تاریخ انتشار: ۳۱ تیر ۱۳۹۸ - ۰۸:۱۲

پکن- ایرنا- «هنگ کنگ» بزرگترین مرکز مالی دنیا در جنوب چین که این روزها به صحنه تقابل دو جریان اصلی تبدیل شده است بار دیگر شب و روز گذشته عرصه خودنمایی موافقین و مخالفین قانون استرداد بود قانونی که خانم «کری لم» رئیس اجرایی این منطقه می گوید «مرده است» اما معترضین همچنان آرام نمی گیرند.

این روزها خیابان‌های هنگ کنگ محل حضور دو گروه است گروه نخست که مخالف لایحه قانون استرداد مجرمین به چین هستند و گروه دوم یعنی حامیان دولت فعلی هنگ کنگ که خود را مدافعان هنگ کنگ می‌دانند و راهپیمایی‌های خود را با این عنوان، برگزار می‌کنند.

اعتراضات در منطقه ویژه اداری هنگ کنگ از ۱۹ خرداد امسال شروع شد، عده‌ای از جوانان هنگ‌کنگی در اعتراض به ارائه لایحه «استرداد مجرمین به چین» در پارلمان این منطقه، تظاهرات‌هایی برگزار کردند آنها معتقد بودند این لایحه که اجازه استرداد مجرمین به چین را ممکن می‌کند موجب به خطر افتادن استقلال هنگ‌کنگ می‌شود.

دولت محلی هنگ کنگ بعد از اعتراض مردم منطقه تصمیم گرفت این لایحه پیشنهادی را به مدت نامحدود به حالت تعلیق در آورد اما معترضان همچنین به تظاهرات ادامه می‌دهند و هرازگاهی خیابان‌های بزرگترین مرکز مالی جهان را به تصرف خود در می‌آورند.

معترضان، پیشتر برای دور جدید تظاهرات علیه دولت محلی در روز یکشنبه، فراخوان داده بودند اما گروه مدافعان هنگ کنگ نیز بیکار ننشتند و فراخوانی مشابه برای روز قبل از این تجمع یعنی برای روز شنبه منتشر کردند.

آن طور که خبرگزاری شینهوا گزارش کرده است بعد از ظهر شنبه بیش از ۳۰۰ هزار نفر از شهروندان هنگ کنگی با وجود باران شدید، برای بیان خواسته‌های خود مبنی بر «مخالفت با خشونت، پشتیبانی از پلیس، دفاع از قانون‌مداری و تأمین امنیت و آرامش»، گردهمایی گسترده‌ای به اسم «دفاع از هنگ کنگ» برگزار کردند تا پشتیبانی اکثر شهروندان هنگ کنگ از حفظ نظام اجتماعی بر اساس قوانین و با کمک پلیس و خواسته قلبی آنان بر حفظ صلح، امنیت و آرامش جامعه هنگ کنگ را اعلام کنند.

شهروندان از بخش‌های «جزیره هنگ کنگ»، «شبه جزیره کوئولون» و «سرزمین‌های جدید» شهر کنگ کنگ، در پارک تامار محل اصلی برگزاری گردهمایی با سر دادن شعارهایی، پرچم‌های ملی چین با رنگ روشن و پرچم‌های منطقه اداری ویژه هنگ کنگ را به دست گرفته بودند بندر ویکتوریا در نزدیکی مکان اصلی برگزاری گردهمایی هم شاهد حضور قایق‌های ماهی‌گیری با پرچم‌ها و شعارهایی درباره همین گردهمایی بود.

در این میان نمایندگان انجمن‌های بازرگانی هنگ کنگ بیش از همه نگران ادامه تجمعات غیرقانونی هستند آنها در خواست دارند تمام اعضای جامعه هنگ کنگ تلاش خود را برای احیای هر چه سریع‌تر شرایط مطلوب تجاری به کار بندند.

با اتمام تظاهرات مدافعان هنگ کنگ در عصر روز شنبه، این بار نوبت به تجمع مخالفان رسید آنها تجمع خود را از بعد از شهر یکشنبه آغاز کردند و تا پاسی از شب خیابان‌ها را در اختیار گرفته بودند که در نهایت به درگیری با پلیس منجر شد.

اعتراضات در هنگ کنگ همیشه به آرامی برگزار شده است اگر برخی اوقات خشونتی هم در این تظاهرات روی داده است چندان بزرگ نبوده اما تظاهرات شب گذشته معترضان در هنگ کنگ به درگیری با پلیس کشیده شد و پلیس مجبور شد با پرتاب گاز اشک آور آنان را پراکنده کند.

پلیس برای پایان و اتمام راهپیمایی معترضین خط پایانی در نظر گرفته بود اما آنان با نادیده گرفتن این محدودیت‌ها و عبور از خط پایان، خود را به ساختمان مرکزی دولت چین رساندند و شروع به پرتاب تخم مرغ به سمت این ساختمان کردند دولت مرکزی چین، برخی کشورهای خارجی از جمله آمریکا و بریتانیا را به تحریک شهروندان هنگ کنگی برای تظاهرات‌های خشونت آمیز متهم کرده است.

سازمان دهندگان این تظاهرات معتقدند بیش از ۴۳۰ هزار نفر در آن شرکت کردند، اما پلیس شمار آنها را زیر ۱۴۰ هزار نفر می‌داند.

در ۴۵ روز گذشته هنگ کنگ یکشنبه‌ها تقریباً شاهد تجمعات و اعتراضات خیابانی بوده است تحلیلگران معتقدند که خشونت معترضان در تظاهرات شب گذشته علیرغم اینکه از نظر تعداد کمتر از روزهای دیگر بودند اما از تظاهرات‌های دیگر بیشتر بوده است که زنگ خطری برای افزایش تنش ها در این شهر است.

کارشناسان معتقدند تداوم اعتراضات باعث فلج شدن این منطقه تجاری، تعطیلی ادارات و اختلال در عملیات تجاری در این شهر می شود و بر اقتصاد آن تاثیر می گذارد و ضربه‌ای بر ثبات و شکوه هنگ کنگ وارد می‌کند.

منطقه خودمختار هنگ کنگ با هفت میلیون و ۲۳۰ هزار نفر جمعیت، شهری جزیره‌ای در جنوب چین و از مهم‌ترین بازارهای مالی و تجاری آسیا و جهان به شمار می‌رود این شهر از سال ۱۸۴۲ تا ۱۹۹۷ جزو مستعمرات امپراتوری بریتانیا بود ولی در سال ۱۹۹۷ و پس از پایان یافتن پیمان پیشین به جمهوری خلق چین پیوست.

منطقه هنگ کنگ در کنار ماکائو یکی از دو منطقه تقسیماتی ویژه در جمهوری خلق چین است.