به گزارش ایرنا، به گفته مسوولان حوزه سلامت در دانشگاه علوم پزشکی مشهد، کاهش دما، برودت هوا و آلودگی هوا در فصل سرد سال و به ویژه در هفته های اخیر، زمینه ابتلا به بیماریهای تنفسی، ویروسی و عفونی و نیز میزان مراجعه به مراکز درمانی مشهد از جمله بیمارستان های امام رضا (ع) و قائم (عج) مشهد را افزایش داده است.
در این خصوص متولیان حوزه سلامت برای پیشگیری از ابتلا به این بیماریها و شیوع آن، بر رعایت شیوه نامه های بهداشتی و نیز پرهیز از مراجعه مستقیم افراد با علائم سرماخوردگی و آنفلوآنزا و سایر بیماریهای تنفسی به این ۲ بیمارستان، به دلیل احتمال ابتلا به بیماری های عفونی تاکید دارند.
بیشتر بخوانید:
پاییز و افزایش خطر ابتلا به آنفلوانزا
افزایش ۲۰ درصدی میزان مراجعه مردم به اورژانس بیمارستانهای مشهد
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: میزان مراجعه مردم به ویژه بیماران تنفسی و ویروسی و بیماریهای آنفلوآنزا و موارد شبه آنفلوآنزا به اورژانس بیمارستانهای مشهد به خصوص بیمارستانهای امام رضا(ع) و قائم(عج) در ۲ هفته اخیر به دلیل کاهش دمای هوا و آلودگی هوا بین ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش یافته است که بسیاری از این افراد نیازمند دریافت خدمات بیمارستانی نبوده اند.
دکتر محمد دهقانیفیروزآبادی با بیان این که فضاهای موجود در مراکز درمانی و بیمارستانها باید در اختیار افراد نیازمند به دریافت خدمات بیمارستانی قرار بگیرد، افزود: بسیاری از افرادی که سالم هستند و بیماری زمینهای هم ندارند مشکلشان با مراجعه به پزشک حل میشود و با توجه به حجم زیاد بیماران بستری در بیمارستانها، نیازی نیست که تمامی بیماران برای درمان بیماری به مراکز درمانی و بیمارستانها مراجعه کنند.
وی تاکید کرد: به شهروندان توصیه میشود که در زمان ابتلا به هرنوع علائم مشکوک به سرماخوردگی و آنفلوآنزا، به مطب پزشکان، مراکز بهداشت، درمانگاهها و مراکز سطح ۲ مراجعه و از حضور در بیمارستانها خودداری کنند.
بیشتر بخوانید:
میزان مراجعه مردم به اورژانس بیمارستانهای مشهد ۲۰ درصد افزایش یافته است
پرهیز از مراجعه مستقیم مبتلایان به بیماریهای تنفسی به بیمارستانها
رییس دانشگاه علوم پزشگی مشهد از عموم مردم خواست در صورت ابتلا به علائم سرماخوردگی و یا آنفلوانزا از مراجعه مستقیم به بیمارستانها پرهیز و خدمات مورد نیاز خود را از درمانگاهها، مراکز خدمات جامع سلامت و مطب پزشکان عمومی دریافت کنند.
مراجعه مستقیم بیماران دارای مشکلات تنفسی به مراکز درمانی زمینه ابتلا به بیماریهای عفونی را ایججاد می کند
دکتر محمود محمدزاده شبستری افزود: حضور مستقیم در مراکز درمانی ضمن ایجاد زمینه ابتلا به بیماریهای عفونی، روند خدمت رسانی به بیمارانی را که نیاز به خدمات اورژانسی دارند، کاهش میدهد.
وی با اشاره به فعالیت حدود ۱۷۰ درمانگاه در سطح شهر مشهد تاکید کرد: در صورت نیاز بیماران به خدمات تخصصی و یا پاراکلینیکی، از طریق پزشکان عمومی به سطوح بالاتر و بیمارستانها ارجاع داده میشوند.
