از آن روزهای تلخ بیش از ۳ ماه می گذرد اما چه کسی است که نداند شب و روز مردم سیل زده گلستان درازتر از همیشه بوده و کام تلخ آنها به این آسانی ها شیرین نخواهد شد.
می گویند رودخانه، خانه ی رود است و دیر یا زود صاحبخانه به محل اسکان طبیعی خود برخواهد گشت اما معلوم نیست چرا باید تاوان دست اندازی عده ای در روزهای دور و نزدیک را یک دختربچه آق قلایی و گمیشانی بدهد و جان و مال و آینده اش فدای سهم خواهی بیش از اندازه دیگران شود.
هر چه که شده باشد، این شهرهای سیل زده همچنان در گیرو دار آسیب ها و مشکلاتی هستند که فقط صبر بی پایان آنها و چشم دوختن به آینده تحمل دشواری را آسان می کند.
مقصر که بود؟
پس از آنکه روزهای ابتدایی سیل گلستان فروکش کرد و تب و تاب ها کمتر شد، پیدا کردن عامل وقوع سیل به خواسته همگانی و مطالبه مردمی تبدیل گشت.
سهل انگاری برخی مدیران ارشد، جنگل تراشی و سست شدن خاک، بارش فراوان، ضعف در اطلاع رسانی بهنگام و ممانعت از اقدام به موقع مدیریت سدها از جمله عوامل مطرح شده برای یافتن مقصران بروز سیل گلستان عنوان شده است.
اگر چه عزل مناف هاشمی استاندار پیشین گلستان کار را برای متهمان بعدی آسان تر کرد و شانه های آنها از سنگینی پرسش های بی پایان مردم خالی شد اما هنوز به درستی مشخص نشده که کم کاری و یا سهل انگاری کدام مجموعه، یکی از بزرگترین سیلاب های تاریخ ایران را با چندین کشته و میلیاردها تومان خسارت رقم زد.
از آن زمان تاکنون مدیران هواشناسی، آب منطقه ای و استانداری بارها یکدیگر را به کوتاهی در انجام مسوولیت ها متهم کرده اند.
به عنوان مثال مدیرکل هواشناسی گلستان چندی پیش به ایرنا گفت: شرکت آب منطقهای میتوانست سیل اخیر گلستان را تا حد صد درصد مدیریت کند.
نوربخش داداشی گفت: در زمان صدور اولیه اطلاعیه پیش از بارشهای شدید منجر به سیل و مقارن ۲۳ اسفند ۹۷ میزان حجم آب سدهای گلستان ۹۰ درصد اعلام و تاکید شد که دریچه سدها باز است در صورتی که شواهد نشان میدهد ۲۸ اسفند یعنی ۵ روز بعد از هشدار اول هواشناسی دریچهها بطور ناقص باز شد.
مدیرکل هواشناسی گلستان افزود: در اولین روز آغاز این بارشهای شدید از آب منطقهای خواستیم دریچه سدها را باز کنند تا حجم زیاد بارشها زمینه ساز بروز مشکل برای گلستان نشود اما این کار انجام نشد.
او هچنین گفت که برای رصد دقیق داده های پیش یابی و تبدیل پیش بینی ۷۲ ساعته به کمتر از این زمان در رخدادهای نقطه ای به منظور مقابله با سیلاب ها و کاهش آثار تخریبی آن نیازمند نصب رادار هواشناسی هستیم.
آب منطقه ای گلستان هم چند روز بعد به صورت غیر مستقیم پاسخ مدیرکل هواشناسی را داد و دلیل بروز سیل را کمبود اعتبار دانست و گفت: اگر ساخت سد نرماب مینودشت در شرق استان به اتمام می رسید حجم روان آب رودخانه های خرمارود آزادشهر، نرماب و چهل چای مینودشت کنترل شده و شهر گنبد در اثر بارش شدید اخیر دچار آبگرفتگی نمی شد.
