به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، دكتر علیرضا نیكوفر روز یكشنبه در نشست خبری به مناسبت برگزاری اولین كنگره بین المللی و یازدهمین كنگره سالیانه كلینیكال انكولوژی ایران اظهار كرد: همچنین حدود 50 درصد درمان سرطان ها از طریق جراحی و در خوشبینانه ترین حالت تنها 10 درصد درمان سرطان ها از طریق شیمی درمانی انجام می شود.
وی افزود: با این كه شیمی درمانی عوارض بسیار شدید و هزینه بسیار سنگین دارد، اما در تصور عموم اینطور جا افتاده است كه هر فرد مبتلا باید شیمی درمانی شود و از آنجا كه اجماع نظر پزشكی در قالب تیم درمانی در خصوص درمان بیماران وجود ندارد، در مواردی نیز به جای این كه از رادیوتراپی استفاده شود از جراحی یا شیمی درمانی استفاده می شود و همین مساله می تواند بیماری را تشدید و كیفیت زندگی بیمار را تحت تاثیر قرار دهد.
نیكوفر ادامه داد: در بسیاری از موارد رادیوتراپی بسیار موثرتر از شیمی درمانی و جراحی و عوارض آن بسیار كمتر است؛ بیماری كه رادیوتراپی می شود می تواند به زندگی عادی خود ادامه دهد و دچار عوارض ظاهری و عوارض دیگری مانند بی اختیاری ادرار و یا برداشت حنجره در سرطان های حنجره نشود و یا بدون نیاز به حمل كیسه ای روی شكم در سرطان های دستگاه گوارش، به زندگی خود ادامه دهد.
وی با بیان این كه در حال حاضر تجهیزات مربوط به رادیوتراپی به اندازه لازم در كشور وجود ندارد، افزود: یك دستگاه رادیوتراپی حدود 2 تا 3 میلیون دلار قیمت دارد و در صورتی كه این دستگاه ها به تعداد لازم در كشور فراهم شود، می توان از صرف سالانه میلیون ها دلار برای وارد كردن داروهای درمان سرطان جلوگیری كرد.
به گفته دكتر نیكوفر، با یك دستگاه رادیوتراپی می توان ماهانه حدود 100 بیمار را تحت درمان قرار داد و اگر 40 درصد این بیماران بهبود یابند، به پیشرفت قابل توجهی در حوزه درمان بیماران سرطانی دست یافته ایم.
وی ادامه داد: دانش متخصصان ایرانی برای درمان انواع سرطان ها در سطوح بالایی قرار دارد و همتراز كشورهای پیشرفته است و اگر تجهیزات لازم در این زمینه فراهم شود می توان در این حوزه نیز همتراز با كشورهای پیشرفته گام برداشت.
نیكوفر در خصوص هزینه های درمان با رادیوتراپی گفت: هزینه رادیوتراپی از شیمی درمانی و اعمال جراحی كمتر است؛ هزینه استفاده از این تكنولوژی در بخش دولتی حدود 70 تا 80 میلیون ریال و در بیمارستان های خصوصی حدود 100 تا 150 میلیون ریال است كه قابل مقایسه با هزینه درمان های دارویی و اعمال جراحی نیست.
وی ادامه داد: به دلیل اعمال تحریم ها نتوانسته ایم دستگاه های رادیوتراپی را به مقدار لازم به كشور وارد كنیم. البته اقدامات خوبی اخیرا صورت گرفته است كه با توجه به شمار مبتلایان به سرطان كافی نیست.
** محدودیت روش های درمان سرطان، مشخص كننده نقش رادیوتراپی
دكتر محمدرضا قوام نصیری رئیس انجمن رادیوتراپی انكولوژی ایران نیز در این نشست خبری بر اهمیت توجه به درمان سرطان ها از طریق رادیوتراپی تاكید كرد و گفت: در حوزه درمان سرطان چند روش مطرح از جمله جراحی، شیمی درمانی، دارودرمانی و رادیوتراپی مطرح است.
وی توضیح داد: جراحی را در تمام انواع سرطان مانند سرطان مغز نمی توان به كار برد و در مورد سرطان های دیگر نیز دارای هزینه سنگین و عوارض زیادی است، شیمی درمانی در بهترین حالت حدود 10 تا 11 درصد در درمان سرطان موثر است، درمان با داروهای هدفمند نیز كه فقط سلول های سرطانی را هدف قرار می دهند، بسیار گران است و سازمان های بیمه گر آن را تحت پوشش ندارند؛ بنابراین می توان در بسیاری از موارد از درمان های رادیوتراپی استفاده كرد.