بیشتر بخوانید:
۱۸ درصد موارد مشکوک به بیماری آنفلوآنزا در خراسان رضوی مثبت بوده است
ملزم شدن بیمارستانهای مشهد به پذیرش بیماران اورژانسی با تعرفه دولتی
رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: با توجه به آغاز فصل سرما و افزایش آمار مراجعان بیماریهای تنفسی و عفونی به مراکز درمانی، نیاز است کلیه بیماران مراجعه کننده به اورژانس بیمارستانهای دولتی، خصوصی و خیریه در شهر مشهد در همان بیمارستان با تعرفه دولتی پذیرش و زیر درمان قرار گیرند.
دکتر محمدزاده شبستری تاکید کرد: با توجه به شلوغی بیمارستان های امام رضا(ع) و قائم(عج) مشهد، مقرر شده دیگر بیمارستانها از اعزام بیماران به این ۲ بیمارستان بدون هماهنگی با ستاد هدایت خودداری کنند.
وی ادامه داد: همچنین همه آمبولانسهای خصوصی موظف هستند از انتقال بیماران از بیمارستانهای مختلف سطح شهر مشهد به مجتمع آموزشی، پژوهشی و درمانی امام رضا(ع) و مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی قائم(عج) خودداری کنند.
لزوم پیشگیری از ابتلا به بیماریهای ویروسی و تنفسی
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این خصوص گفت: در فصل زمستان و روزهای سرد سال رعایت شیوهنامههای بهداشتی و توجه به توصیههای مراقبان سلامت و بهورزان مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی مورد تاکید است تا از این طریق شاهد موارد کمتری از ابتلای افراد به بیماریهای تنفسی و ویروسی نظیر کرونا، سرماخوردگی و آنفلوآنزا و مصرف کمتر انواع آنتیبیوتیکها در این فصل از سال باشیم.
دکتر حمیدرضا قربانزاده افزود: در خانههای بهداشت و مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، خدمات بهداشتی و درمانی متعددی در حوزههای مختلف از جمله توصیههای لازم اولیه در راستای درمان بیماری بهوجود آمده و به منظور جلوگیری از تشدید مشکل بهوجود آمده و عدم ایجاد مشکلات دیگر، توسط کارشناسان بهداشتی، مراقبان سلامت و بهورزان ارائه میشود و عموم مردم میتوانند با مشاهده کوچکترین علائم سرماخوردگی به این مراکز مراجعه کرده و خدمات مورد نیاز خود را دریافت کنند.
وی با اشاره به گروههای خاص جامعه همچون مادران باردار و افراد دارای بیماریهای ریوی، برونشیت و آسم، ادامه داد: به این گروهها توصیه میشود که در روزهای سرد سال از خروج غیرضروری از منزل خودداری کنند تا دچار مشکلات تنفسی و بیماریهای عفونی و ویروسی نشوند.
پیشگیری، مهمترین اصل در کنترل بیماریهای ریوی
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: عمدهترین بیماریهای تنفسی در فصل سرد سال، بیماری های باکتریال و وایرال نظیر بیماریهای ویروسی رینو ویروس، انواع آنفلوانزا و موارد اندک کرونا هستند که سرعت انتشار بالایی دارند و این بیماریها، با ورود به ریه، باعث ایجاد عفونت شده و میتوانند زمینه را برای عفونتهای باکتریال نیز فراهم کنند.
دکتر رضا بصیری افزود: مهمترین اصل در کنترل بیماریهای ریوی ناشی از بیماریهای تنفسی به خصوص در فصول سرد سال پیشگیری است، لذا به مردم توصیه میشود همان گونه که در زمان کرونا توصیههای بهداشتی را جدی می گرفتند، در فصول سرد سال هم این مراقبت ها را داشته باشند.
وی ادامه داد: به خصوص افراد دارای بیماریهای قلبی، ریوی، بیماریهای تضعیف کننده سیستم ایمنی، بیماران همودیالیز و سایر افرادی که به نحوی سیستم ایمنی بدن آنها به طور مطلوب فعالیت نمیکند، باید برای پیشگیری از بیماریهای تنفسی دقت بیشتری داشته باشند.