شاید برخی مسوولان گلستان بخواهند با این حرف ها خود را از مسوولیت بروز سیل تبرئه کنند اما دود این و حرف و حدیث های کم فایده به چشم سیل زدگانی خواهند رفت که منتظر عمل به وعده ها هستند.
این بحث ها اگر جای خود را به بهره گیری صحیح از یافتههای علمی برای جلوگیری از تکرار حوادث مشابه در گلستان بدهد بی شک فایده بیشتری خواهد داشت؛ استانی که تجربه چندین سیل با چند صد کشته و مفقود را دارد و در شرایط کنونی بیش از همیشه به استفاده از دانش برای پیشگیری از وقوع دوباره این حادثه محتاج است.
چندی قبل نشست بررسی عوامل بروز سیل و راهکارهای علمی و کارشناسانه برای جلوگیری از تکرار دوباره این حادثه قهری با حضور روسای دانشگاههای استان گلستان برگزار شد که در آن ریشه بروز سیلاب گلستان مطرح و چندین راهکار برای جلوگیری از تکرار آن مطرح گردید.
توقف طرح ممنوعیت برداشت از جنگل، توسعه طرح های جنگل کاری، استفاده از یافتههای علمی محققان گلستانی پیرامون مقابله با سیلاب، اجرای طرح های آبخیزداری و مرتع داری، مقابله جدی با تجاوز به حریم رودخانه ها و تقویت پوشش گیاهی از جمله راهکارهای ارایه شده توسط صاحبان علم و دانش برای مقابله با سیلاب در گلستان بود.
شروع امدادرسانیها
سیل که گلستان را فرا گرفت، سپاه و ارتش جزو اولین مجموعههایی بودند که خود را به آق قلا و گمیشان رساندند. نظامیان برای رها کردن سیل زدگان از گرفتاری دست به هر اقدام لازم زدند و پس از دستور مقام معظم رهبری برای گسیل همه امکانات و تجهیزات به مناطق سیل زده، روند امدادرسانی آنها هم شتاب بیشتری گرفت.
از دیگر مجموعههای فعال در سیل گلستان، جمعیت هلال احمر بود که با بهره گیری از مجموعهای بزرگ متشکل از نیروی انسانی و تجهیزات تخصصی به یاری سیل زدگان شتافت.
هلال احمر در سیل گلستان از توان حدود ۶۵ هزار نفر برای امداد رسانی بهره برد و با اسکان بیش از ۱۸ هزار نفر، انتقال ۴۱ مصدوم به مراکز درمانی، تخلیه آب بیش از ۲ هزار خانه، سهم زیادی در رفع دغدغه و نگرانیهای مردم آسیب دیده از سیل گلستان داشت.
هلال احمر در هفتههای اول سیل گلستان از ۶ بالگرد، ۵۵۶ لجن کش و موتور پمپ، ۳۷ قایق نجات، ۱۴۱۴ خودروی کمکدار و سنگین استفاده کرده و بیش از ۷ هزار چادر امدادی، ۱۷ هزار و ۷۰۰ موکت، ۴۰ هزار پتو، ۷۰ هزار کنسروجات، ۲۱۱ هزار پرس غذای گرم میان سیل زدگان توزیع کرد.
هلال احمر همچنین ۴۱۰ میلیارد ریال از کمکهای غیرنقدی خیرین و مردم را به دست سیل زدگان گلستان رساند.
به جز هلال احمر به عنوان بزرگترین مجموعه امدادرسان کشور، گروههای مردمی و محلی با درک ضرورت کمک به هموطنان سیل زده با خودروهای شخصی عازم آق قلا و گمیشان شدند و اقلام اهدایی خود و دوستان خود را بین سیل زدگان توزیع کردند.
یکی از زیباترین اتفاقات رخ داده پس از سیل گلستان نمایش حس همبستگی و نوع دوستی ایرانیان به هموطنانی بود که بسیاری از آنها حتی نام شهرهایی مانند گمیشان را تاکنون نشنیده اما با توجه به نیاز یک ایرانی گرفتار در مصیبت، از هیچ کمکی دریغ نکردند.
