به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه 'نیچر'، انسان توانایی ضبط و یادآوری خاطراتی را دارد كه سالها قبل اتفاق افتاده است ولی دلیل و مكانیسم این فرآیند تا امروز ناشناخته بود.
محققان به تازگی دریافته اند كه وجود پروتئینی به نام 'Arc' در مغز، باعث تنظیم فعالیت نورونها و ضبط خاطرات میشود.
مبنای این پژوهش برپایه سیناپس و نقش آن در مغز است . سیناپس به اتصال كوچك بین سلول های عصبی گفته میشود كه مسئول پردازش و بهاشتراك گذاری اطلاعات هستند.
نتایج آزمایشها بر روی موش نشان میدهد كه با یادگیری یك موضوع جدید، سیناپسهای جدید بین سلول های عصبی تولید میشود.
سیناپس ها درطول زندگی فرد از بین میروند و همین امر منجر به فراموشی خاطرات میشود ولی مهارت های گوناگونی وجود دارد كه باعث تقویت سیناپس میشود.
در این مطالعات، یافتههای ارزشمندی در اختیار دانشمندان قرار گرفته است. به عنوان مثال، درك دانشمندان از روشهای تقویت حافظه و نحوه ثبت آموختهها برای مدت زمان طولانی افزایش پیدا كرده است.
آنچه محققان را شگفت زده كرده این است كه كاركردن زیاد سلولهای عصبی در برخی از موارد بسیار خطرناك است و منجر به بیماری صرع میشود.
در این تحقیقات علت اصلی این كه چرا هر بار پس از یادگیری آموختههای جدید، آموخته های قبلی از بین نمی رود نیز شناخته شده است.
این امر به دلیل وجود مكانیسمی است كه 'homeostatic scaling' نامیده میشود. این فرآیند به سیناپس ها كمك میكند كه از خود محافظت كنند و هنگام شكلگیری سیناپس جدید آسیب نبینند.
دلیل عملكرد این مكانیسم پروتئین Arc است.
محققان بر این باورند كه كشف این پروتئین و آگاهی بر مكانیسم حافظه، منجر به دستیابی به جدیدترین روش درمان آلزایمر میشود.
یكی دیگر از كاربردهای این روش، تقویت حافظه در بیمارانی است كه بر اثر تصادف یا ضربه مغزی، بخشی از حافظه خود را از دست دادند.
گزارش كامل این نتایج در شماره اخیر نشریه 'Nature Neuroscience'به چاپ رسیده است.
علمی (6) **9259**1581
تاریخ انتشار: ۲۱ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۲:۱۷
تهران - محققان موسسه گلدستون در سانفرانسيسكو، موفق به شناخت نحوه عملكرد حافظه بلند مدت شدند.