به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، بانك مركزی دوم اردیبهشت ماه امسال در بخشنامه ای تاكید كرد كه به كارگیری ابزار بیت كوین (Bit Coin) و سایر ارزهای مجازی در همه مراكز پولی و مالی كشور ممنوع است.
این بخشنامه، با واكنش وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مواجه شد به طوری كه «محمدجواد آذری جهرمی» هشتم اردیبهشت ماه به مصوبه اخیر بانك مركزی پیرامون ممنوعیت استفاده از ارزهای دیجیتال اشاره كرد و گفت: مصوبه بانك مركزی به عنوان سیاستگذار اصلی پولی و مالی كشور در مورد ارزهای رمزنگاری شده مانند بیت كوین كه به بانك ها و صرافی ها اعلام و استفاده از آنها را ممنوع كرده است، به معنای ممنوعیت و یا محدودیت بكارگیری ارز دیجیتال در توسعه داخلی نیست.
در همین رابطه مجید افرا كه مدیرعاملی یك شركت ارائه دهنده خدمات پرداخت الكترونیك را بر عهده دارد اقدام وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات را آینده نگرانه توصیف كرد و افزود: تلاش برای استفاده از ارزهای دیجیتال تحولی مثبت در كسب و كارهای كوچك و بزرگ رقم خواهد زد.
وی ادامه داد: ارزهای دیجیتال قابلیت نظارتی بیشتری نسبت به مبادلاتی فعلی دارند زیرا وقتی درباره ارز دیجیتال و بلاك چین ها صحبت می شود، این ارزها نهادهای نظارتی مستقیم و غیر مستقیم فراوانی دارند كه شفافیت مالی در مراودات ایجاد می كنند.
فناوری زنجیره بلوكی (بلاك چین Block Chain) یك پایگاه داده توزیع شده از اسناد و یا دفتركل عمومی از همه تراكنش ها یا رویدادهای دیجیتال است كه توسط اجزای تشكیل دهنده اش به شكل مشترك اجرا می شود؛ نفوذ ناپذیری آن در برابر هكرها از ویژگی های آن است كه سبب شده تا ارزهای دیجیتال برپایه این فناوری شكل بگیرند و رشد كنند.
افرا خاطر نشان ساخت: استفاده از ارزهای دیجیتال شفافیت زیادی در مراحل مختلف انتقال پول ایجاد می كند و این فناوری به صورت كامل نشان می دهد كه پول مذكور با چه ضریبی، چه ساختاری و چه فرایندی منتقل شده است و هیچ چیز آن پوشیده نخواهد ماند.
این فعال درگاه های پرداخت الكترونیك ضمن حمایت از اقدام وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برای ایجاد ارز دیجیتال گفت: ارزهای دیجیتال علاوه بر شفافیتی كه به همراه دارند، تسهیل گر مبارزه با پولشویی و سایت های فعال در كارهای خلاف هستند.
یك صاحب نظر در حوزه ارزهای دیجیتال نیز ضمن حمایت از توجه مقام های دولتی به فناوری های جدید آن را قدم مثبتی در فراگیرتر شدن آنها دانست.
میرسهیل نیكزاد كه در زمینه امور ارزهای دیجیتال و بلاك چین تخصص دارد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تلاش برای استفاده از رمز ارزها را برای همه بخش های كشور مفید دانست و گفت: ارزهای رمزنگار فرصت های بسیارخوبی برای همه بخش های خصوصی و دولتی است كه بازی برد - برد را رقم خواهد زد.
به گفته وی، رفتن به سمت رمز ارزها یك ضرورت است كه چنانچه به آن بی توجهی شود اجبار ما را به آن سمت خواهد كشاند زیرا اكنون مردم به این فناوری فكر می كنند و برخی نیز به آن متمایل شده اند.
نیكزاد ممنوعیت اعلام شده از سوی بانك مركزی درباره فعالیت در رمزارزها را رسمی ندانست و در عین حال گفت: ممنوعیت مذكور اگر رسمی هم باشد كل فعالیت های این بخش را شامل نمی شود بلكه قصد بانك مركزی ممنوع كردن فعالیت بانك ها در این باره است.
این فعال بیت كوین و بلاك چین تاكید كرد: رمز ارزها فرصت بسیار خوبی برای كشور است كه باید با برنامه ریزی از این فرصت نهایت استفاده را داشت.
