اصفهان- ایرنا- میدان نقش جهان، قلعه سنگی شاه دژ بر فراز کوه صفه، تپه اشرف و پل‌های تاریخی اصفهان که همگی تجربه دست‌اندازی در حریم درجه یک و منظری خود را دارند، چه سرنوشتی پس از عملیاتی شدن «بازنگری حریم آثار تاریخی» پیدا خواهند کرد؛ آیا این پرونده به نفع آنهاست یا به کوچک‌سازی حریم بناهای مذکور منجر می‌شود.

به گزارش ایرنا، موضوع بازنگری حریم آثار و بافت‌های تاریخی چندی پیش از سوی مسوولان میراث‌ فرهنگی کشور مطرح شد اما از طرفی، برخی از کارشناسان و کوشندگان میراث فرهنگی از جمله در اصفهان نسبت به این طرح انتقاد دارند و از مقام‌های ارشد کشور از جمله رییس جمهور خواسته اند برای جلوگیری از اجرای آن پا درمیانی کند؛ این فعالان میراث فرهنگی اعتقاد دارند که اجرای چنین طرحی به تخریب و تعرض آثار تاریخی منجر خواهد شد.

وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بنا را بر آن گذاشته است که این اقدام را به‌منظور رسیدگی به مطالبات مردم انجام دهد اما به باور برخی کارشناسان و کوشندگان میراث فرهنگی آنچه پیشتر و تاکنون در روند بازنگری حریم‌ برخی آثار تاریخی اتفاق افتاده، به کوچک شدن آن‌ها منجر شده است.

کارزاری اخیرا با عنوان «درخواست جلوگیری از تخریب و تعرض به میراث فرهنگی ایران» راه افتاده که در متن آن خطاب به رییس جمهور آمده است: «بی‌تردید میراث فرهنگی ایران، آیینه تمام‌نمای نبوغ، خلاقیت، صلح و دوستی مردم این سرزمین است که در ادوار مختلف و در مواجهه با سهمگین‌ترین حوادث روزگار از یک سو قلب تپنده تمدن ما و از سوی دیگر بیانگر هنرپروری و تاب‌آوری مردم این مرز و بوم بوده است. شوربختانه در بزنگاه فعلی، این سرمایه بی‌مانند ایران در معرض دست‌درازی و تعرض منفعت‌طلبان و سودجویانی قرار گرفته که نه عِرقی به این خاک و نام پاکش دارند و نه دغدغه‌ای برای پاسداشت هویت کهن این سرزمین در سر می‌پرورانند».

نویسندگان این کارزار مدعی شده‌اند که برخی از این موارد با سکوت متولیان میراث فرهنگی و طبیعی ایران، اتفاق افتاده و تعرض آشکار به بافت‌های تاریخی شهرهایی مانند شیراز، تهران، اصفهان، گرگان، اردبیل، تبریز، کاشان و باغ ۳۳ هکتاری رامسر مازندران، بافت‌های تاریخی گیلان و بسیاری دیگر از شهرها و کوچک کردن حریم بافت تاریخی سبزوار و احتمالا گرگان و نیز دستور عجیب واگذاری برخی ابنیه تاریخی اصفهان، از جمله آنهاست.

در این کارزار خطاب به رییس جمهور گفته شده که وضعیت میراث طبیعی ایران نیز غمنامه‌ای است که شرح آن مفصل بوده و در وضعیت منفعلانه وزارتخانه مربوطه به عرصه تاخت و تاز بلاگرها، زمین‌خواران و سوداگران منابع طبیعی ایران تبدیل شده است.

در اصفهان نیز بیم کوچک‌سازی حریم آثار و محوطه‌های تاریخی در سطح شهر و تعرض به منظر آن‌ها در صورت عملیاتی شدن طرح مذکور، برخی از باستان‌شناسان و کارشناسان میراث فرهنگی را نگران کرده است.

