپ را به زمین محیط زیست پاس می داد و محیط زیست هم استدلال می کرد که تنها نقش نظارتی دارد.
رودخانه تلار به طول ۱۵۰ کیلومتر که از بخش مرکزی دامنه شمالی رشته کوه های البرز و از ارتفاعات سه هزار و ۷۰۰ متری کوههای گدوک، خطیرکوه، ورسک و اوریم سرچشمه می گیرد در ارتفاعات از پل تلار قائمشهر به سمت دریای خزر روانه می شود.
همجواری این رودخانه به محل دفن زباله قائمشهر باعث شد تا طی سالها خودروهای لجن کش به صورت غیرمجاز مبادرت به تخلیه فاضلاب های انسانی در این رودخانه کنند.
در نهایت این پیگیری ها و تلاش ها خرداد امسال نتیجه داد عملیات اجرایی ساخت طرح تصفیهخانه خانگی قائمشهر با ظرفیت ۳۵۰ متر مکعب تخلیه لجن در شبانهروز در آغاز شد و در آنزمان مدت زمان اجرای طرح سه ماهه وعده داده شد.
اکنون بعد از گذشت پنج ماه از آغاز اجرا، این طرح آماده بهره برداری است.
شهردار قائمشهر روز یکشنبه به خبرنگار ایرنا گفت که تصفیهخانه فاضلاب خانگی با مشارکت بخش خصوصی آغاز شد که ظرفیت پذیرش روزانه ۳۵۰ متر مکعب معادل ۷۰ کامیون را دارد.
کاظم علیپور افزود: ماهیت این تصفیهخانه فاضلاب بیولوژیک است که آب خروجی از آن برای مصارف کشاورزی و آبیاری فضای سبز قابل استفاده می باشد.
وی هزینه اجرای این طرح را ۷۰ میلیارد ریال و مدت آن را سه ماهه عنوان کرد و افزود: اکنون این طرح تکمیل شد و ۱۰۰ میلیارد ریال برای اجرای آن هزینه شده است.
طبق آمار منابع رسمی، سالانه ۴۰۰ میلیون مترمکعب فاضلاب در شمال کشور تولید می شود که فقط ۴۰ درصد آن تصفیه می شود و ۶۰ درصد بقیه به صورت مستقیم و غیر مستقیم به دریای خزر می ریزد.
کارشناسان و صاحبنظران در حوزه محیط زیست نیز تاکید دارند که اغلب شهرهای ساحلی مازندران به خاطر قرار گرفتن در مجاورت دریا و درپی آن بالا بودن آب های زیرزمینی با نفوذ ناپذیری خاک روبرو هستند و همین عامل، دفع بهداشتی فاضلاب را در این مناطق با مشکل مواجه کرده است.
آنان بر این باورند که رها سازی فاضلاب ها در رودخانه ها، کانال های آب و حتی خیابان ها می تواند علاوه بر پیدایش مشکلات حاد زیست محیطی، اکوسیستم دریای خزر را نیز به مخاطره بیاندازد.