تهران – ایرنا – محققان دانشگاه ام آی تی موفق به تولید ماده‌ای شده‌اند که با استفاده از آن می‌توان با کمترین آسیب به بافت روده، پلیپ را خارج کرد.

به گزارش پایگاه خبری مدیکال اکسپرس، سالانه بیش از ۱۱ میلیون کولونوسکوپی در آمریکا صورت می‌گیرد و در ۲۰ درصد موارد، متخصصان گوارش ضایعاتی را از روده خارج می‌کنند که می‌تواند در آینده‌ای نزدیک تبدیل به سرطان شود. این ضایعات پلیپ نام دارند و این روش مهمترین راهکار برای پیشگیری از بروز سرطان روده بزرگ است.  
روده بزرگ آخرین بخش از سیستم گوارش است. در این بخش از روده، آب و نمک و ضایعات غذا خارج و آماده دفع می‌شوند. سرطان روده بزرگ از رشد غیر قابل کنترل سلول‌ها ناشی می‌شود.

معمولا اولین مرحله سرطان روده بزرگ، ایجاد تومورهای کوچک به نام پولیپ‌های آدنوماتوز است که در دیواره داخلی روده بزرگ تشکیل می‌شوند. ممکن است این پولیپ‌ها به سرطان بدخیم تبدیل شوند. سلول‌های سرطانی می‌توانند از طریق سیستم گردش خون و لنف در سراسر بدن گسترش یابند و سبب متاستاز شوند. در این صورت کنترل و درمان بیماری بسیار پیچیده می‌شود.
معمولا بر اثر خارج کردن پولیپ،‌ دیواره روده آسیب می‌بیند و گاهی جراحت بسیار عمیق است. پزشکان برای کاهش خطر این عارضه و جلوگیری از پارگی روده در حین این فرآیند، مقداری سرم به نام سرم سالین به قسمت تحتانی ضایعه تزریق می‌کنند تا زیر پولیپ یک حالت برآمده بوجود آید و برش با حداقل آسیب به بافت روده صورت گیرد.
محققان دانشگاه ام آی تی یک روش جایگزین ابداع کرده‌اند. در این روش به جای سرم، مایعی زیر پولیپ تزریق می‌شود که به محض ورود به بافت، به ژل جامد تبدیل می‌شود. این روش نسبت به روش قبلی ثبات و دوام بیشتری دارد و آسیب‌دیدگی بافت روده را به حداقل می‌رساند.
ژل فوق با استفاده از دو ماده زیست سازگار به نام‌های لاپونیت و آلژینات تولید شده است و زمان تزریق و تحت فشار به راحتی از حفره باریک سوزن رد می‌شود و هنگام ورود به بافت به ژلی جامد تبدیل می‌شود.
مراحل اولیه این روش در مدل‌های حیوانی موفقیت‌آمیز گزارش شده است.
نتایج این مطالعه در نشریه  Advanced Science منتشر شده است.