به گزارش خبرنگار ایرنا، امسال به دلیل افزایش میزان بارندگی ها شاهد رویش قارچ های سمی در بیشتر نقاط كشور از جمله استان های غربی بودیم و آمار مسمومان به این دلیل نیز از اردیبهشت تاكنون روند صعودی داشته است.
بیشترین آمار فوتی ها با هشت مورد متعلق به كرمانشاه است و در سایر استان ها نیز هر روز به آمار قربانیان اضافه می شود.
صاحب نظران گیاه شناسی و متخصصان علوم پزشكی بین قارچ های پرورشی و نوع وحشی كوهی آن از نظر وجود مواد تفاوت قائل هستند و می گویند قارچ های پرورشی بسته بندی مشكلی برای مصرف ندارد.
اما به اعتقاد این افراد، از نظر ظاهری هیچ تمایزی بین قارچ های سمی و خوراكی وجود ندارد و تفاوت آنها حتی برای یك قارچ شناس نیز به راحتی قابل تشخیص نیست.
این افراد توصیه می كنند؛ تنها قارچ هایی كه توسط مراكز مجاز و در بسته بندی های دارای مجوزهای سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت، درمان و پزشكی می باشند، باید مصرف شود.
** وجود 50 نوع قارچ سمی
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات گیاه پزشكی كشور اعلام كرد: 50 گونه قارچ سمی در ایران وجود دارد كه چهار مورد آن مرگبار است.
محمدرضا آصف می گوید بررسی نمونه قارچهای مصرفی مربوط به بیماران مسموم نشان می دهد یك نوع از آنها، قارچ سمی و كشنده با عوارض كبدی'Lepiota brunneioncarnata' بوده و 2 نوع قارچ سمی و غیركشنده 'Hypholoma fascicalare' و 'Coprinopsis atram entaria' نیز موجب مسمومیت افراد شده است.
وی اظهار كرد كه اولین نمونه این قارچ ها از كرمانشاه و آخرین آنها از كهكیلویه و بویراحمد جمع آوری شد.
سابقه مسمومیت براثر مصرف قارچ به سال 1385 بر می گردد كه در آن سال نیز با طغیان رویش قارچ های سمی در برخی نقاط كشور حدود 600 نفر از هموطنان راهی بیمارستان شدند.
** 8 فوتی و 478 مسموم در كرمانشاه
رئیس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشكی كرمانشاه نیز آخرین آمار مسمومیت با قارچ از ابتدای اردیبهشت ماه تا پنجم خرداد را اعلام كرد و گفت: در این مدت 478 نفر به مراكز درمانی استان مراجعه كرده اند.
دكتر صائب مدرسی، تعداد افراد بستری را 23 نفر، در بخش تخصصی را 14 نفر، در بخش ویژه را پنج نفر، بستری در اورژانس را چهار نفر، فوتی را هشت نفر و اعزام به شیراز را 18 نفر ذكر كرد.
** مردم قارچ های كوهی را مصرف نكنند
رئیس اداره تحقیق، توسعه و آموزش مردمی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكی كرمانشاه نیز به اطلاعیه ستاد مركزی اطلاع رسانی داروها و سموم در خصوص پیشگیری از مسمومیت با قارچ های سمی اشاره كرد و گفت: تنها راهكار جلوگیری از مسمومیت، مصرف نكردن قارچ های كوهی است.
دكتر وریا رحیمی در گفت و گو با ایرنا اظهار كرد كه توصیه ما به مردم این است كه هیچ نوع قارچ كوهی وحشی را مصرف نكنند اما مصرف قارچ های پرورشی بسته بندی شده مشكلی ندارد.
او از مردم خواست در صورت خریداری قارچ بسته بندی حتما به برچسب بهداشتی آن توجه كنند.
او در ادامه گفت: با توجه به علایم گزارش شده، قارچ عامل مسمومیت هموطنانمان از جنس و گونه Amanita virosa می باشد كه تا حدودی به قارچهای خوراكی شباهت داشته و می تواند در كنار آنها در محل رویش وجود داشته باشد.
وی همچنین یادآوری كرد كه مردم باید از مصرف قارچ های خودرو بخصوص قارچ هایی كه در كنار تنه درختان (علی الخصوص درختان خشك شده) می رویند و یا قارچ های جمع آوری شده توسط افراد عادی و یا قارچ هایی كه به صورت فله ای عرضه می شوند، خودداری كنند.
او تاكید كرد كه تنها قارچ هایی كه توسط مراكز مجاز و در بسته بندی های دارای مجوزهای سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت، درمان و پزشكی می باشند، باید مصرف شود.
