اراك - ايرنا - رعايه تغذيه متعادل، مصرف آگاهانه تمامي گروه هاي اصلي غذايي در خوراك روزانه و خوردن سه وعده غذا در ايام ماه مبارك رمضان و روزه داري ضروريست.

به گزارش ايرنا، رساندن آب ، املاح، ويتامين ها ، پروتئين و هيدروكربورها به بدن از توصيه هاي جدي پزشكان براي سلامت است و در ماه مبارك رمضان كه ساعت مصرف تغذيه تغيير مي كند بايد با آگاهي و حساسيت تمامي گروه هاي غذايي به ويژه نان و غلات، ميوه و سبزي، گوشت و حبوبات و شير و لبنياترا در وعده هاي غذايي گنجاند.
مصرف وعده غذايي سحر در ايام روزه داري از اهميت زيادي برخوردار است چرا كه پس از آن ساعات زيادي بدون خوردن و اشاميدن سپري مي شود و بايد آب مورد نياز بدن و مواد غذايي به درستي مصرف شود تا ضمن كاهش احساس گرسنگي، نيازهاي بدن نيز تامين شود.
در فاصله افطار تا سحر مي توان يك وعده غذايي مانند شام سبك را صرف كرد كه البته اين به وضعيت خود شخص و تمايل او به صرف غذا بستگي دارد و در اين وعده غذايي بيشتر گروه هاي غذايي شير و لبنيات مانند شير ماست و پنير ميوه وسبزي، خرما، نان و غلات براي افزايش قند خون توصيه مي شود.
مصرف شيرگرم،فرني و يا شيربرنج، مواد غذايي آبكي مثل سوپ كم چرب، آش كم حبوبات، حليم بدون روغن و شكر و همچنين مايعات به هنگام افطار و سحر موجب حفظ تعادل آب و مواد معدني مورد نياز براي فرد روزه دار مي شود.
علاوه بر آن استفاده از سبزي و ميوه در هنگام افطار و همچنين در فاصله زماني بين افطار تا سحر به دليل اينكه منبع خوبي از فيبر هستند براي دستگاه گوارش بسيار مفيد است و مانع بروز يبوست مي شود.
در وعده سحري بايد مقدار مناسبي از سبزي هاي مختلف مصرف شود چراكه سبزي ها با دارا بودن مواد مغذي مختلف و آب، علاوه بر تامين ويتامين ها و مواد معدني مورد نياز بدن، از تشنگي فرد در طول روز جلوگيري مي كنند.
مصرف مواد غذايي شيرين در وعده سحري توصيه نمي شود به دليل اينكه با تحريك انسولين موجب ورود قند خون به داخل سلول ها و در نتيجه كاهش قند خون مي شود به اين ترتيب مصرف مواد غذايي شيرين و حاوي قندهاي ساده مثل شيريني و شكلات در وعده سحري موجب مي شود شخص زودتر گرسنه شود.
انواع ميوه را كه حاوي مواد مغذي بسيار مفيد براي سلامت بدن است بهتر است در وعده افطار و يا در فاصله افطار تا سحر مصرف كرد.
از كربوهيدرات هاي پيچيده مثل غلات از جمله گندم و جو و حبوبات مانند عدس، لوبيا، نان هاي سبوس دار و غذاهاي حاوي فيبر مثل سبزي ها، حبوبات، غلات، ميوه به ويژه سيب، گلابي، آلو و ميوه هاي خشك در بين وعده هاي غذايي نيز بايد در وعده هاي غذايي رمضان بيشتر استفاده كرد چراكه اين غذاها به آهستگي هضم مي شود و باعث مي شود احساس گرسنگي كمتري احساس شود.
توصيه مي شود براي تامين آب مورد نياز پس از صرف افطار و تا قبل از خواب به تدريج انواع ميوه، چاي كمرنگ و ساير مايعات به ويژه آب براي جبران كم آبي بدن نوشيده شود.
نوشيدن شربت هاي سنتي و خانگي مانند خاك شير، عرق بيد مشك، شربت بهار نارنج و شربت آبليمو نيز در اين ايام براي تامين آب مورد نياز بدن مناسب است.
با وجود مزاياي فراوان روزه داري براي حفظ سلامت افراد،دين اسلام براي افراد بيمار، سالمندان، زنان باردار و مسافران روزه داري را ممنوع كرده و افراد بيمار و ضعيف تنها در مشورت با پزشك و اطمينان از نداشتن ضرر بايد روزه بگيرند و از صدمه زدن به بدن خود بپرهيزند.
برخي از كساني كه ديابت دارند به دليل تغييرات شديد قند خون ناچار به رعايت رژيم خاصي هستند مجبورند كه هر چند ساعت يك بار مقداري غذا مصرف كنند و رعايت نشدن موازين تغذيه اي لطمات جدي به سلامت آنان وارد مي كند به همين دليل ضروري است افراد مبتلا به هر نوع بيماري با پزشك متخصص مربوطه و با نظر وي اقدام به روزه داري كنند.