یک باستان‌شناس در این پیوند به ایرنا گفت: محوطه های تاریخی تپه اشرف اصفهان، کوه صفه و شاه دژ از مناطقی هستند که در بازنگری حریم به سبب امکان کوچک سازی حریم آن‌ها احساس خطر می‌شود.

محسن جاوری افزود: مطالعات باستان‌شناسی در این مناطق هنوز تکمیل نشده است و بازنگری در حریم آن‌ها با بیم کوچک‌سازی به‌دلیل سودای ساخت و ساز، می‌تواند نگران کننده باشد.

وی تصریح کرد: شاه دژ یک قلعه کوهستانی بر فراز کوه صفه اصفهان است که دارای حریم مصوب شورای عالی ثبت و حریم وزارت میراث فرهنگی بوده و هنوز مطالعات باستانی آن ناقص است.

جاوری ادامه داد: پیشتر ساخت تله کابین و ادامه خط دوم این طرح در کوه صفه و همچنین اصرار سرمایه گذاران برای ساخت هتل در عرصه این قلعه به نگرانی‌هایی از بابت آسیب به عرصه و شواهد تاریخی این اثر منجر شد.

این باستان شناس گفت: زمانی برخی افراد هر کاری که می خواستند در شهر اصفهان می‌کردند و مثال بارز این نوع عملکرد، ساخت مجموعه «جهان نما» بود که کارشناسان نظر صریح خود را مبنی بر نداشتن هیچ توجیه و ضرورتی بر ایجاد چنین ساختمانی در مرکز شهر اعلام کردند اما به آن توجهی نشد.

جاوری افزود: این بنا با تخریب «کاروانسرای تحدید» که هنرمندان قلمزن در آن فعالیت می کردند، در ابتدای چهارباغ عباسی و محل «دروازه دولت» اصفهان بنا شد و حالا همگان شاهد هستند که این ساختمان هیچ جایگاهی در شهر ندارد.

وی با تاکید بر اینکه اصلاح و بازنگری حریم هر یک از آثار و محوطه‌های تاریخی باید توجیه و دلایل کارشناسی داشته باشد، گفت: بازنگری حریم و بافت‌های تاریخی یک کار کارشناسانه است و موضوعی نیست که عده‌ای به‌ویژه برخی سیاستمداران بخواهند در آن دخالت کنند.

وی افزود: اگر کارشناسان اقناع شدند که حریمی نیاز به بازنگری و اصلاح دارد، این کار می‌تواند انجام شود اما این باید به شرط بکارگیری کارشناسان صاحبنظر صورت گیرد.

جاوری گفت: اگر برای بازنگری در حریم هریک از بناها و محوطه‌های تاریخی کاری به‌صورت دستوری و به اجبار صورت بگیرد، تبعات خاص خود را به‌همراه دارد و نمی‌تواند راه به جایی ببرد.

وی با بیان اینکه کارشناسی در بازنگری حریم باید با در نظر گرفتن همه شرایط موجود باشد، اظهار داشت: باید از کارشناسان صاحب‌نظر در مباحث تاریخی و اجتماعی نظرخواهی شود و در صورت لزوم مشروط به اینکه رای جمیع کارشناسان بر تغییر بازنگری باشد، در این زمینه اقدام کرد.

یک باستان شناس نیز در این زمینه به ایرنا گفت: با عملیاتی شدن چنین طرحی که یقین می‌دانم منجر به کوچک‌سازی حریم آثار تاریخی خواهد شد، بعید نیست که ساختمان‌های چند طبقه اطراف میدان نقش جهان در حریم این اثر جهانی بنا شوند، با این وصف میدان که گل سرسبد آثار تاریخی اصفهان است چه وضعیتی پیدا خواهد کرد، منظر آن مخدوش می شود و از بین می‌رود.