رحیمی افزود: شناسایی انواع خوراكی قارچ از انواع سمی تنها براساس خصوصیات ظاهری مانند شكل، رنگ، بو، قوام و مزه مشكل بوده و تنها توسط متخصصان و كارشناسان مجرب قارچ شناسی و گیاه شناسی امكان پذیر است.
او گفت: بنابراین به توصیه های برخی از افراد عادی در تشخیص انواع سمی از انواع خوراكی قارچ توجه نكنید.
وی اظهار كرد: مصرف قارچ ها توسط پرندگان و سایر جانوران اهلی و وحشی نشان دهنده غیرسمی بودن قارچ برای انسان نمی باشد.
وی در ادامه گفت: برخی از روش ها و معیارهای سنتی مانند تغییر رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، یا وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رویش قارچ معیار علمی و صحیحی برای تشخیص عدم سمی بودن قارچ در همه موارد نیست.
وی با تاكید بر اینكه هرگز قارچ ها را به صورت خام و به مقدار زیاد مصرف نكنید، افزود: برخی از سموم موجود در قارچ ها مقاوم به گرما بوده و فرآیندهای آماده سازی غذا مانند كباب كردن، آب پز كردن، سرخ كردن، بخار پز كردن قادر به تخریب كامل مواد سمی موجود در قارچ نمی باشد.
این متخصص در حوزه مسمومیت در ادامه تصریح كرد در صورت بروز علایم و نشانه های گوارشی (تهوع، استفراغ و اسهال) به صورت تاخیری (12-5 ساعت پس از مصرف خوراكی قارچ)، هر چه سریعتر بیمار را به مركز درمانی تخصصی سم شناسی بالینی و مسمومیت ها منتقل كنید.
رحیمی افزود: در مواردی كه علائم گوارشی به صورت تاخیری (با فاصله بیش از 6 ساعت از مصرف قارچ) رخ دهد این دسته از قارچ ها سم به مراتب بیشتری دارند و علت اصلی نارسایی حاد كبدی و مرگ تعدادی از هموطنانمان نیز همین مسئله بوده است.
وی بیان كرد: انتقال سریع بیمار مسموم به یك مركز درمانی تخصصی مسمومیت ها امكان درمان موفقیت آمیز را افزایش می دهد و هرگونه تاخیر در این امر سبب افزایش احتمال شكست درمان و حتی مرگ بیمار می شود.
او گفت: بنابراین با مشاهده علایم و نشانه های بالینی اولیه به ویژه از نوع تاخیری در فردی با سابقه مصرف خوراكی قارچ، از هرگونه خوددرمانی و درمان علامتی پرهیز نموده و بیمار را در اسرع وقت به بیمارستان منتقل نمایید.
وی اضافه كرد: در صورت امكان، نمونه باقی مانده قارچ مصرف شده توسط بیمار را برای شناسایی كادر پزشكی در بیمارستان به همراه داشته باشید.
** قارچ پرورشی مشكلی برای مصرف ندارد
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی كرمانشاه نیز با بیان اینكه هیچ ارتباطی بین قارچ های كوهی وحشی سمی با قارچ های پرورشی وجود ندارد، گفت: مصرف قارچ های پرورشی بسته بندی شده كه دارای برچسب بهداشتی است، مشكلی ندارد.
سیدافشین صفوی به مردم توصیه كرد كه قارچ پرورشی را از مراكز معتبر تهیه و مصرف نمایند و به هیچ وجه از فروشندگان دوره گرد قارچ تهیه نكنند.
او آماری از تعداد واحدهای پرورش قارچ در استان نیز ارائه كرد و گفت: اكنون 16 واحد و یك مجتمع تولید قارچ در استان كرمانشاه فعال است.
وی تولید سالانه قارچ دراین واحدها را 2 هزار و 100 تن ذكر كرد و افزود: قارچ تولیدی این واحدها به صورت بسته بندی در فروشگاه های معتبر استان عرضه می شود.
وی با بیان اینكه این قارچ های پرورشی از نوع دكمه ای و كاملا خوراكی و بهداشتی است، گفت: قارچ یكی از منابع اصلی پروتئین است و توصیه ما به مردم مصرف قارچ پرورشی به عنوان تامین كننده پروتئین است.
استان كرمانشاه 2 میلیون نفر جمعیت دارد كه در 2 هزار و 622 روستا و 32 شهر سكونت دارند.
3033/8066
گزارش از فرزاد نویدی
تاریخ انتشار: ۶ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۴:۴۸
كرمانشاه - ایرنا - مسمومیت یك هزار و 17 نفر و فوت 15 تن از هموطنان به دلیل مصرف قارچ سمی در یك ماه اخیر، موجب شده تا عده ای از مردم از مصرف قارچ های پرورشی نیز خودداری كنند.