زنگ خطر بخاطر غفلت احتمالی در مسایل فرهنگی و بهداشتی
طبیعی است که در اوج بحران سیل، همه به فکر امدادرسانی و تلاش برای خروج آب از منازل باشند. پس از آن، نگاه و توجهات به مسایل عمرانی و ساخت و ساز معطوف میشود و آنچه مورد غفلت قرار میگیرد، مسایل بهداشتی و فرهنگی است.
گرمای هوا همراه با پراکنده شدن گل و لای آغشته به مردار حیوانات از جمله موضوعات مهمی است که احتمال بروز بیماریهای مرگبار عفونی در مناطق سیل زده را بیشتر کرد.
این موضوع از آنجا مهم جلوه می کند که بدانیم مطابق اعلام دامپزشکی گلستان در این سیل ۲ میلیون تخم مرغ نطفه دار، ۸۱۴ هزار قطعه مرغ گوشتی، ۷۲ هزار قطعه مرغ مادر، سه هزار و ۷۲۳ راس دام سبک، ۹۹ راس دام سنگین، ۲۷ نفر شتر و ۲۱ هزار کندوی زنبور عسل تلف شده و از بین رفتند و این آمار به جز دامهای تلف شدهای است که لاشه آنها در میان حجم فراوان سیلاب و گل و لای پیدا نشد.
موضوع نگران کننده دیگر در مناطق سیل زده، احتمال بروز آسیبهای اجتماعی و روحی برای مردم خسارت دیده به خصوص دختران و زنان است.
نابودی یک باره همه سرمایههای یک زندگی و آیندهای سراسر پرابهام و تیره و تار امید به زندگی را در خیلیها از بین برد؛ موضوعی که به گفته یکی از مدیران استان گلستان در نتیجه آن تاکنون تعدادی از سیل زدگان اقدام به خودکشی کردهاند هرچند اغلب آنها ناکام ماند.
همچنین به گفته مدیر کل بهزیستی گلستان ۱۹۶۸ نفر در مناطق سیلزده استان دچار اختلال روانی و استرس فوق حاد ناشی از سیل شدند.
بروز این آسیب مهم و نگران کننده در شرایطی است که میرمحمد غراوی سرپرست پیشین استانداری و سکاندار گلستان در روزهای سیل گفته؛ حاضر به تفکیک جنسیت و متفاوت بودن آسیب روحی نیست چراکه زنان و دختران هم به اندازه مردان صدمه دیدهاند و لزومی به رسیدگی مضاعف ندارند.
غراوی که اکنون در کسوت معاون عمرانی استانداری گلستان همچنان انجام وظیفه می کند؛ اعلام کرد که: "شاید شما نگاهتان این باشد که دختران و مادران بیشتر تحت تاثیر سیل قرار داشتند و به حالت افسردگی بیشتر دچار شدهاند اما من به این قائل نیستم چون همه خانواده زیرفشار حاصل از سیل بودهاند و همه به یک اندازه متاثر شدهاند".
از جمله گروههایی که با درک ضرورت همراهی با سیل زدگان در روزهای سخت و دشوار، حضوری پررنگ در مناطق سیل زده داشتند، سازمانهای مردم نهاد گلستان بودند که به فراخور تخصص و زمینه کاری، از کمک به هموطنان آسیب دیده خود دریغ نکردند.
به گفته معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری گلستان، یک هزار و ۹۶۳ تشکل مردم نهاد از ابتدای وقوع سیل اخیر تا پایان امدادرسانی اولیه و حتی پس از آن برای رفع کمبودها و کمک به بازسازی مناطق آسیب دیده استان حضور فعال و موثر داشتند.
عبدالرضا چراغعلی بیان کرد: سمنها با حضور داوطلبانه در همه مراحل از جمله امدادرسانی اولیه، کمک به دیواره سازی و تهیه و تدارکات پشتیبانی و حتی به کار گرفتن امکانات و خودروهای شخصی و شرکتی به یاری سیل زدگان استان شتافتند.
