طی گزارشی به موضوع روابط در سریالهای شبکه خانگی پرداختهایم که برای بررسی آن به سراغ یک روانشناس رفتیم تا تحلیلی در خصوص شخصیتهای سریالهای این شبکه در اختیار مخاطبان خود قرار دهیم.
سارا علیعسگری در گفتوگو با خبرنگار ایرنا، اظهار داشت: در سریالهای شبکه خانگی که این روزها مخاطبان بسیاری نیز پیدا کرده است روابطی نشان داده میشود که نام عشق را بر خود نهادهاند اما این نوع روابط عشق نیست و پایه اشتباهی دارد.
وی افزود: مشکل از جایی آغاز میشود که ساختن رابطه را یاد نگرفتهایم اینکه چطور وارد یک رابطه شویم و آن را بسازیم تا معنای حقیقی عشق را داشته باشد بلکه روابطی را شکل میدهیم که بیشتر آسیب زننده هستند تا مناسب.
این روانشناس خاطرنشان کرد: به عنوان مثال در سریال «ممنوعه» اختلال های شخصیتی بسیاری دیده میشود که یکی از آنها خودشیفتگی است افرادی که مشکلات بسیاری را در زندگی پشت سر گذاشتهاند و امروز به دیگران آسیب میزنند و نه تنها این اختلالات را بلکه تمام آسیبها را نیز به خانواده منتقل میکنند.
وی افزود: در این سریال هر کدام از این افراد وارد رابطههای ناکارآمد شده بودند و برخی از آنان که عموماً جوانان هستند به سمت مواد مخدر رفتند که همین روی آوری به مواد مخدر تلاشی بیهوده برای فرار از مشکلات را تداعی میکند که به دلیل حال بدی که از محیط میگیرند پناهی برای آنها میشود.
علیعسگری تاکید کرد: صد در صد افرادی که در این سریالها نشان داده میشوند در جامعه نیز وجود دارند و من در بین مراجعان خود با بسیاری از این افراد برخورد دارم و هر روز نیز تعداد آنان بیشتر میشود.
وی با بیان اینکه نشان دادن این نوع روابط خوب است اما صرفاً نشان دادن این شخصیتها و این نوع زندگیها کافی نیست بلکه باید راه حلهای خروج از این شرایط نیز نمایش داده شود تا مسیر آموزش را هموارتر سازد، تصریح کرد: من به عنوان یک روانشناس وقتی با نگاه کارشناسی به تماشای این سریال مینشینم میتوانم تحلیلهایی داشته باشم اما عموم مردم از این توانایی برخوردار نیستند.
این روانشناس با تاکید بر اینکه آموزش از خانواده آغاز میشود اظهار داشت: ارتباط از پدر و مادر شکل میگیرد زیرا فرزندان بیشترین زمان خود را با خانواده میگذرانند پس باید از همان کودکی آموزش آغاز شود و بعد در مدارس آموزشها ادامه یابد.
وی افزود: خانوادههای امروز از همان فرزندان دهه ۶۰ تشکیل شده اند که در شرایط نامناسب، محرومیت و محدودیتها رشد یافته اند و امروز روابط درست و فرزند پروری مناسب را بلد نیستند و به اصطلاح از سمت دیگر بوم افتاده اند.
علیعسگری خاطرنشان کرد: در جامعه امروز فرزند سالاری بیداد میکند و خانوادهها بعد از سن ۱۸ سالگی به یاد کنترل کردن و تربیت فرزند میافتند و چون نتیجه نمیگیرند مدام این سوال را تکرار میکنند که چرا نمیتوانیم کنترلی بر فرزندان خود داشته باشیم.
وی افزود: باید به خانوادهها آموزش داده شود که برای جلوگیری از شکل گیری افرادی که در این سریالها دیده می شوند از همان کودکی کنترل بر فرزندان خود داشته باشند و تا پیش از سن نوجوانی آموزشها را داده باشند و بعد از آن دیگر کنترل کردن معنایی ندارد.
به گفته وی، بهترین حالت آموزشی برای بهبود وضعیت روابط افراد و شکلگیری شخصیتی سالم در بین جامعه کنارهم بودن همه جامعه است در حالی که هیچکدام در صدد نفی دیگری بر نیاید و رسانهها نیز به مدد و کمک سطح فرهیخته جامعه بیایند.
فراهنگ ** ۷۵۶۱ ** ۹۲۴۶ **