غلامرضا شهریاری روز دوشنبه در گفت وگو با ایرنا افزود: با توجه به کلاهبرداریهایی که در نتیجه خرید و فروش ملک در جامعه رخ میدهد و سرمایههای مردم را با مشکل مواجه می کند، باید برخی استعلامهای ضروری پیش از معامله صورت گیرد.
وی، این استعلامها را شامل «جعلی نبودن سند»، «بررسی مالکیت فروشنده»، «توقیف نبودن ملک»، «در رهن بودن ملک»، «ممنوع المعامله نبودن» و موارد مربوط به «شهرداری و منابع طبیعی» عنوان کرد.
شهریاری که مدیر یک موسسه حقوقی در اصفهان است، گفت: شهروندان برای اطلاع از جعلی نبودن سند نباید فقط به سندی که در دست فروشنده است، اعتماد کنند بلکه برای اطمینان از اصالت آن باید به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنند یا از سامانه «ثبت من» استعلام بگیرند.
وی خاطرنشان کرد: همچنین مشخصات و مدارک هویتی فروشنده مثل کارت ملی و شناسنامه باید با مشخصات مالک در سند بهمنظور بررسی مالکیت فروشنده تطبیق داده شود.
این وکیل دادگستری افزود: با این احتمال که شاید ملک بدلیل بدهی یا مهریه در توقیف باشد باید از دفترخانه یا سایت «ثبت من» برای استعلام توقیف نبودن ملک کسب اطلاع شود.
شهریاری یادآور شد: همچنین اگر ملک به هر دلیلی در رهن بانک باشد، برای خرید به موافقت بانک نیاز است که این مورد را هم از دفترخانه یا سایت ثبت من باید استعلام کرد.
وی افزود: استعلام ممنوع المعامله نبودن نیز به این منظور که ممکن است مالک بهدلایل مختلف مثل ورشکستگی یا ارتکاب جرم از معامله منع شده باشد ضروری است که باید از طریق دفترخانه یا سامانه مذکور صورت گیرد.
به گفته وی، استعلام شهرداری نیز برای اطلاع از نداشتن تخلف ساختمانی و عقبنشینی و همچنین استعلام از منابع طبیعی بهمنظور اطلاع از ملی نبودن زمین بهویژه اگر ملک در حاشیه شهر قرار دارد، باید انجام شود.