چراغعلی ادامه داد: علاوه بر فعالیتهای امدادی و پشتیبانی، تعدادی از سمنها با برگزاری جلسات روان شناسی، جُنگ های شادی و برنامههای هنری تلاش کردند تا حد امکان از بروز آسیبهای اجتماعی جلوگیری کرده و آلام آسیب دیدگان را کاهش دهند.
وی بدون ذکر آمار و جزئیات از بروز آسیبهای اجتماعی در مناطق سیل زده گلستان ادامه داد: در نتیجه فعالیت مستمر و مداوم این سمنها، جلو بسیاری از آسیبهای احتمالی ناشی از مشکلات سیل گرفته شد.
وعدهها در مسیر تحقق
مسوولان از روز اول ورود به مناطق سیل زده و روبه رو شدن با حجم وسیع خرابیها و ویرانگریهای سیل تلاش کردند از اختیارات خود برای کاهش آلام مردم استفاده کنند. اعطای کمکهای بلاعوض، وام مسکن با سود اندک، گسیل امکانات به مناطق سیل زده، استفاده از توان گروههای جهادی و ماندن در کنار سیل زدگان تا حل کامل مشکلات از جمله وعدههایی بود که برخی از آنها محقق شد و برخی دیگر درگیر و دار کاغذبازیهای اداری گرفتار ماند.
ساخت خانههای تخریب دیده و آسیب زده در سیل یکی از جدی ترین نگرانی مردم و مسوولان بود که دولت تلاش کرد با پرداخت بستههای حمایتی در قالب کمکهای بلاعوض و اعطای وام، روند ساخت و تعمیر آنها را تسریع بخشد.
علاوه بر آن، مسوولیت ساخت برخی خانهها به گروههای گوناگون واگذار شد و در مناطق عمدتاً محروم و روستایی گلستان، بسیج مستضعفین عهده دار ساخت منازل تخریب شده از سیل شد و قرار است در زمانی اندک ۸۰۰ واحد مسکونی خسارت دیده از سیل استان گلستان با مالکان مددجوی کمیته امداد و بهزیستی را تعمیر کرده یا بسازد.
اعطای کمکهای بلاعوض، وام مسکن با سود اندک، گسیل امکانات به مناطق سیل زده، استفاده از توان گروههای جهادی و ماندن در کنار سیل زدگان تا حل کامل مشکلات از جمله وعدههایی بود که برخی از آنها محقق شد و برخی دیگر درگیر و دار کاغذبازیهای اداری گرفتار ماند.
بنیاد مسکن گلستان هم اعلام کرد که ۴ هزار و ۲۰۰ واحد مسکونی روستایی و شهری آسیب دیده از سیلزده این استان در حال بهسازی و مقاوم سازی است.
مدیرکل بنیاد مسکن گلستان اظهار داشت: تاکنون پرونده ۱۲ هزار و ۸۸۶ مالک خسارت دیده به بانکهای عامل معرفی شده اما بانکها فقط با دو هزار و ۲۰۶ مالک قرارداد امضا کردهاند.
محمدتقی زمانی نژاد چندی قبل هم با گلایه از بانکها خواستار همکاری بیش از گذشته بانکهای عامل در شتاب دهی به طی شدن مراحل اداری و بستن قرارداد در پرداخت تسهیلات مسکن به خسارت دیدگان شد.
زمانی نژاد اعلام کرد: منابع مالی مورد نیاز پرداخت تسهیلات به سیل زدگان برای ساخت و تعمیر توسط دولت تامین و ابلاغ شده است.
وی اظهار داشت: طبق مصوبه دولت به مردم سیلزده، تلاش میکنیم واحدهای مسکونی تعمیری تا دو ماه آینده مرمت و بازسازی شود تا مردم بتوانند در منازل خود سکونت کنند.
