تهران - ایرنا - نشریه نشنال اینترست در گزارشی نوشت، پس از ماه ها مذاکره میان آمریکا و طالبان، سرانجام توافقاتی در مورد صلح و آتش بس و در نتیجه خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان میان این دو حاصل شد، اما به عقیده تحلیلگران توافق با طالبان، "حقارت" و "شکست آمریکا" در جنگی ۱۸ ساله است و ممکن است پیامدهای ناگواری برای افغانستان در پی داشته باشد.

این نشریه آمریکایی روز چهارشنبه نوشت، پس از گذشت ۹ دوره مذاکرات مستقیم و درگیری های بسیار که نزدیک به یک سال  به طول انجامید، سرانجام ایالات متحده و طالبان به توافقات کلی دست یافتند. بر اساس گزارش های منتشر شده، واشنگتن تنها در صورت تعهد طالبان مبنی بر کاهش خشونت ها، آغاز گفت و گوی مستقیم با دولت افغانستان در مورد توافقات سیاسی و عدم استفاده از خاک افغانستان برای انجام عملیات تروریستی علیه آمریکا، حاضر به خروج نیروهای خارجی از افغانستان خواهد شد.

«زلمی خلیل زاد» فرستاده ویژه آمریکا در امور افغانستان در مصاحبه با رسانه افغان اعلام کرد که ۱۳۵ روز پس از امضای توافقنامه پنج هزار نیروی آمریکایی از پایگاه های افغانستان خارج خواهند شد.

اکثریت مردم آمریکا خواهان توقف این جنگ طولانی مدت در افغانستان هستند؛ جنگی که به عقیده آنها تنها اتلاف هزینه و وقت بوده و نزدیک به سه دوره از ریاست جمهوری آمریکا به طول انجامیده است. حدود ۵۹ درصد از بزرگسالان و ۵۸ درصد از کهنه سربازان آمریکایی بر این باورند که تلاش و جنگ در افغانستان را دیگر ارزشش را ندارد.

اما بخش قابل توجهی از افراد نیز وجود دارند که نمی توانند خروج کامل آمریکا از افغانستان را تصور کنند؛ آنها بر این عقیده اند که سیاست های ضد تروریسم بدون وجود نیروهای نظامی امکان پذیر نخواهد بود.

اما در این میان نیز برخی، «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا را بازنده خطاب می کنند؛ برای مثال، «بریت هیوم» تحلیلگر سیاسی شبکه فاکس نیوز، توافق آمریکا با طالبان را "حقارت" خواند و گفت نام این توافق "باخت" است و در نهایت همه چیز را در افغانستان نیمه کاره رها کردیم.

در همین حال، بسیاری از رسانه های آمریکایی از توافق طالبان و آمریکا انتقاد کردند زیرا به تمایل طالبان برای اجرای وعده های خود شک دارند و این همان دلیلی است که نیروهای آمریکایی در افغانستان مستقر شدند. بسیاری از تحلیلگران به ترامپ هشدار می دهند که با اعتماد به یک گروه تروریستی اشتباه بزرگی، مرتکب می شود.

در حال حاضر، طالبان بیش از نیمی از افغانستان را تحت سلطه خود درآورده است. آمریکا که خود از عاملان اصلی پیدایش طالبان در افغانستان بوده است، پس از حملات  ۱۱ سپتامبر با هدایت گروه القاعده مورد حمایت طالبان در افغانستان به این کشور لشکرکشی و حکومت طالبان را سرنگون کرد اما اکنون با گذشت ۱۸ سال و با تداوم قدرت نظامی طالبان مجبور به مذاکره با این گروه برای خروجی آبرومندانه از افغانستان شده است که حتی برخی کارشناسان آمریکایی نیز این مساله را شکستی تاریخی برای کاخ سفید می دانند.

در همین حال، ۹  تن از سفیران و دیپلماتهای سابق آمریکایی در امور افغانستان در بیانیه مشترکی نسبت به آنچه تبعات خروج شتابزده نیروهای آمریکایی از افغانستان و احتمال بروز جنگ داخلی در این کشور دانستند، هشدار دادند. این دیپلمات های آمریکایی در ادامه نکاتی را درباره جزئیات توافق مورد نظر آمریکا با طالبان مورد توجه قرار داده و تاکید کرده اند که امکان پذیر بودن صلح در افغانستان روشن نیست بخصوص که طالبان هیچ بیانیه مشخصی در خصوص شروط مورد نظر برای پذیرش راه حل صلح آمیز با سایر طرف های افغانستان بیان نکرده و همچنین سابقه مشخصی از کار کردن و تعامل با سایر نیروهای سیاسی هم ندارند.

به نوشته روزنامه نیویورک تایمز، شتاب ترامپ برای توافق با طالبان و خارج کردن نیروهای آمریکایی پیش از انتخابات سال ۲۰۲۰ آمریکا موجب بحث هایی شده که آیا خروج نیروهای آمریکایی یک عقب نشینی زودهنگام محسوب می شود یا ممکن است گامی به سوی صلح در افغانستان باشد. به نوشته این روزنامه، آغاز خروج نیروهای آمریکایی، به ترامپ این امکان را می دهد تا خود را به عنوان چهره ای "صلح ساز" به نمایش بگذارد و این مساله در آستانه انتخابات آمریکا بخصوص در حالی که مذاکرات او با کره شمالی نتیجه مشخصی نداشته و کارزار فشار بر ایران نیز هدف او برای مذاکره با تهران را برآورده نکرده است، می تواند برای او مفید باشد.