روزه داري براي توجوانان و جوانان بايد با حساسيت بيشتري در حوزه رعايت اصول تغذيه همراه باشد چرا كه اين قشر فعاليت بدني زياد و سوخت و ساز بالايي دارند و دريافت ناكافي مواد غذايي مي تواند در روند رشد آنان لطمات جبران ناپذيري داشته باشد.
در ايام روزه داري فعاليت هاي شديد كه منجر به مصرف انرژي زياد و همچنين تعريق فراوان در طي روز شود باعث بروز سوء تعذيه حفيف يا شديد مي شود و در اين ايام بايد با اگاهي از تمرينات سخت بدني خودداري كرد.
درخصوص شرايط سالمندان بايد يادآوري كرد كه دستگاه گوارش در سنين كهولت تا حدودي دچار ضعف شده بنابراين قدرت جذب مواد مغذي در افراد كاهش مي يابد و احساس تشنگي به ندرت رخ مي دهد و به همين دليل بايد اگر روزه داري مي كنند بدون اينكه احساس تشنگي كنند روزانه حداقل هشت ليوان آب بنوشند.
سالمندان اگر روزه مي گيرند بايد مراقبت بيشتري دريافت كنند كاهش ميزان آب بدن سالمندان و كاهش قند خون ممكن است موجب سرگيجه شود و اينگونه سرگيجه ها اگر موجب زمين خوردن فرد شود خطرآفرين خواهد بود.
مصرف ميوه رنده شده، لبنيات همچون شيركم چرب استفاده ا انواع سوپ هاي كم چرب و آش هاي سبك در افطار و سحر و نوشيدن چاي كمرنگ در فاصله افطار تا سخر براي آنها مفيد است و مي تواند تعادل آب و موارد معدني را برقرار كند.
روزه داري اين گروه سني بهتر است تحت نظر پزشك معالج و متخصص تغذيه انجام شود.
بدن انسان برخلاف ماشين كه براثر كار و فعاليت مستهلك مي شود با انجام فعاليت هاي بدني و ورزش توانايي بيشتري كسب مي كند و عضلات، مفاصل، قلب، ريه ها و بسياري از ارگان ها و دستگاه هاي بدن در اثر بي تحركي آسيب مي بينند، اين درحالي است كه پيشرفت هاي علمي و فناوري هاي روز سبب شده كه بسياري از فعاليت هاي روزمره ماشيني شود و به همين دليل كم تحركي و بي تحركي در زندگي روزانه جاي خود را باز كرده است كه به دنبال آن عوارض و بيماري هاي ناشي از كم تحركي امروزه در جوامع بسيار ديده مي شود.
آخرين راهنماي سلامت و تغذيه در سال 2010 نيز انجام منظم و روانه فعاليت فيزيكي رابراي همگان توصيه كرده و تاكيد مي كند در كنار تغذيه مناسب بايد فعاليت منظم بدني نيز براي بهبود عملكرد و ارتقاي كارايي سيستم هاي موجود در بدن انجام مي شود.
فعاليت بدني زماني موثر خواهد بود كه به طور متوسط سه تا پنج روز در هفته و به مدت 30 تا 60 دقيقه در روز انجام شود، فعاليت كمتر از سه روز در هفته تاثير بالايي در بالابردن آمادگي جسماني و بالا بردن كارايي بدن نخواهد داشت.
در ايام ماه مبارك رمضان بهترين زمان براي انجام فعاليت هاي بدني و ورزش حداقل يك ساعت پس از صرف افطار است.
ورزشكاران افطاري سبك كم چرب حاوي قندهاي پيجيده همچون خرما، توت خشك، نان و سيب زميني و با مشورت با متخصص تغذيه تا حدي از قندهاي ساده و شيريني مصرف مي كنند.
ورزشكاران بهتر است انجام فعاليت هاي ورزشي را يك روز در ميان انجام دهند تا ضمن انجام استراحت كافي فرصت مناسبي براي بازسازي منابع انرژي براي بدن فراهم شود.
قبل از انجام حركات ورزشي آب و يا مايعات بايد مصرف شود و در حين ورزش نيز از مصرف مايعات و انواع نوشيدني هاي كم شيرين و حاوي نمك دريغ نشود.
توصثه پزشكان اين است كه پس از انجام فعاليت ورزشي به ويزه در ماه مبارك رمضان بايد براي تكميل منابع قندي عضلات از كربوهيدرات پيچيده استفاده شود.
باتوجه به محدوديت هاي دريافت مايعات در هنگام روزه داري بايد از انجام فعاليت هاي روزمره زير نور خورشيد و محيط هاي باز اجتناب شود و اگر روزه دار ناگزير به انجام فعاليت هاي روزمره در محيط هاي باز و در معرض تابش خورشيد است بايد زمان آن را تا جاي ممكن كاهش دهد.
6992/6013/خبرنگار: آذر اسفندياري*** انتشاردهنده:مژگان حيدري