عدم تاثیر مصرف آنتی بیوتیک بر درمان بیماریهای ویروسی
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به رواج فرهنگ نادرست استفاده از آنتی بیوتیکها در درمان بیماریهای ویروسی گفت: متاسفانه در زمان ابتلای بیماران به بیماریهای ویروسی شاهد آن هستیم که بیماران سریع اقدام به مصرف آنتی بیوتیک میکنند که این نه تنها در بهبود یافتن آنها تاثیر مثبتی ندارد بلکه با کاهش فلور نرمال بدن که در واقع یک سد ایمنی در برابر بیماریها است، سطح مقاومت بدن آنها را کاهش داده و زمینه ابتلای آنها به دیگر بیماری ها را فراهم میکند.
دکتر زهرا چایچی افزود: مهمترین معضل بهداشتی جامعه ما، در حال حاضر مقاومتهای آنتی بیوتیکی است که سبب میشود با بالا رفتن سن افراد ناگزیر باشیم آنتی بیوتیکهای قویتری را برای آنان تجویز کنیم.
منشاء بیماریهای کرونا و آنفلوانزا، ویروسی است و مصرف آنتی بیوتیکها کمکی به درمان آنها نمیکند
وی با تاکید بر اینکه منشاء بیماریهای کرونا و آنفلوانزا، ویروسی است و مصرف آنتی بیوتیکها کمکی به درمان آنها نمیکند، افزود: افراد مستعد ابتلا به بیماریهای آنفلوانزا و کرونا، باید در زمان مناسب واکسن آن را دریافت کرده و از مصرف خودسرانه آنتی بیوتیکها پرهیز کنند.
این مسوول گفت: آنچه که در عموم ارجاع های علمی برای افزایش مقاومت بدن و درمان بیماریهای با منشاء ویروسی توصیه می شود این است که بیماران به جای مصرف آنتی بیوتیک، از نوشیدن مایعات گرم و دمنوش آویشن و عسل بهره ببرند چرا که این میتواند ضمن بهبود بخشیدن علائمی همچون سرفه، سیستم ایمنی بدن فرد را تقویت کند و مصرف مایعات فراوان میتواند در کنترل تب بدن نیز موثر باشد.
چایچی بیان کرد: مهمترین امر در پیشگیری از بیماریهای ویروسی رعایت بهداشت، استفاده از ماسک، شستشوی مرتب دستان و همچنین آموزش به فرزندان و دانش آموزان در مدارس است که تا حد زیادی میتواند از ابتلای آنان به این بیماریها جلوگیری کند.
وی افزود: به افراد در معرض بیماری، سالمند و نیز دارای نقص ایمنی توصیه میشود تا با انجام واکسیناسیون در زمان مناسب که از مرداد هر سال آغاز میشود، مانع ابتلا به موارد شدید بیماری و انتقال کمتر فرد به فرد در جامعه شوند.
تلاش برای بهبود علائم بیماریهای تنفسی
فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی بیمارستان قائم (عج) مشهد گفت: ویروسها مهمترین عامل تحریککننده بیماریهایی همچون سینوزیت آلرژیک، در فصل زمستان هستند و افراد دارای علائم آلرژیک، به دنبال عفونتهای ویروسی علائم حاد، سرماخوردگی، آبریزش بینی، تب بعد از بهبودی ممکن است دچار سرفههای طولانی مدت شوند، که احتمال دارد این سرفهها گاه تا چند هفته و یا چند ماه ادامه یابد.
دکتر یاسر یادگاری افزود: در فصل زمستان سینوسهای بیماران مبتلا به اختلالات رینوسینوزیت به دنبال تحریک هوای سرد، گرم و سرد شدن هوا و یا عفونتهای ویروسی راههای تنفسی فوقانی، دچار علائم تب و سردرد حاد میشود که نیاز به آنتی بیوتیک خواهند داشت.
وی ادامه داد: گاه نیز ممکن است این علائم به صورت مزمن درآمده و حتی بعد از رفع عفونت، علائم آبریزش بینی، خلط و ترشح پشت حلق میتواند تا ماهها باقی بماند و باعث آزار فرد مبتلا شود. بنابراین، در فصل زمستان علائم تنفسی بیشتر به صورت تحریکی یا توسط ویروسها ایجاد میشوند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: بیماران مبتلا به آسم، ممکن است به دنبال سرماخوردگی دچار حمله آسم شوند که به صورت علائم شدید درگیری راه های تنفسی، دیسترس تنفسی، تاکی پنه بروز می کند، که این افراد را ناگزیر از استفاده از داروهای بیشتر و یا مراجعه به اورژانس میکند.
