ولادیمیر گرویسمن در این حکم که امروز سه شنبه در سایت اینترنتی ویژه کابینه دولت اوکراین منتشر شد به رئیس گمرک اوکراین دستور داده است تا منع واردات کالاهای روسی مورخه ۳۰ دسامبر سال ۲۰۱۵ و نیز تغییرات داده شده در سال ۲۰۱۹ را تا پایان سال ۲۰۲۰ اجرا کند.
مطابق این حکم تمدید تحریم واردات کالاهای روسی به اوکراین از روز انتشار حکم (امروز) اعتبار اجرایی می یابد.
حجم مبادلات بازرگانی روسیه و اوکراین تا سال ۲۰۱۴ و بروز بحران شدید در روابط دو کشور با روی کار امدن حکومت غربگرا در کییف از مرز ۳۰ میلیارد دلار در سال فراتر رفته بود.
اما در سالهای اخیر این رقم به حدود ۲۰ میلیارد دلار و حتی کمتر از ان رسیده است.
بر اساس اطلاعات رسانه های روسی، روسیه در سال ۲۰۱۸ بیش از ۹.۵ میلیارد دلار کالا به اوکراین صادر کرد.
این رقم در مقایسه با سال ۲۰۱۷ حدود ۲۰ درصد افزایش یافت.
اوکراین نیز سال گذشته حدود هشت میلیارد دلار کالا به روسیه صادر کرد.
اختلافات روسیه و اوکراین که با یکدیگر پیوندهای تاریخی و مذهبی بی پایانی دارند از سال ۲۰۱۴ و پس از وقوع تغییرات در اوکراین که کییف از آن به عنوان «انقلاب» و روسها «کودتا» یاد میکنند، آغاز شده است.
مردم شرق اوکراین و شبه جزیره کریمه پس از این اتفاق، دست به مخالفت با دولت مرکزی در کییف زدند.
با توجه به حضور نظامی روسیه در کریمه، روسیه امنیت برگزاری همه پرسی در شبه جزیره کریمه را فراهم کرد و مردم این منطقه که اکثر آنان را روس زبانان متمایل به مسکو تشکیل میدادند رای به استقلال از اوکراین و سپس درخواست پیوستن به روسیه دادند که با موافقت پوتین جنبه اجرایی پیدا کرد.
از آن تاریخ به این طرف، اگر چه محوبیت پوتین در روسیه چندبرابر شد اما آمریکا و غرب انواع تحریمهای اقتصادی را علیه روسیه و شخصیتها و شرکتهایی که در کریمه فعالیت میکنند وضع کردند تا شاید کرملین از کریمه پا عقب بگذارد.
اوکراین از جامعه جهانی خواسته است ضمن نپذیرفتن کریمه به عنوان جزئی از خاک روسیه، این کشور را اشغالگر بخواند و به روسیه برای بازپس دادن این منطقه به اوکراین فشار بیاورد.
آمریکا تا امروز بیش از ۷۰ بسته تحریمی علیه روسیه به اتهام دخالت در مساله اوکراین، سوریه و انتخابات ریاست جمهوری این کشور وضع کرده است و به نظر میرسد در آینده نزدیک به اتهام حمایت روسیه از ونزوئلا، ایران و نقض تحریمهای کره شمالی یا تسلیحات هستهای تحریمهای جدیدی علیه روسیه وضع کند.
ترکیه یکی از شرکای اقتصادی روسیه با وجود داشتن روابط تنگاتنگ با مسکو بارها خواستار بازپس دادن کریمه به اوکراین شده است.
کریمه که این روزها برای روسها اهمیتی استراتژیک و حیثیتی یافته است زمانی جزئی از خاک امپراتوری عثمانی بود اما روسیه تزاری موفق شد طی جنگهای پی در پی سرانجام این منطقه را به مالکیت خود درآورد.
اما پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، روسها به همراه آمریکا برای قانع کردن اوکراینیها جهت بازگرداندن تسلیحات هستهای شوروی به مسکو، کریمه را به اوکراین بخشیدند.