«غلامعلی كامیاب» كه اكنون مشاور رئیس كل بانك مركزی است، دیماه پارسال در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره ارزهای دیجیتال و رشد آن در سال های اخیر گفته بود: پول های رمزنگاری شده كه یكی از معروف ترین و مقبول ترین آنها «بیت كوین» است، در یكسال اخیر رشد قابل توجهی داشته اند و حتی گردش مالی آن در یك روز گاهی به میلیاردها دلار نیز می رسد.
وی ابعاد ارزهای دیجیتال را «ناشناخته» توصیف كرد و گفت: مشكل اینجاست كه معلوم نیست پشت سر آن چه نهاد یا سازمانی قرار دارد؛ این ابهام بزرگ مورد توجه سازمان های بزرگ بین المللی از جمله صندوق بین المللی پول نیز قرار گرفته و به بانك های مركزی كشورها توصیه كرده كه مراقبت و پایش لازم را درباره ارزهای رمزنگاری شده داشته باشند.
عضو پیشین هیات عامل بانك مركزی تاكید كرد: با وجود توسعه ارزهای دیجیتال در دنیا، هنوز هیچ اجماع خاصی درباره آنها بوجود نیامده است؛ اغلب كشورها یا آن را رد كرده اند و یا در حال بررسی آن هستند.
كامیاب با بیان اینكه در برخی كشورها مقرراتی برای معامله با ارزهای دیجیتال وضع شده است، گفت: ارزهای رمزنگاری شده دارای ابهامات و نوسان های بسیار است؛ یعنی در عین حال كه رشد بالایی را در سال های اخیر داشته اما افت ارزش آن نیز قابل توجه بوده است.
رئیس سازمان نظام صنفی رایانه ای كشور نیز نظرها درباره ارز دیجیتال را متعدد و متنوع دانست و گفت: عده ای منكر استفاده از ارزهای دیجیتال هستند در عین حال عده ای نیز بر توسعه آن تاكید دارند.
محمد باقر اثنی عشری در گفت و گو با ایرنا افزود: عده ای نیز تلاش می كنند نسبت به طراحی مدل بومی آن اقدام كنند.
وی ادامه داد: تلاش آنانی كه طراحی ارز دیجیتال بومی را دنبال می كنند به بار نشسته است و احتمال دارد در نمایشگاه الكامپ كه مرداد امسال برگزار می شود، ارز دیجیتال بومی رونمایی شود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هشت اردیبهشت ماه امسال با بیان اینكه پیكره آینده جهان براساس فناوری «بلاك چین» (زنجیره بلوكی) است، برگشت به عقب در برابر ارز دیجیتال را بی معنا دانست و گفت: مدل آزمایشی ارز دیجیتال ایرانی آماده شده است.
ارز دیجیتال یا «بیت كوین» در سال 2008 میلادی تولد یافت؛ مبدع آن كه با نام مستعار «ساتوشی ناكوموتو» معرفی می شود، با گذشت نزدیك به یك دهه از آغاز فعالیت این نوع ارزها هنوز ناشناخته مانده است.
مزیت این ارز این است كه تابع قوانین و استانداردهای بانك مركزی هیچ كشوری نیست؛ هرچند همچون ارزهای كاغذی با نوسان قیمتی همراه است.
به طور كلی ارزهای دیجیتال بر بستر شبكه جهانی اینترنت بین اشخاص مبادله می شود و هیچ بانك یا دولتی بر آن نظارت نمی كند.
از آنجا كه حساب ها شفاف و تراكنش ها قابل مشاهده و تایید دیگران است، امكان تقلب ندارد اما معامله گران ارز دیجیتال ناشناس باقی می مانند و همین مزیت سبب شده است بسیاری از دولت ها درصدد ممنوعیت آن برآیند.
بانك مركزی ایران نیز كار بررسی ارزهای دیجیتال را آغاز كرده و قرار است حداكثر تا نیمه نخست امسال سیاست های خود را در این زمینه به طور رسمی اعلام كند.
اكنون كه مردم به سمت استفاده از این فناوری جدید جلب شده اند جا دارد تا مقام های ذیربط با تدوین سازو كارهای لازم ضمن حفاظت ازداده های مردم راهكاری اتخاذ كنند كه حقوق دولت هم در این میان محفوظ بماند.
اقتصام**2078**2025** 1701
تاریخ انتشار: ۲۴ خرداد ۱۳۹۷ - ۰۸:۰۰
تهران- ایرنا- در حالی كه ارزهای دیجیتال تهدیدها و فرصت هایی را برای اقتصاد جهانی در سال های اخیر رقم زده اند، كارشناسان فناوری اطلاعات آن را فرصتی فراروی اقتصاد كشورمان می دانند كه می توان با برنامه دقیق نهایت بهره برداری را از آن داشت.