وی در خصوص راههای پیشگیری از این بیماری گفت: راههای پیشگیری از ابتلا به حساسیتهای زمستانی و عدم ایجاد علائم مزمن، تزریق واکسن آنفلوانزا، دوری از فرد مبتلا، مصرف مایعات، شست وشوی بینی، استفاده از بخور، اجتناب از مصرف مواد محرک، پرهیز از قرار گرفتن در معرض باد سرد و در صورت بروز سرماخوردگی اقدام سریع برای درمان است.
یادگاری ادامه داد: همچنین استفاده مرتب از مایعات ولرم، مصرف مرکبات زمستانی و سبزیجاتی مثل شلغم و داروهای گیاهی، می تواند به کاهش تحریکها، رقیقسازی خلطها، کاهش التهاب راههای هوایی فوقانی و بهبود علائم کمک کند.
لزوم دریافت واکسن آنفلوانزا برای بیماران دارای نقص ایمنی
فوق تخصص بیماریهای ریه و مراقبتهای ویژه دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: با توجه به این که بیماری آنفلوانزا یکی از شایعترین بیماریهای فصل سرما است که سرعت انتشار بالایی دارد لذا افراد دارای نقص ایمنی حتما باید در فصل پاییز واکسن آنفلوانزا را تزریق کنند تا در ادامه سال کمتر دچار بیماری شوند.
دکتر رضا بصیری افزود: همچنین بیمارانی که سرفههای طولانی به خصوص سرفههایی با علائم نگران کننده مثل سرفه های با تب طولانی مدت، خلط خونی، با خشونت و گرفتگی صدا و با تنگی نفس زیاد دارند باید به پزشک متخصص مراجعه کنند تا اقدامات تکمیلی برای درمان آن ها انجام شود.
وی ادامه داد: توصیه میشود بیماران مبتلا به آسم و انسداد مزمن ریه حتما مراقبتهای بیشتری داشته باشند و از تماس با افراد بیمار و هوای سرد و خشک بپرهیزند و ضمن داشتن رژیم غذایی مناسب، از داروهای تجویز شده توسط پزشک به درستی استفاده کنند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: برای درمان بیماریهای تنفسی باید بروز علائم تنفسی را جدی گرفت و بیماران باید با رعایت بهداشت نظیر استفاده از ماسک، پرهیز از دست دادن و روبوسی کردن، از انتقال آن به اطرافیان جلوگیری کنند.
تزریق ۳۱ هزار و ۱۰۸ دُز واکسن آنفلوآنزا به گروههای هدف
رییس اداره بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: از مجموع ۳۲ هزار و ۱۲۰ دُز واکسن آنفلوآنزای توزیع شده در میان ۲۱ مرکز بهداشتی زیر پوشش این دانشگاه تاکنون ۳۱ هزار و ۱۰۸ دُز آن به گروههای هدف تزریق شده است.
دکتر زهرا نهبندانی افزود: میزان شیوع آنفلوآنزا از اواخر آبان و اواسط آذرماه افزایشی بود و در هفته دوم ۲۱ درصد، در هفته سوم ۱۹ درصد و در هفته چهارم ۱۴ درصد افزایش موارد بستری و مبتلا را به نسبت هفته قبل از آن داشته ایم.
وی ادامه داد: زمان مطلوب برای واکسیناسیون آنفلوآنزا از اواسط شهریورماه تا اواخر آذرماه بوده است، اما با توجه به سرمای هوا به کسانی که شامل انجام واکسیناسیون رایگان در مراکز بهداشتی نمیشوند و سیستم ایمنی و بدنی ضعیفی دارند توصیه می شود که هرچه زودتر نسبت به تهیه واکسن آنفلوآنزا و تزریق آن اقدام کنند و کسانی هم واجد دریافت رایگان این واکسن هستند به نزدیکترین مرکز بهداشت مراجعه کنند.