وی همچنین گفت: تاکنون مرمت و بازسازی ۷۲ واحدمسکونی به پایان رسیده و ۲۴۰ میلیارد ریال کمک بلاعوض به پنج هزار و ۱۶۷ واحد مسکونی خسارت دیده در سیل اخیر پرداخت شد.
وی افزود: برای واحدهای مسکونی احداثی نیز دولت تسهیلات ۴۰۰ میلیون ریالی برای روستاها و ۵۰۰ میلیون ریالی در شهرها پیشبینی کرده و علاوه بر آن کمکهای بلاعوض ساخت و تعمیر و همچنین کمک هزینه معیشتی نیز به سیلزدگان پرداخت میشود.
تابستان به داد مدارس رسید
اگر فصل تحصیل بود و سرما همچنان تداوم میداشت معلوم نبود دانش آموزان بی کتاب و بدون کلاس و مدرسه در گلستان چگونه میخواهند همپای دیگر دانش آموزان کشور به تحصیل خود ادامه دهند اما تابستان و فصل تعطیلی مدارس رسید تا فرصتی چند ماهه ساخت و تعمیر مدارس سیل زده به یاری آموزش و پرورش بیاید.
به گفته مدیرکل آموزش و پرورش گلستان، سیل ۸۶۰ میلیارد ریال به مدارس استان خسارت وارد کرد که ممکن است به علت نفوذ و ماندگاری طولانی مدت آب، برخی مدارس دچار نشست و فرورفتگی شده و خسارت وارده بیشتر شود.
احسان گوهری راد اظهار داشت: وزارت آموزش و پرورش اعتبارات لازم برای جبران این خسارتها را از محل اعتبارات دولت مصوب کرده و قرار است به زودی ابلاغ شود.
وی یادآور شد: به جز این اعتبارات، یک هزار و ۷۰۰ میز و نیمکت، ۷۰ میلیارد ریال وسایل گرمایشی و سرمایشی، تخصیص سرانه به مدارس سیل زده از حداقل ۵۰ میلیون ریال، اهدای ۳۲ هزار جلد کتاب درسی و اهدای ۵۰ کانکس آموزشی بخش دیگری از کمکهای وزارت و استانهای معین به آموزش و پرورش گلستان برای جبران خسارتهای سیل است.
مدیر کل آموزش و پرورش گلستان گفت: در مجموع استانهای معین ۴۵ کامیون مایحتاج مردمی برای آموزش و پرورش گلستان ارسال کردند که براساس نوع نیازها بین دانش آموزان توزیع میشود.
گوهری راد افزود: ۱۷۰ کلاس درس در ۲۴ مدرسه نیازمند تعمیر و تخریب هستند که بودجه مورد نیاز برای مرمت و نوسازی این مدارس از محل اعتبارات نوسازی آموزش و پرورش، کمکهای خیرین مدرسه ساز و اعتبارت وزارت تامین خواهد شد.
وی ادامه داد: در جریان سیل تعدادی از خانوادههای خسارت دیده در مدرسه استثنایی آق قلا اسکان داده شدند که پس از خروج آنها تعمیر مدارس با کمک سازمان استثنایی کشور آغاز و بسیاری از ارگانها و نهادها مانند سپاه، ارتش، بانک آینده و سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) نیز کمکهای خود را به صورت نقدی و غیرنقدی در اختیار آموزش و پرورش قرار دادند.
وی اضافه کرد: همچنین بانک پاسارگارد متعهد شده تا چهار باب مدرسه در شهرهای گمیشان و آق قلا بسازد.
مدیر کل آموزش و پرورش گلستان گفت در سفر چندی قبل وزیر آموزش و پرورش به استان عملیات احداث یک باب مدرسه هفت کلاسه در گمیشان و ۲ باب مدرسه ۹ و ۲۴ کلاسه در آق قلا و یک باب مدرسه ۲۴ کلاسه در گنبدکاووس در محل مدارسی تخریبی آغاز شد.
گوهری راد افزود: مدارسی که کمتر از پنج کلاس درس دارند تا قبل از شروع سال تحصیلی جدید آماده بهره برداری خواهند شد اما مدارس با کلاسهای درس بیشتر برای سال تحصیلی آینده آماده پذیرش دانش آموزان است.