علیرضا جعفری زند با تاکید بر اینکه دیدگاه مثبتی نسبت به طرح بازنگری آثار و محوطه‌های تاریخی ندارد، افزود: اتفاقی که در ماجرای مجموعه جهان‌نما برای اصفهان افتاد برای همین مساله حریم بود؛ گویا عده ای، تجربه جهان نما را فراموش کرده‌اند که میدان نقش جهان را تا مرز خروج از فهرست آثار تاریخی جهان پیش بُرد.

جعفری‌زند گفت: تپه باستانی اشرف اصفهان تا شعاع ۵۰۰ متری آثار نهفته دارد، طبیعی است که اگر حریم‌ این محوطه تاریخی بازنگری و کوچک شود، بخش‌هایی از این تپه که تاریخ نهفته اصفهان را در سینه دارد، از دست می رود کما اینکه هم اکنون نیز آپارتمان‌هایی که در ضلع شمال غربی آن ساخته شده، به گونه‌ای تخلف است.

وی اظهار داشت: چند سال پیش تله کابین برای قلعه شاه دژ اصفهان تهدید جدی شد، روی عرصه آن ایستگاه ساختند که البته ما از طریق قانون، مانع ادامه این کار شدیم، اگر با تغییر حریم‌ قلعه در قسمت‌هایی که آثار و شواهد تاریخی وجود دارد ایستگاه تله کابین یا ساختمانی برای هتل ایجاد کنند، قطعا نگران‌کننده بوده چراکه مطالعات این محوطه باستانی هنوز بطور کامل انجام نشده است.

وی اضافه کرد: بیشتر از قلعه شاه دژ که بر فراز کوه صفه واقع شده، نگران آثار تاریخی سطح شهر هستیم که یکی دو تا هم نیستند چراکه اصفهان موزه‌ای بزرگ از بناها و آثار تاریخی است.

این باستان‌شناس گفت: رسانه‌ها و کوشندگان میراث فرهنگی باید به خاطر داشته باشند که چند سال پیش چگونه اسکلت یک ساختمان در منظر دیداری پل‌ خواجو ایجاد شد و ارتفاع گرفت، شهرداری ناحیه ۲ مجوز ساخت چنین ساختمانی را داده بود که به‌عنوان کارشناس دادگستری در امور ابنیه و آثار تاریخی، آن را به‌عنوان تخلف در حریم معرفی کردم.

جعفری زند افزود: آنچه ما را نگران کرده ؛ چنین اتفاقاتی است چراکه زیبایی و هویت یک شهر تاریخی مثل اصفهان به دلیل آثار آن است.

وی گفت: آثار تاریخی اصفهان به دلیل پدیدار شدن فرونشست زمین به اندازه کافی در تهدید هستند حالا اگر حریم آن‌ها را هم با عنوان بازنگری کوچک کنند، دیگر چه چیزی از میراث فرهنگی شهر باقی می‌ماند.

جعفری زند در رابطه با اینکه مسوولان میراث فرهنگی عنوان کرده اند که بازنگری حریم آثار و محوطه‌های تاریخی الزاما به معنی کوچک سازی آنها نیست، گفت: اگر این‌گونه بود چه دلیلی برای انجام بازنگری وجود دارد، معنی بازنگری صد درصد به کوچک‌سازی می‌رسد.

این باستان‌شناس، برآیند بازنگری حریم آثار، بافت و محوطه‌های تاریخی را لطمه بزرگی به آن‌ها دانست و تاکید کرد: باید در این زمینه نشستی برگزار شود و از کارشناسان زبده نظرخواهی کنند نه اینکه در آینده ببینیم با برخی کارشناسان صوری جلسه برگزار شده و همانجا برای حریم‌ آثار بریده‌اند و دوخته اند.

پیگیری خبرنگار ایرنا برای مصاحبه با مسوولان میراث فرهنگی اصفهان درباره چگونگی بازنگری حریم آثار تاریخی و سیاست‌های اتخاذ شده از سوی وزارتخانه متبوع آنها در این زمینه تا لحظه مخابره گزارش بی نتیجه ماند.