ساعت ۲:۴۵ دقیقه بامداد روز سهشنبه ۱۱ مرداد ۱۳۶۷ زمانی که مردم شهر اشنویه در خواب بودند، هواپیماهای «گاگارین» رژیم بعث عراق که با خود بمبهای شیمیایی حمل میکردند، بر آسمان پر ستاره این شهر ظاهر شده و چند محله مسکونی در سمت غرب و جنوب غربی از جمله «کچل آباد»، «برده زرد» و «مامتمر» را با گازهای خردل و اعصاب مورد هدف قرار دادند.
پس از این بمباران شیمیایی با توجه به اینکه قطعنامه صلح ۲ دولت امضا شده بود هرگونه تجاوز و حمله نظامی با مفاد قطعنامه صلح مغایرت داشت، برای نخستین بار هیاتی از سازمان ملل متحد به همراه جمعی از خبرنگاران رسانههای بینالمللی برای بررسی ادعای ایران در این خصوص به اشنویه سفر کردند.
این هیات ضمن تایید حمله شیمیایی به اشنویه و شناسایی نوع بمبهای بکار رفته در این جنایت، تعداد مصدومان این حمله را ۲ هزار ۶۲۰ نفر اعلام کرد و در قطعنامه ۶۱۲ شورای امنیت برای نخستین بار رژیم بعث عراق به خاطر بکارگیری سلاح شیمیایی محکوم شد.
بمباران شیمیایی یک شهر در ساعت ۲ بامداد که بیشتر مردم در این ساعت در خواب بودند، نشان از خوی درندگی و بی رحمی رژیم بعث داشت
نکته قابل تامل در این جنایت رژیم بعث عراق و بمباران شیمیایی یک شهر در ساعت ۲ بامداد که بیشتر مردم در این ساعت در خواب بودند، خوی درندگی و بی رحمی این رژیم بود اما این بار نیز مشیت الهی شامل حال مردم شد و طبق شواهد و روایت افراد محلی، پس از این حمله ناجوانمردانه باد شدید و کم سابقهای در این منطقه وزید و بخش زیادی از مواد شیمیایی معلق در هوا را به خارج از شهر منتقل کرد.
پس از ملایم شدن باد نیز بارش باران که در این فصل (چله تابستان) که بسیار نادر و غیرمعمول است، شروع به باریدن کرد و آثار برجامانده از مواد شیمیایی و گاز خردل را از چهره این شهر مظلوم شست و صبح که مردم از خواب بیدار شدند و خبر حمله شیمیایی به شهرشان را از رسانهها شنیدند، به خاطر کرمت و رحمت الهی شکرگزاری کردند.
برای نخستین بار در حملات هوایی رژیم بعث به مناطق مسکونی کشورمان، هیچ کسی شهید نشد و بمبهای چند میلیون دلاری به خطا رفته بود نکته جالبتر و ناکامی رژیم بعث عراق در این جنایت این بود که برای نخستین بار بود که در حملات هوایی این رژیم به مناطق مسکونی کشورمان، هیچ کسی شهید نشد و بمبهای چند میلیون دلاری به خطا رفت.
طبق آخرین بررسیها رژیم بعثی عراق در طول هشت سال دفاع مقدس ۶ هزار بمب شیمیایی در قالب ۲۴۲ نوبت بمباران جنایتهای گستردهای را مرتکب شد که تنها بخش کمی از این جنایت در رسانههای غربی منعکس شد و تنها پس از این رویداد سازمانهای جهانی این جنایت را محکوم کردند.
رژیم بعث عراق قبل از بمباران شیمیایی اشنویه در هفتم تیر سال ۱۳۶۶ با استفاده از بمبهای شیمیایی چهار نقطه پرازدحام سردشت را بمباران کرد که در این حمله ناجوانمردانه ۱۱۹ نفر از ساکنان غیرنظامی شهر شهید و بیش از هشت هزار نفر نیز در معرض گازهای سمی قرار گرفتند و در ۲۵ اسفندماه همان سال در بمباران شهر حلبچه در اقلیم کردستان عراق پنج هزار نفر از مردم این شهر بر اثر استنشاق گازهای سمی فوت کردند.
در طول گذشته سه دهه از جنایتهای رژیم بعث عراق علیه مردم مظلوم و بیدفاع کشورمان در دوران جنگ تحمیلی، بارها و بارها مسوولان و نمایندگان کشورمان با حضور در مجامع بینالمللی خواستار محکومیت این جنایتها و شناسایی همدستان رژیم بعث در این زمینه شدند.
اینک پس از گذشت ۳۱ سال از بمباران شیمیایی اشنویه و با توجه به محکومیت این جنایت در قطعنامه ۶۱۲ شورای امنیت سازمان ملل و محکومیت بازرگانان همکار این رژیم در دادگاه فنلاند، هنوز خسارت وارد شده به مردم این شهر جبران نشده و از بین مصدومان شیمیایی این شهر نیز تنها ۴۷ نفر دارای پرونده جانبازی پنج تا ۷۰ درصد هستند.
اینک مردم این شهر از مسوولان کشوری میخواهند ضمن توجه و رسیدگی بیشتر به وضعیت جانبازان شیمیایی و برگزاری کمیسیون پزشکی برای شناسایی مصدومان شیمیایی این شهر، جنایت رژیم بعثی عراق را در مجامع بینالمللی پیگیری کنند تا تمامی حقوق مردم مظلوم کشورمان در این زمینه محقق شود.
اشنویه با ۹۰ هزار نفر جمعیت در جنوب آذربایجانغربی واقع شده و ۲۰۰ جانباز و ۱۳۹ شهید را تقدیم آرمانهای انقلاب اسلامی کرده است.
۳۰۲۰/۶۱۸۵/۳۰۷۲