این انتخابات که چهارمین رای گیری در چهار سال گذشته بود، موجب تکه تکه شدن بیشتر پارلمان اسپانیا نسبت به بار پیش در آوریل سال جاری (۲۰۱۹) شد که در آن حزب سوسیالیست کارگران اسپانیا با وجود حفظ برتری، از دست یافتن به اکثریت دورتر شد.
"پدرو سانچز" رهبر سوسیالیست ها که اکنون نخست وزیر موقت اسپانیاست، پس از امضای این توافقنامه با "پابلو ایگله سیاس" رهبر پودموس، اعتبار آن را چهارساله دانست.
هر چند این توافقنامه مقدماتی که به صورت غیرمنتظره ای سریع به دست آمد، نیازمند اقدامات بیشتر شامل افزودن حزب های کوچک تر و توافق دیگری در مورد برگزیدن افراد برای جایگاه ها و مقام های دولتی است.
در صورت تائید شدن تشکیل دولت ائتلافی، نخستین دولت از این گونه از هنگام بازگشت این کشور به دمکراسی در اواخر دهه ۱۹۷۰ به شمار می رود. مجموع ۱۲۰ کرسی اختصاص یافته به سوسیالسیت ها و ۳۵ کرسی یونیداس پودموس، کمتر از میزان لازم برای دستیابی به اکثریت در پارلمان ۳۵۰ نفری است.
سانچز که در پی ناکامی سوسیالیست ها و پودموس در تلاش برای دستیابی به توافقی برای تشکیل دولت پس از انتخابات آوریل، خواستار تکرار رای گیری شد و ایگله سیاس در پی شکست مذاکرات پس از انتخابات آوریل به جدال پرداخته و سخنان تندی مبادله می کردند، روز سه شنبه با لبخند یکدیگر را در آغوش گرفتند.
شبکه راشاتودی روز دوشنبه گزارش داد که شهروندان اسپانیا روز یکشنبه برای چهارمین بار در طول چهار سال گذشته برای شرکت در انتخابات پارلمانی به پای صندوقهای رأی رفتند که نتایج آرای انتخابات نشانگر کاهش میزان مشارکت نسبت به دوره قبل .
این بار نیز همانند سه دوره قبل، انتخابات نتیجه مشخصی نداشت و سوسیالیستها و محافظهکاران نتوانستند اکثریت آرای لازم برای تشکیل دولت را به دست آورند اما در این میان پیروز واقعی حزب راستگرایان افراطی بود.
در دومین انتخابات پارلمانی اسپانیا طی یک سال، حزب سوسیالیستی کار (PSOE) به رهبری «پدرو سانچز» نخستوزیر ۲۸ درصد و پس از آن نیز حزب محافظه کار مردم (PP) با کسب ۲۰.۱ درصد آرای انتخاباتی را به دست آورد. در این میان حزب راستگرای افراطی ووکس (Vox) توانست برای نخستین بار بیش از ۱۵ درصد آرا را کسب کرده و به عنوان سومین حزب قدرتمند اسپانیا به پارلمان راه یابد. در حالی که احزاب سوسیالیست و محافظه کار به ترتیب ۱۲۰ و ۸۸ کرسی پارلمان را به دست آورده اند، حزب راستگرای افراطی شمار کرسیهای خود را نسبت به دوره گذشته ۲ برابر کرده و به ۵۲ کرسی رسانده است.
حزب ووکس با وعدههای افراط گرایانه مانند لغو اعطای خودمختاری به همه مناطق از جمله کاتالونیا، لغو قانون ممنوعیت استفاده از نمادهای دوره حکومت استبدادی ژنرال فرانکو، لغو قانون خشونت جنسی، تصویب قانون محافظت از سنت گاوبازی، ایجاد دیوار در مناطق مرزی برای جلوگیری از ورود مهاجران غیرقانونی و همچنین اخراج مهاجران غیرقانونی از این کشور، توانست رأی دهندگان را به پای صندوقها بکشاند.
بر این اساس، احزاب پیروز برای تشکیل دولت ائتلافی به ۱۷۶ کرسی نیاز دارند از این رو، احتمال حضور راستگراهای افراطی در دولت ائتلافی آینده اسپانیا دور از ذهن نخواهد بود. کارشناسان میگویند؛ راستهای افراطی با داشتن ۵۲ کرسی، احتمالاً قدرت مانور قابل توجهی در پارلمان به دست میآورند. آنها احتمالاً میتوانند در کمیته رئیس پارلمان عضو داشته باشند و در صحن پارلمان سوالهای بیشتری علیه دولت آینده اسپانیا طرح کنند و به این ترتیب نفوذ خود را گسترش دهند.