بلای زیرساختهای ویران شده
در کنار خانهها و مدارس گلستان؛ زیرساختهای استان بخش دیگر آسیب دیده در سیل اخیر بود که دشواریهای زیادی برای مردم سیل زده فراهم کرد.
از بین رفتن راههای درون و برون شهری، راه آهن، خطوط انتقال آب و برق و گاز و صنایع غرق در آب، بخشی از خسارتهایی است که سیل به زیرساختهای استان گلستان تحمیل کرد.
جادههای ترک و شکاف خورده برای عبور آب، لولههای آب و گاز شکسته، سیمهای قطع شده برق و تلفن، ریلهای تخریب شده، بخشی از نمایش سیل در گلستان بود که آرام آرام این کمبودها در حال برطرف شدن است.
تخریب راه آهن برای فراهم شدن مسیر حرکت سیلاب، تدبیر اتخاذ شده در روزهای بحرانی بود که به سرانجام رسید اما خسارت حدود ۳۸۰ میلیارد ریالی را به مسیر ریلی گرگان به سبز دشت و مسیر سبز دشت به اینچه برون تحمیل کرد.
به گفته مدیر کل راه آهن شمال شرق دو کشور؛ شکافهای هفت گانه مسیر ریلی گرگان - اینچه برون که بر اثر سیل دچار آسیب شده بود، ترمیم و عملیات اتصال آن به پایان رسید.
مهدی عبدالکریم زاده گفت که برای تعمیر و ترمیم خط ریلی ۱۳۸ باکس فلزی مسلح با دهنههای ۲ تا ۳ متر در نقاط شکافته شده به کار رفت تا در مواقع بحرانی و سیلابی دغدغه خروج آب وجود نداشته باشد.
از طرف دیگر، راهداری گلستان همچنان در انتظار ابلاغ اعتبار بحران برای رفع دایمی آسیبهای بجا مانده از سیل اخیر استان است.
به گفته معاون اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای گلستان، این اداره کل با اعتبارات داخلی و تجهیزات در اختیار و پیمانکاران طرف قرارداد خود در مناطق سیل زده استان فعال بوده و مشغول ایمن سازی و بازگشایی دائمی راههای ارتباطی است.
غلامرضا بیکی اظهار داشت: بیش از ۱۰۰ نقطه از راههای ارتباطی استان گلستان به ویژه در آق قلا و گمیشان برای عبور آب برش خورده که به طور موقت بازگشایی و در حال بهره برداری است.
وی گفت: در جریان سیل اخیر گلستان، خسارت اولیه وارده به ۹۵۰ کیلومتر از راههای ارتباطی بین ۳۰ تا ۱۰۰ درصد بود که میزان برآورد اولیه ریالی این خسارتها دو هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال است.
محصولات به تارج رفته
در روزهای بحران سیل و حرکت سیلاب به سمت مناطق مسکونی، مسوولان به این نتیجه رسیدند که بهترین راهکار برای رفع خطر شهرها و روستاها، انتقال جریان آب به دشتها است.
تدبیری که نتیجه موقت داد اما پس از آن بخش وسیعی از اراضی کشاورزی که بیشتر آنها در مرحله برداشت محصول بود؛ نابود شد.
مسوولان از همان روزهای اول تاکید کردند که خسارت کشاورزان سیل را تا حد امکان جبران خواهند کرد و از آن زمان تاکنون و به گفته استاندار گلستان ۵۰۰ میلیارد ریال کمک بلاعوض به کشاورزان خسارت دیده پرداخت شد.
همچنین به گفته سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری گلستان: از ابتدای تشکیل کارگروه استانی پرداخت خسارت به کشاورزان سیل زده گلستان ۱۳ هزار و ۹۷۰ پرونده مورد ارزیابی این کارگروه قرار گرفت که ۹ هزار ۹۲۳ پرونده در دست تکمیل و ۴ هزار و ۴۷ پرونده تکمیل و به بانک عامل برای پرداخت معرفی شد.
