تاریخ انتشار: ۱ تیر ۱۳۹۸ - ۱۴:۱۱

تهران- ایرنا- سه ماه نخست سال جاری با برتری بازار سهام نسبت به سایر بازارها به پایان رسید؛ شاخص بورس در ۵۶ روز معاملاتی فصل بهار با رشد ۳۱.۵ درصدی همراه شد که به طور میانگین روزی بیش از هزار واحد رشد را به دست آورد.

«مهدی کباری» کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به روند معاملات بازار سرمایه در فصل بهار اشاره و بیان کرد: بیشترین ارزش معاملات در سه ماه نخست سال را صنایع شیمیایی، پتروشیمی، بانک و خودرو کسب کردند.

وی به افزایش حجم معاملات در سه ماه نخست سال جاری تاکید کرد و گفت: سرمایه‌های زیادی در این مدت به خصوص خرداد ماه وارد بورس شد به همین دلیل این بازار رشد مناسب و فراتر از انتظار سرمایه گذاران را به دست آورد.

کباری ادامه داد: گزارش‌های پایان سال مالی شرکت‌ها نشانگر رشد مثبت سایر گروه‌های حاضر در بازار بود که یکی از دلایل آن ناشی از افزایش نرخ ارز است.

این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: سرمایه گذاران در سال ۹۷ گمان می‌کردند که گزارش سه ماه پایانی شرکت‌ها چندان مطلوب نخواهد بود اما بازار به دلیل افزایش قیمت ارز نه تنها سود مناسبی را برای سرمایه گذران با خود به همراه داشت بلکه به طور حتم گزارش سه ماهه ماه نخست سال جاری هم مثبت است.

این کارشناس بازار سرمایه افزود: ارزش معاملات بازار سرمایه هر سال در بهار به دلیل نزدیک بودن فصل مجامع افزایش پیدا می‌کند.

وی رکود در بازارهای موازی را عاملی بر رشد بازار سهام مطرح کرد و افزود: نقدشوندگی بالا و افزایش آمار معاملات روزانه عامل جذابی برای سرمایه گذاری در بورس نسبت به بازارهای موازی بود.

کباری با تاکید بر اینکه بازار سرمایه در مقابل بازار ارز و مسکن از قابلیت رشد برخوردار است، گفت: نباید از این نکته غافل ماند که بازار خودرو رشد مضاعفی را از لحاظ قیمتی تجربه کرد که تاکنون شاهد تأثیر رشد این گروه بر بازار خودرو نبوده‌ایم بنابراین باید منتظر تأثیر این موضوع در بازار سرمایه باشیم.

این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر بحث شفاف سازی مالی ناشران گفت: عملکرد ناشران نسبت به گذشته بسیار بهتر شده که این موضوع به دلیل عملکرد مطلوب سازمان بورس در این قسمت بود که ناشران را ملزم به شفاف سازی کرده است.

وی با اشاره به اینکه نمادها دیگر به مدت طولانی بسته نخواهند بود، اظهار داشت: این مسائل در کنار یکدیگر در رشد شاخص بورس و عملکرد مناسب بازار سرمایه در سه ماه نخست سال جاری تأثیرگذار بود.

کباری ادامه داد: بازار سرمایه در خرداد ماه به دلیل وجود اخبار مهم، انتظارات مثبتی را برای رشد شاخص بورس فراهم کرد.

کباری با بیان اینکه نخستین اتفاق سفر نخست وزیر ژاپن به تهران بود که پیام‌های مهمی را با خود به همراه داشت، افزود: این موضوع یک خوشبینی سیاسی را در بازار فراهم و زمینه ایجاد صف خرید طولانی در بازار را فراهم کرد که به مراتب رشد سودآوری شرکت‌های حاضر در بازار سرمایه را با خود به همراه داشت.

