نشریه "تایمز او ایندیا" روز دوشنبه نوشت: سی و پنجمین اجلاس سران کشورهای عضو اتحادیه جنوب شرق آسیا موسوم به «آ سه آن» روز یکشنبه با حضور تعداد زیادی رهبران داخل و خارج از این منطقه در بانکوک پایتخت تایلند با شعار تقویت چند جانبه گرایی و ارتباطات و همکاری های تجاری منطقه ای و بین الملی آغاز به کار کرد.
نارندرا مودی نخست وزیر هند نیز برای شرکت در این اجلاس به تایلند سفر کرده است.
اگرچه اعضای این گروه انتظار دارند که توافق جامع همکاری اقتصادی منطقه ای در پایان این نشست به امضا برسد اما تایلند و فیلیپین معتقدند که نهایی شدن این توافق به زمان بیشتری نیاز دارد.
مقامات هندی اعلام کرده اند که دولت نارندرا مودی حاضر به قبول هیچگونه ضرب الاجل نیست و می خواهد پیش از امضای این توافقنامه، منافع هند تامین شوند.
انتظار می رود یک توافق اولیه میان کشور های عضو آسه آن در مورد توافق جامع همکاری اقتصادی منطقه ای به دست آید. این توافقنامه که یک سوم اقتصاد جهانی را شامل خواهد شد، به کشورها اجازه خواهد داد تا آزادانه تر به تجارت میان خود بپردازند.
هند در مورد طراحی این توافقنامه ابراز نگرانی کرده است. امضای این توافقنامه کشورها را ملزم خواهد کرد تا تعرفه های گمرکی برای ۸۰ تا ۹۰ درصد از کالاها را لغو کنند و قوانین خدمات و سرمایه گذاری را تسهیل بخشند. نگرانی بزرگ هند در مورد واردات از کشور چین است و صنعت این کشور از عدم توانایی برای رقابت با کالاهای ارزان چینی هراس دارد.
اگرچه توافق جامع همکاری اقتصادی منطقه ای (RCEP) شامل ۱۰ کشور "آسه آن" از جمله ژاپن، کره، استرالیا و نیوزیلند می شود، نگرانی اصلی هند کسری تجاری این کشور با چین به ارزش ۶۳ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۷-۱۸ است.
از جمله خواسته های دیگر هند برای ورود به این توافق نامه، کاهش دسترسی آزاد و بدون گمرک کالاهای چینی به بازارهای کشور های عضو است.
هند به طور مداوم به چین فشار وارد کرده است تا بازار خود را برای ورود محصولات فناوری اطلاعات و دارویی هند باز کند. هند اعلام کرده این اقدام می تواند به کاهش کسری تجاری بین دو کشور کمک کند.
هند و چین در سال ۲۰۱۴ در اقدامی که به منظور ترغیب صادرات هند و کاهش کسری تجاری با چین انجام شد یک برنامه توسعه پنج ساله برای همکاری های تجاری و اقتصادی در نظر گرفتند. هدف این برنامه تقویت همکاری و دستیابی به توازن تجاری طی پنج سال آینده با تمرکز بر خدمات، به ویژه در فن آوری اطلاعات و خدمات مرتبط است.