قوام نصیری ادامه داد: در صورتی كه تومور در مراحل اولیه باشد، می توان از رادیوتراپی استفاده كرد اما اگر تومور پیشرفت كرده و قسمت های بیشتری را درگیر كرده باشد، باید از شیمی درمانی استفاده كرد. همچنین برای درمان برخی لنفوم ها و سرطان سینه به این صورت كه توده سرطانی نه تمام بافت سینه ابتدا باید برداشته شود و سپس از رادیوتراپی استفاده كرد، حتی این تكنولوژی آن قدر پیشرفت كرده است كه می توان در حین عمل جراحی و بلافاصله پس از برداشتن تومور نیز آن را به كار برد.
وی تصریح كرد: در صورتی كه در درمان سرطان اشتباهی صورت گیرد، امكان جبران آن وجود ندارد؛ اگر جراحی صورت گیرد، دیگر نمی توان بیمار را به وضعیت اولیه بازگرداند و اگر شیمی درمانی انجام شود كه نیاز به انجام آن نبوده است، بخش زیادی از مغز استخوان از بین می رود.
قوام نصیری ادامه داد: بنابراین محدودیت روش های درمان سرطان، نقش و اهمیت رادیوتراپی را مشخص می كند.
وی در مورد میزان شیوع سرطان در كشور گفت: سالانه 90 تا 95 میلیون نفر به سرطان مبتلا می شوند كه از این تعداد 45 هزار نفر (معادل 50 درصد) جان خود را سالانه از دست می دهند درحالی كه این تعداد باید به حدود 20 تا 25 هزار نفر در سال كاهش یابد.
** اولین كنگره بین المللی و یازدهمین كنگره سالیانه كلینیكال انكولوژی ایران
دكتر فرشید اربابی دبیر اجرایی اولین كنگره بین المللی و یازدهمین كنگره سالیانه كلینیكال انكولوژی ایران نیز گفت: این كنگره ها با مشاركت انجمن های رادیوتراپی انكولوژی و مدیكال انكولوژی اروپا و همزمان با اولین كنگره بین المللی پرستاری كلینیكال انكولوژی از 19 تا 21 آبان ماه در مركز همایش سازمان مدیریت صنعتی برگزار می شود.
وی سرطان پانكراس، پروستات، مثانه و سینه را از جمله محورهای كنگره كلینیكال انكولوژی ایران اعلام كرد و افزود: علاوه بر سخنرانان داخلی، سخنرانانی از كشورهای آمریكا، مصر، انگلیس، امارات متحده عربی، عراق، اسپانیا، هند، دانمارك، بلژیك، آلمان و تركیه در خصوص این مباحث سخنرانی خواهند كرد.
اربابی خاطرنشان كرد: دو كارگاه آموزشی نیز با موضوعات تومورهای سر و گردن و تومور پروستات طی روزهای برگزاری این كنگره ها، برپا می شوند.
وی ادامه داد: تاكنون 250 مقاله به دبیرخانه این كنگره ها ارسال شده است كه از این تعداد 150 مقاله پذیرفته شده و از بین مقالان پذیرفته شده نیز 30 مقاله به صورت سخنرانی و بقیه به صورت پوستر ارایه می شوند.
وی گفت: در كنگره پرستاری كلینیكال انكولوژی نیز موضوعاتی همچون سرطان سینه، ارتباط با بیمار، جنبه های روانی بیماری، مراقبت های تسكینی، سرطان كودكان و چالش های پرستاری سرطان به بحث و تبادل نظر گذاشته می شود.
علمی** 1834
خبرنگار: ناهید شفیعی **انتشار: زهره محتشمی پور
تاریخ انتشار: ۹ آبان ۱۳۹۵ - ۱۲:۳۳
تهران- ایرنا- دبیر علمی اولین كنگره بین المللی و یازدهمین كنگره سالیانه كلینیكال انكولوژی ایران با بیان این كه 40 درصد سرطان ها را می توان با استفاده از رادیوتراپی درمان كرد، گفت: با این حال این روش درمانی آن چنان كه باید در كشور ما شناخته نشده است و به آن اهمیت داده نمی شود.