ضرورت اصلاح ساختارسازمان ملل از نگاه رییس جمهوری اسلامی ایران ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/06/30 سیاسی.احمدی نژاد.سازمان ملل.سفر 89 تهران - دکتر محمود احمدی نژاد رییس جمهوری کشورمان درطی سال های اخیر بارها بر اصلاح ساختار فعلی سازمان ملل و عادلانه و دموکراتیک شدن تصمیم گیری ها در آن تاکید کرد.
احمدی نژاد 28 شهریورماه جاری در دیدار با بان کی مون دبیرکل سازمان ملل در نیویورک، بر ضرورت اصلاح ساختارهای این سازمان برای دفاع از حقوق همه ملت ها تاکید کرد.
وی با اشاره به نقش سازمان ملل در مدیریت و اداره جهان، برضرورت اصلاح ساختارهای این سازمان به منظور دفاع از حقوق همه ملت ها و مشارکت همگانی در اداره جهان، تاکید کرد.
رییس جمهور با بیان اینکه امروز جهان بیش از همیشه نیازمند مشارکت همه ملت ها در مدیریت جهان است، اظهار داشت: برقراری صلح و امنیت پایدار بدون مشارکت فعال و اثرگذار همه ملت های ناممکن است و سازمان ملل متحد از این ظرفیت برخوردار است که بستر حضور فعال ملت ها را فراهم کند.
وی با انتقاد از برخورداری تعدادی از دولت ها از حق وتو، خاطرنشان کرد: معنای حق وتو، محدود کردن سایر ملت ها در اداره و مدیریت جهانی است.
بسیاری از اندیشمندان، صلح طلبان و مقامات سیاسی برخی از کشورها در طی دهه های اخیر ساختار فعلی سازمان ملل را ناکارآمد و ناعادلانه دانسته و خواستار اصلاح آن شده اند.
سازمان ملل متحد پس از توافق قدرت های پیروز جنگ جهانی دوم درسال 1945 با عضویت 50 کشور تشکیل شد. با رشد حرکت های استقلال طلبانه و پایان جنگ سرد اینک تعداد کشورهای عضو سازمان ملل به 200 کشور رسید.
تغییر شرایط جامعه جهانی نسبت به سال های پس از جنگ جهانی دوم و ناکارآمدی این سازمان در حفظ صلح و امنیت بین المللی ، موجب طرح انتقادها درباره ساختار فعلی این سازمان در طی دهه های اخیر شده است بسیاری از انتقادها به امتیاز ویژه 5 قدرت اتمی دارای حق وتو در شورای امنیت بر می گردد. مصوبات شورای امنیت به نحوی است که منافع کشورهای دارای حق وتو را تامین می کند. فقدان ضمانت اجرا مصوبات مجمع عمومی که تنها رکنی است که تمامی کشورهای عضو سازمان در آن حضور دارند نیز یکی دیگر از انتقادها به ساختار فعلی سازمان ملل است.
انگیزه ها برای اصلاح ساختار سازمان ملل متفاوت است. برخی از اتحادیه ها از جمله اتحادیه آفریقا ، اتحادیه عرب، سازمان کنفرانس سران اسلامی و برخی از کشورها مانند آلمان،ایتالیا ، ژاپن، برزیل وهند خواهان کرسی دائمی در شورای امنیت و برخورداری از امتیازحق وتو هستند. اندیشمندان صلح طلب و برخی از کشورها نیز خواهان عادلانه شدن ساختار سازمان ملل، حذف حق وتو و دموکراتیک شدن تصمیم گری در این سازمان هستند.
در طی سال های اخیر تلاش هایی نیز برای اصلاح ساختار سازمان ملل صورت گرفت.
گردهم آیی رهبران بیش از 170 کشور در نیویورک در سال 1383 و اقدامات کوفی عنان دبیرکل وقت سازمان ملل برای اصلاح ساختار این سازمان از آن جمله است.
دولت جمهوری اسلامی ایران براساس آموزه های دین مبین اسلام و قانون اساسی خواهان عادلانه و دموکراتیک شدن ساختار سازمان ملل است برهمین اساس دکتراحمدی نژاد بارها در مجامع بین المللی بر اصلاح ساختار سازمان ملل تاکید کرد.
احمدی نژاد در شهریور1385 در شصت و یکمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک با بیان اینکه گسترش بی وقفه سلاحهای اتمی، میکروبی و شیمیایی، اشغال کشورها، توسعه درگیری ها و عدم رعایت حقوق اعضای سازمان های بین المللی به عنوان رفتار بعضی قدرت ها از جمله آمریکا و انگلیس مهمترین چالش های امروز جهان است، تاکید کرد: این جنایت ها ناشی از برخورداری بعضی کشورها از حقوق ویژه و خود ساخته در این سازمان به ویژه در شورای امنیت است و تا زمانیکه ساختار و آیین کار سازمان ملل اصلاح نشود نمی توان انتظار داشت بی عدالتی، ظلم و زورگویی در جهان ریشه کن شود و یا گسترش نیابد.
رییس جمهوری ایران همچنین در مهرماه 1388 در شصت و چهارمین اجلاس سالیانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد ، تغییر ساختار فعلی شورای امنیت و سازمان ملل را مورد تاکید قرار داد.
احمدی نژاد در این مورد گفت: قابل قبول نیست که سازمان ملل و شورای امنیت که باید نماینده همه ملتها و دولت ها باشند و تصمیم گیری در آن براساس مردمی ترین و دموکراتیک ترین شیوه ها باشد تحت سلطه چند دولت و در خدمت منافع و خواست آنها باشد. اصولا در دنیایی که اندیشه و فرهنگ و افکار عمومی عامل تعیین کننده است، ادامه این وضع ناممکن و تحول اساسی یک ضرورت غیر قابل اجتناب است. ما خواهان برپایی یک نظام نوین در جهان هستیم.
احمدی نژاد در ادامه سخنان خود ،اصلاح ساختار سازمان ملل و تبدیل آن به یک سازمان روزآمد و کاملا مردمی، آزاد،عادل و موثر در مناسبات جهانی، اصلاح ساختار شورای امنیت، سلب امتیاز ویژه تبعیض آلود حق وتو را خواستار شد.
شماره 092 ساعت 16:52 تمام
تاریخ انتشار: ۳۰ شهریور ۱۳۸۹ - ۰۰:۰۱