زنجان - ایرنا - سرپرست واحد بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زنجان گفت: مصرف آنتی اکسیدان‌ها خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی را کاهش می‌دهد از همین رو توصیه می‌شود این مواد به صورت طبیعی در رژیم غذایی و مکمل‌های آن زیر نظر پزشک مصرف شود.

سعیده محمدی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به نقش آنتی اکسیدان در بدن اشاره کرد و افزود: آنتی اکسیدان ها گروهی از ترکیبات شیمیایی هستند که به طور طبیعی در مواد غذایی وجود دارند.

وی اظهار داشت: این ترکیبات می‌توانند از آسیب سلولی ناشی از رادیکال‌های آزاد جلوگیری کنند یا این آسیب ها را به حداقل برسانند.

این مسوول ادامه داد: رادیکال‌های آزاد مولکول‌های ناپایداری هستند که بدن در واکنش به فشارهای محیطی و سایر فشارها تولید می‌کند.

وی با بیان اینکه تولید بیش از حد رادیکال‌های آزاد می تواند منجر به وضعیتی به نام "استرس اکسیداتیو" شود گفت: این شرایط ممکن است به سلول ها آسیب برساند و سبب ایجاد بیماری‌های مزمن مانند مشکلات قلبی عروقی، دیابت، تحلیل عضلات، سرطان، بیماری های سیستم عصبی، آب مروارید و بیماری های خود ایمنی شود.

محمدی با بیان اینکه فعالیت‌ها و فرآیندها می توانند به استرس اکسیداتیو و آسیب سلولی منجر شوند افزود: ورزش بیش از حد، ضربه به بافت به دلیل التهاب و آسیب، مصرف بعضی از غذاها، به ویژه غذاهای تصفیه و فرآوری شده، چربی های ترانس، شیرین کننده های مصنوعی و رنگ ها و افزودنی های خاص، سیگار کشیدن، آلودگی محیطی، اشعه آفتاب، قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی، مانند آفت کش‌ها و استرس‌های روانی شدید را در بر می گیرد.

وی با اشاره به لیست آنتی اکسیدان ها و ویتامین ها اظهار داشت: ویتامین A، ویتامین C، ویتامین E، عناصر معدنی، سلنیوم، روی، مس، منگنز، محصولات لبنی و لبنیات شامل پنیر، شیر، تخم مرغ و جگر و غیره در این دسته جای می گیرند.

سرپرست واحد بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زنجان ادامه داد: همچنین ویتامین C، بیشتر میوه ها و سبزیجات، به ویژه انواع توت ها، پرتقال و فلفل دلمه ای ویتامین E، آجیل و دانه ها، آفتابگردان و سایر روغن های گیاهی و سبزیجات سبز نیز حاوی آنتی اکسیدان است.

این کارشناس با بیان اینکه میوه ها و سبزیجات با رنگ روشن مانند هویج، نخود فرنگی، اسفناج و انبه، کدو حلوایی نیز حاوی آنتی اکسیدان است، گفت: میوه ها و سبزیجات صورتی و قرمز از جمله گوجه فرنگی و هندوانه، انواع کلم، انواع توت ها، چغندر، سیر، پیاز، چای سیاه و سبز، سیب، شکلات تلخ و حبوبات در این بخش جای می گیرند.

وی، فواید مصرف آنتی اکسیدان ها را کاهش خطر تحلیل شبکیه چشم و آب مروارید، کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، سکته قلبی، محافظت از پوست در برابر اشعه ماوراء بنفش، تاخیر در بروز علائم پیری، بهبود و ریکاوری بعد از ورزش، کاهش خطر ابتلا به سرطان، کاهش خطر ابتلا به بیماری های مزمن، دیابت، الزایمر و آرتریت ذکر کرد.