سیل بیکاران پس از سیل
شاید هیچکس حواسش نبود که از اولین ساعات بارش های سنگین گلستان، صنایع و واحدهای تولیدی کوچک و بزرگ زیادی به زیر آب رفته و تا مدتها کسی خبری از آنها هم نگرفت و باعث شد هزاران نفر از کارگران این واحدها علاوه بر داغ سیل، مصیبت بیکاری را هم به دوش کشند.
تمرکز امدادرسانی به مناطق مسکونی توجه را از صنایع گرفت و موجب شد به دلیل ماندگاری بلند مدت آب، بسیاری محصولات از بین رفته، مواد اولیه نابود شود و دستگاههای فراوانی با خسارت سنگین مواجه گردد.
آبگرفتگی شهرک صنعتی آق قلا به حدی بود که راه دسترسی تعداد زیادی از واحدهای تولیدی مسدود و با ورود آب به کارخانهها، آسیب زیادی به دستگاهها، مواد اولیه و محصولات وارد کرد و تا مدتها منطقه غرقاب بود.
مدیر عامل شرکت شهرکهای صنعتی گلستان در خصوص خسارت وارده سیل در شهرک صنعتی آق قلا گفت: از ۲۰۹ واحد صنعتی دارای پروانه بهرهبرداری شهرک صنعتی آق قلا ۱۵۷ مورد در زمان سیل فعال بود که حدود ۱۰۰ کارخانه بین ۲۰ تا ۸۰ درصد به دلیل آبگرفتگی دچار خسارت شد.
حجت الله خلیل زاده اظهار داشت: برآورد اولیه صورت گرفته بیانگر خسارت دو هزار میلیارد ریالی به واحدهای تولیدی و ۳۰۰ میلیارد ریالی به تاسیسات زیر بنایی شهرک صنعتی آق قلا است که بیش از بقیه شهرکهای استان گلستان دچار خسارت شد.
معاون عمرانی استانداری گلستان هم به وضعیت واحدهای تولیدی خسارت دیده از سیل اشاره کرده و گفت: در سیل اخیر ۱۴۸ واحد صنعتی افزون بر یک هزار و ۹۰۰ میلیارد ریال خسارت دید و در نتیجه تعطیلی آنها دو هزار و ۱۰۰ نفر شغل خود را از دست دادند.
میرمحمد غراوی افزود: از آن زمان تاکنون برخی شرکتها به چرخه تولید برگشتند اما همچنان ۱۳ واحد صنعتی غیرفعال و در انتظار رفع مشکلات برای بازگشایی هستند.
وی گفت: گزارش خسارات سیل به واحدهای صنعتی گلستان به هیات دولت ارسال شده و در انتظار تصویب اعتبار برای رفع خسارت و رونق دوباره این صنایع هستیم.
مردم نگرانند
هر چقدر هم دولتیها و غیر دولتیها برای رفع آلام سیل زدگان تلاش کنند و شب و روز را برای بخشیدن احساس اطمینان به مردم به هم وصل کنند اما طبیعی است که داغ دیدگان سیل به این زودی ها مصیبتی که بر سرشان رفته را نتوانند فراموش کنند.
آیندهای که معلوم نیست چگونه برایشان نوشته شده با گذشتهای که به تاراج رفته و در تاریخ گم شده، خاطر آنها را حداقل در کوتاه مدت آرام نخواهد کرد.
شاید عمل بهنگام به وعدهها در کنار حضور مداوم و مستمر در کنار سیل زدگان، تاکید بر رفع دغدغهها و پرهیز از بوروکراسیهای مرسوم و کمرشکن برای پرداخت تسهیلات و کمکهای بلاعوض، فقط بتواند مرهمی بر زخم عمیق مردمان صبور و داغ دیده استان گلستان بویژه در شهرهای گمیشان و آق قلا باشد.
۳۰۹۱/۲۷۲۹