وحید احمدی روز یکشنبه در برنامه بزرگداشت روز جهانی "علم در خدمت صلح و توسعه" با محوریت "علم باز: علمی برای همه" که در وزارت علوم برگزار شد، اظهار داشت: یونسکو دهم نوامبر هر سال را برای بزرگداشت علم در خدمت صلح و توسعه برنامهریزی کرده است.
وی ادامه داد: علم باید در لایههای مختلف جامعه نفوذ کند. امسال با رویکرد علم برای همه نامگذاری شده است و علم در تمام ابعاد زندگی نقش دارد و جوامع مدرن از این ابزار استفاده می کنند.
احمدی اظهار داشت: در حال حاضر نیز موضوع شبه علم وجود دارد که ضرورت رسوخ علم را نشان میدهد و اگر این شکاف را برنداریم، دچار بحرانمی شویم. همچنین اگر تفکر علمی حاصل نشود مرزهای علم، شبه علم و روشنفکری پیچیده میشود.
وی با اشاره به علم باز عنوان کرد: همه باید به فرایند علم و داده ها دسترسی داشته باشیم. فرآیند علمی و ساختار و ارتباطات علمی جزیی از چرخه علم است و باید به ساختارهای پژوهشی دسترسی پیدا کنیم.
رئیس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور افزود: شفافیت علم در کنار همگانی بودن از ویژگیهای علم مدرن و همگانی است. چرخه علم در تمامی سطوح و اقشار جامعه باید قابل دسترس باشد و جمیع ابعاد علم را در نظر بگیریم و مفهوم علم باز را با این مفهوم پیش ببریم تا موانع برای اشتراک گذاری خروجی منابع و روش ها کنار روند و دسترسی باز به نشریات، نظرات علم شهروندی و پژوهشهای مردم نهاد در قالب علم باز شکل میگیرد.
احمدی عنوان کرد: هر مانعی برای دسترسی به منابع علمی برداشته شود، علم باز است.
تحریم های علمی که شکل گرفته با علم باز مغایرت دارد و بسیاری از محققان امکان ارسال مقاله ندارند.
مشاور وزیر علوم تصریح کرد: در دنیای مدرن امروزی که شعار علم باز از مجموعه نهادهای بینالمللی مطرح میشود، مواجه با این تعارضات است. مرزهای جدی بین عالمان و مردم وجود دارد و لایه های مختلف مردمی و سایر رشته ها حرف یکدیگر را متوجه نمیشوند، علمباز نداریم.
هفته ترویج علم با هدف اشاعه تفکر علمی در جامعه، هماهنگی میان نهادهای مروج علم، آموزش مروجان علم و مرور دستاوردها و تجربیات ترویجی و کاربردی ارزنده افراد حقیقی و حقوقی فعال ۱۹ تا ۲۳ آبان ماه ۱۳۹۸ در این حوزه برگزار میشود.