تهران- ایرنا- مدیر کل دفتر برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری امور پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۹، حدود ۲۵ هزار مقاله در جهان باطل شد که ۵۲۴ مورد از آن مقالات، ایرانی بوده است.

علی شریفی با تاکید بر اهمیت اخلاق در حوزه علمی گفت: اعتبار و جایگاه علمی کشور، این تکلیف را ایجاب می‌کند که از تضعیف آن جلوگیری کنیم و آنچه را که به عنوان اصول اخلاقی و علمی وجود دارد ارج نهیم؛‌ زیرا این امر سبب ارتقای علم در کشور می‌شود.
به گزارش روز دوشنبه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، شریفی با بیان اینکه از قدیم اسناد بالادستی بر اهمیت اخلاق در علم تاکید داشته‌اند، افزود: از جمله این اسناد می‌توان به قانون مقررات انتظامی هیأت علمی دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی و تحقیقاتی و آیین نامه انضباطی دانشجویان جمهوری اسلامی ایران مصوبه جلسه ۳۵۸ شورای عالی انقلاب فرهنگی اشاره کرد.
مدیر کل دفتر برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری امور پژوهشی وزارت علوم در خصوص وضعیت شکایات و تخلفات در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی در سال های ۹۶ و ۹۷ اظهار داشت: به طور کلی ۲۵۰ پرونده مرتبط با هیأت علمی در کارگروه تخصصی تخلفات پژوهشی مرتبط با اعضای هیات علمی و ۱۷۳ مورد مرتبط با دانشجویان بررسی شده است. همچنین ۶۷ پرونده به هیات انتظامی اعضای هیات علمی و ۳۵ پرونده به کمیته انضباطی دانشجویان ارجاع و ۹۸ پرونده هیات علمی و ۶۱ پرونده دانشجویان در این مدت تعیین تکلیف شده است.
شریفی در خصوص شکایت واصل شده به معاونت پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از ابتدای سال ۹۷ تا شهریور ماه ۹۸ گفت: به طور کلی ۸۲ پرونده دریافت کردیم که از این تعداد ۳۷ مورد مختومه شد و ۴۵ پرونده دیگر توسط کارگروه دانشگاه‌ها و موسسات در حال بررسی است.
مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری امور پژوهشی وزارت علوم در رابطه با اقدامات فرهنگی و پیشگیرانه در زمینه تقلبات علمی در وزارت عتف، خاطرنشان کرد: تدوین کتابچه منشور و موازین اخلاق پژوهش، درستکاری علمی و اطلاع رسانی، ارسال به تمام مراکز آموزش عالی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، پیشنهاد تصویب واحد آموزشی برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی، بررگزاری کارگاه برای اعضای هیئت علمی، گردآوری و انتشار کتاب گزارش مقابله با تخلفات علمی از اقدامات وزارتخانه در این زمینه است.
شریفی در رابطه با اقدامات حقوقی وزارت عتف در رابطه با تخلفات علمی گفت: دستورالعمل نحوه بررسی تخلفات پژوهشی تدوین و پس از تایید وزیر علوم‬ ابلاغ شد. این دستورالعمل شامل تهیه تمام تعاریف و مصادیق تخلفات علمی، تعیین مرجع بررسی تخلفات علمی در دانشگاه‌ها و موسسات آموزشی و پژوهشی، تعیین مراحل اجرایی رسیدگی و بررسی تخلفات علمی در دانشگاه‌ها و موسسات آموزشی و پژوهشی است.

مصادیق تخلفات پژوهشی در ۵۷ بند به دانشگاه ها ابلاغ شد
وی همچنین در باره مصادیق تخلفات پژوهشی عنوان کرد: مصادیق تخلفات پژوهشی در ۵۷ بند با امضای وزیر علوم به همراه دستورالعمل در سال ۹۳ برای اجرا به تمام دانشگاه موسسات آموزش و پژوهش ابلاغ شد که سرفصل‌های آن مشتمل بر سوء رفتارهای پژوهشی، عدم تعهد و مسئولیت نسبت به ذینفعان، عدم رعایت حقوق آزمودنی‌ها، جعل و تحریف داده‌ها، سرقت و اجاره علمی، عدم رعایت حقوق مالکیت معنوی مسئولیت پژوهش انجام شده، انتشار مجدد، همپوشانی انتشارات، خرید و فروش آثار پژوهشی و جعل هویت است.
مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری امور پژوهشی وزارت علوم در ادامه با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه جلوگیری از تخلفات در پایان‌نامه‌ها اظهار داشت: در این زمینه آیین‌نامه ثبت و اشاعه پیشنهادها، پایان‌نامه‌ها و رساله‌های تحصیلات تکمیلی و صیانت از حقوق پدیدآوران در آنها ابلاغ شد. همچنین نرم‌افزارهای مشابهت‌یاب برای بررسی پایان‌نامه‌ها جهت جلوگیری از بروز تخلفات توسعه یافت و پروپوزال‌ها و پایان‌نامه‌ها در سامانه ایرانداک ملزم به ثبت شد.
وی همچنین در باره اقدامات انجام شده در حوزه جلوگیری از تخلفات نشریات علمی گفت: تهیه فهرست سیاه نشریات و ثبت در سامانه وزارت عتف اطلاع رسانی آن به دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی و پژوهشی، ارزیابی نشریات داخلی و لغو اعتبار نشریات در صورت مشاهده تخلف، ایجاد نظام ارزیابی و داوری مجلات ایندکس شده در ISC و شناسایی مجلات نامعتبر و اطلاع رسانی آن بر روی سایت ISC، الزام استفاده از نرم‌افزارهای تشابه‌یاب در تدوین مقالات و مجلات تدوین و تصویب آیین‌نامه نشریات علمی از جمله این اقدامات است.
شریفی تصویب آیین‌نامه همایش‌های علمی، الزام به ثبت همایش‌ها و مقالات در پایگاه ISC، شناسایی همایش های نامعتبر و اطلاع رسانی در پایگاه ISC و اعلام به مراجع قانونی، تاکید بر تخصیص هم امتیاز صرفاً به مقالات کنفرانسی ثبت شده در ISC را ، دیگر اقدامات وزارت علوم در حوزه جلوگیری از تخلفات همایش‌ها بیان کرد.