این کارشناس بازار سرمایه به تأثیر مطرح شدن بحث تجدید ارزیابی دارایی بر بازار سرمایه اشاره و بیان کرد: نتیجه موضوع تجدید ارزیابی دارایی در خرداد ماه به دلیل تصمیم نهایی مجلس و شورای نگهبان در هاله‌ای از ابهام قرار داشت، درست است که موضوع تجدید ارزیابی بر سودآوری شرکت‌ها تأثیری ندارد اما به طور حتم صورت مالی شرکت‌ها را با تغییر می‌دهد و شرکت‌های زیان ده را از ماده ۱۴۱ خارج می‌کند.

وی اظهار داشت: با توجه به اینکه شرکت‌ها می‌توانند از طریق تجدید ارزیابی بر دارایی‌ها اقدام به افزایش سرمایه کنند بنابراین بازار سرمایه نسبت به این سهام اقبال پیدا کرد.

کباری با اشاره به اینکه نرخ تسعیر ارز از دیگر مباحثی بود که به شدت بر سهام گروه بانکی‌ها تأثیر گذاشت، گفت: در این زمینه نرخ‌های متفاوتی مطرح و در انتها قیمت هفت هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شد، در این راستا قیمت سهام بانک پاسارگاد و بانک ملت با رشد همراه شدند و بانک صادرات هم از این طریق قادر به کاهش ۷۰ درصدی زیان سهام خود بود.

این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه رشد گروه بانکی‌ها در خرداد ماه ناشی از نرخ تسعیر ارز بود، اظهار داشت: بانک ملت به دلیل اینکه از ارز بیشتری نسبت به سایر بانک‌ها برخوردار بود رشد بالاتری را تجربه کرد.

وی افزود: در اواخر خرداد ماه به دلیل موضع رسمی مقامات رسمی کشور و مقام معظم رهبری درخصوص پیام ترامپ بازار سرمایه تا حدودی محتاطانه عمل کرد و معاملات آن در هاله‌ای از ابهام قرار گرفت.

کباری با بیان اینکه سامانه ریسکی که سازمان بورس در نظر گرفت باعث شد تا سهامداران نتوانند به خوبی وارد عمل شوند، گفت: نتیجه چنین اقدامی از سوی سازمان بورس سبب کاهش سرعت معاملات بازار و ممانعت از حرکت جدی بازار شد که این موضوع اثر منفی خود را بر کل بازار گذاشت که امیدواریم سازمان بورس برای خروج روند معاملات از وضع کنونی تدابیری را برای قانون جدید اعمال شده در بازار سرمایه اتخاذ کند.

این کارشناس بازار سرمایه افزود: با توجه به افزایش ریسک‌های سیاسی در کشور سرمایه گذاران در تیر ماه بیشتر به سمت شرکت‌هایی که سود بیشتری را تقسیم می‌کنند خواهند رفت و توجه بیشتری را به آنها خواهند کرد.

وی به اتفاق سیاسی روز پنج شنبه و تأثیر آن بر بازار سرمایه اشاره و تاکید کرد: قدرت توان نظامی و دفاعی بالای ایران باعث عقب نشینی آمریکایی‌ها نسبت به این اتفاق شد که این اقدام آمریکا کار بسیار منطقی و کارشناسانه‌ای بود.

کباری با بیان اینکه این موضوع بیشتر از پیامدهای منفی، تأثیر مثبت را برای بازار به همراه داشت، گفت: بازار تا حدودی امروز صبح هیجان منفی داشت اما به سرعت صف فروش جمع شد و روند معقولی را در معاملات در پیش گرفت.

این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه بازار امروز آنطور که باید منفی نبود و انتظار روند نزولی بازار را که در این مواقع می‌توان از بازار سرمایه سایر کشورهای دنیا داشت برای بازار سرمایه ایران رخ نداد، گفت: دلیل این موضوع عقب نشینی آمریکا و قبول مذاکره بدون پیش شرط بوده است.

وی در پایان اظهار داشت: اکنون نگرانی خاصی برای بازار از لحاظ سیاسی وجود ندارد و در روزهای آتی شاهد رشد بازار خواهیم بود.