تاریخ انتشار: ۲۴ تیر ۱۳۹۷ - ۱۵:۰۳

بیرجند - ایرنا - مسئول حوزه پژوهش اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی گفت: دومین غذای محلی استان با عنوان مهارت سنتی پخت قروت (غذای بنفش) در فهرست میراث فرهنگی ناملموس كشور ثبت ملی شد.

سید احمد برآبادی روز یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: پس از برپایی سفره بنفش بیرجندی و سرو قروت (كشك) برای یكهزار و 200 نفر از بیرجندی‌ های مقیم تهران و سایر مدعوین، روز شنبه (23 تیرماه) در جلسه شورای ثبت میراث ناملموس كشور، دانش و فرهنگ این غذای محلی در فهرست آثار ملی قرار گرفت.
وی اظهار داشت: تاثیر غذا و فرهنگ یك رابطه دوسویه است و همان گونه كه محیط و فرهنگ باعث شكل گیری این نوع غذای محلی می شود غذای محلی هم بر فرهنگ تاثیرگذار است.
مسئول حوزه پژوهش اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی گفت: نمادگرایی غذای محلی قروت در ادبیات شفاهی، تاثیر آن بر زبان و استفاده از واژگان غذایی در موارد غیر غذایی از جمله مباحثی است كه در فرهنگ خراسان جنوبی وجود دارد.
وی یادآور شد: قروت امروز با هویت جمعی خراسان جنوبی گره خورده است به گونه ای كه در سفر مقامات رسمی به بیرجند، قروت هم در كنار سایر غذاها سرو می شود.
برآبادی گفت: از سوی دیگر سرو قروت در رستوران ها و سفره خانه ها و ابداع پیتزای قروت و از همه مهمتر برگزاری سفره بنفش بیرجندی و سرو قروت برای یكهزار و 200 نفر از بیرجندی ‌های مقیم تهران نشان دهنده گره خوردن این نوع غذای محلی با هویت اجتماعی و فرهنگی مردم بیرجند است.
وی افزود: قروت از جمله غذاهایی است كه از فرآورده های دامی تهیه می شود و رنگ بنفش و زیبای آن نظر هر بیننده ای را به خود جلب می كند.
مسئول حوزه پژوهش اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی اظهار داشت: این غذای لذیذ توسط عامه مردم بیشتر استفاده می شده است ولی خواص و بزرگان هم نمی توانسته اند از لذت خوردن قروت چشم پوشی كنند.
وی با بیان اینكه قروت به 2 صورت گرم و سرد مصرف می شود گفت: برای تهیه قروت گرم مقداری پیاز داغ یا سیر داغ تهیه كرده و قروت را به آن اضافه می كنند، همچنین كمی نمك، فلفل سیاه و دارچین نیز افزوده می شود و قبل از آن كه به جوش بیاید از روی حرارت برداشته و آماده خوردن است.
وی ادامه داد: قروت گرم را گاهی با بادمجان، سیب زمینی، كدو، كما و سبزیجات پخته مثل اسفناج میل می كنند و این غذا از جمله غذاهای سنتی شهرستان بیرجند و خراسان جنوبی است كه هنوز در بیشتر نقاط آن را طبخ می كنند.
پیش از این غلور خراسان جنوبی ثبت ملی شده بود كه نوعی غذای محلی و از خانواده آش های ایرانی است و بیشتر ایام محرم طبخ می شود.
بین ایرانیان به گندم خورد شده «بلغور» می گویند و در خطه خراسان جنوبی «غلور» نامیده می شود و مثل بقیه آش های ایرانی تركیبی از حبوبات است كه البته گوشت قرمز در آن به كار می رود.
به گزارش ایرنا با همكاری بیرجندی های مقیم تهران روز جمعه (22 تیرماه) جشن ثبت ملی كشك (قروت بیرجندی) كه به غذای بنفش معروف است با حضور یكهزار و 200 نفر از اهالی خراسان جنوبی و سایر شهرها در تالار آبگینه تهران برگزار شد.
در این مراسم كه حدود 400 مهمان غیربومی از سایر استان های كشور حضور داشتند 10 كشك ساب در 250 تغار كشك، كار ساییدن كشك ها را انجام دادند و در پایان كشك و بادمجان در ظروف مخصوص صنایع دستی به همراه نان محلی بیرجندی سرو شد.
تاكنون بیش از 830 اثر تاریخی، طبیعی و ناملموس استان خراسان جنوبی ثبت ملی شده است. این استان سه اثر ثبت جهانی دارد.
7557*3028